Bezglutenowe | Dania główne | Kuchnia | Przepisy | Wegetariańskie

Grillowane szparagi w sosie ze świeżych ziół

szparagi z grilla_2

Szparagowe eldorado trwa bardzo krótko, dlatego warto wykorzystać ten okres na poszukiwanie ulubionych przysmaków ze szparagami w roli głównej. Dziś kolejna bardzo prosta propozycja. Cała tajemnica tkwi w doskonałym sosie ze świeżych ziół, który cudownie współgra z łagodnymi w smaku zielonymi przystojniakami. Życzę Wam dużo słońca w ten deszczowy majowy dzień.

Grillowane szparagi w sosie ze świeżych ziół

pęczek szparagów

mieszanka świeżych ziół (proponuję bazylię, kolendrę i oregano)

1 łyżka miodu

1 łyżka musztardy

1 łyżka soku z cytryny

oliwa

sól

szparagi z grilla_3

Przygotować sos. Zioła bardzo drobno posiekać, lub zmiksować. Dodać miód, musztardę, cytrynę i ok. 5 łyżek oliwy. Wymieszać składniki, posolić do smaku. Odłamać zdrewniałe końce szparagów i obrać je obierakiem do jarzyn. Posmarować oliwą i ułożyć na rozgrzanym grillu. Piec z każdej strony, aż zmiękną. Trwa to ok. 6-8 minut. Jeśli pogoda za oknem zawodzi, lub nie macie czasu na rozpalanie grilla, można je też opiec na patelni grillowej. Gotowe szparagi przełożyć na półmisek wyłożony różnymi gatunkami sałat i od razu polać sosem. Jako dodatek świetnie sprawdzają się pieczone pomidory, na które przepis najdziecie tu.

szparagi z grilla

 

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *