Zgłoszenia wysłane? Na spóźnialskich, tych co na morzu i tych pod gruszą ostatnie przypomnienie. Macie czas do jutra na wzięcie udziału w konkursie „Almette – Inspirujący Smak Natury”. Do wygrania sami wiecie co, ale przypomnę, bo takie nagrody nie zdarzają się często. Trzy podwójne wycieczki do Toskanii to główne nagrody w konkursie, z pozostałymi finalistami będę miała okazję spotkać się już we wrześniu na warsztatach fotograficzych. Będzie się działo! Szczegóły konkursu opisałam tu, a aplikację konkursową znajdziecie tu. Powodzenia!
Dziś dla zaostrzenia kulinarnych apetytów pyszna tarta z karmelizowanymi pomidorami. Przygotowałam ją na bazie śmietankowego serka Almette. Życzę Wam pięknego, letniego dnia ☺
Drożdżowa tarta z karmelizowanymi pomidorami
Ciasto:
100 g mąki pszennej
100 g mąki pszennej razowej
1 jajko
1 łyżka drożdży instant
60 ml wody
2 łyżki oleju lub oliwy
1/2 łyżeczki soli
Wymieszać oba rodzaje mąki, drożdże i sól. Dodać pozostałe składniki i wyrobić elastyczne ciasto. Odstawić na ok. 40 minut do wyrośnięcia.
Dodatkowo:
500 g pomidorów
1 ząbek czosnku
łyżka cukru brązowego
150 g sera Almette śmietankowego
200 ml jogurtu greckiego
3 jajka
sól
pieprz
oliwa
Połowę pomidorów przekroić na pół, ułożyć na blasze do pieczenia, przecięciem do góry. Oprószyć solą i cukrem, skropić oliwą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 st.C na 40 minut. Ja włączam dodatkowo funkcję termoobieg. Pomidory powinny się lekko podsuszyć i skarmelizować z wierzchu. Pozostałe pomidory pokroić w plasterki. Jogurt wymieszać z jajkami, doprawić przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i świeżo mielonym pieprzem. Piekarnik nagrzać do 200°C. Formę posmarować olejem, wyłożyć rozwałkowanym na grubość 0,5 cm ciastem. Na ciasto wylać masę serową, ułożyć plasterki pomidorów. Wstawić do piekarnika i piec ok. 30 minut, następnie ułożyć na wierzchu pomidory karmelizowane i piec jeszcze 10 minut. Tarta jest bardzo smaczna zarówno na ciepło, jak i po ostudzeniu.
Komentarze
Ta twoja tarta jest taka dostojna i rustykalna, karmelizowanych pomidorów nie jadłam jeszcze. Ale odkąd zrobiłam pierwszy raz karmelizowanego pora do pierogów z kaszą i grzybami to pokochałam jego smak. Pewnie tak samo by było z pomidorami.
rozumiem,że Almette wymieszać z jogurtem i jajami, bo nie mogę doczytac w przepisie