Dania główne | Konkursy | Kuchnia | Wegetariańskie

Drożdżowa tarta z karmelizowanymi pomidorami. Konkurs Almette – napięcie rośnie!

pomidory

Zgłoszenia wysłane? Na spóźnialskich, tych co na morzu i tych pod gruszą ostatnie przypomnienie. Macie czas do jutra na wzięcie udziału w konkursie „Almette – Inspirujący Smak Natury”. Do wygrania sami wiecie co, ale przypomnę, bo takie nagrody nie zdarzają się często. Trzy podwójne wycieczki do Toskanii to główne nagrody w konkursie, z pozostałymi finalistami będę miała okazję spotkać się już we wrześniu na warsztatach fotograficzych. Będzie się działo! Szczegóły konkursu opisałam tu, a aplikację konkursową znajdziecie tu. Powodzenia!

tarta serowa z pomidorami

Dziś dla zaostrzenia kulinarnych apetytów pyszna tarta z karmelizowanymi pomidorami. Przygotowałam ją na bazie śmietankowego serka Almette. Życzę Wam pięknego, letniego dnia ☺

oliwki

Drożdżowa tarta z karmelizowanymi pomidorami

Ciasto:

100 g mąki pszennej

100 g mąki pszennej razowej

1 jajko

1 łyżka drożdży instant

60 ml wody

2 łyżki oleju lub oliwy

1/2 łyżeczki soli

Wymieszać oba rodzaje mąki, drożdże i sól. Dodać pozostałe składniki i wyrobić elastyczne ciasto. Odstawić na ok. 40 minut do wyrośnięcia.

Dodatkowo:

500 g pomidorów

1 ząbek czosnku

łyżka cukru brązowego

150 g sera Almette śmietankowego

200 ml jogurtu greckiego

3 jajka

sól

pieprz

oliwa

Połowę pomidorów przekroić na pół, ułożyć na blasze do pieczenia, przecięciem do góry. Oprószyć solą i cukrem, skropić oliwą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 st.C na 40 minut. Ja włączam dodatkowo funkcję termoobieg. Pomidory powinny się lekko podsuszyć i skarmelizować z wierzchu. Pozostałe pomidory pokroić w plasterki. Jogurt wymieszać z jajkami, doprawić przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i świeżo mielonym pieprzem. Piekarnik nagrzać do 200°C. Formę posmarować olejem, wyłożyć rozwałkowanym na grubość 0,5 cm ciastem. Na ciasto wylać masę serową, ułożyć plasterki pomidorów. Wstawić do piekarnika i piec ok. 30 minut, następnie ułożyć na wierzchu pomidory karmelizowane i piec jeszcze 10 minut. Tarta jest bardzo smaczna zarówno na ciepło, jak i po ostudzeniu.

tarta z pomidorami_3

 

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ta twoja tarta jest taka dostojna i rustykalna, karmelizowanych pomidorów nie jadłam jeszcze. Ale odkąd zrobiłam pierwszy raz karmelizowanego pora do pierogów z kaszą i grzybami to pokochałam jego smak. Pewnie tak samo by było z pomidorami.