Jak się ma psa, to jednak trzeba uważać. My nie uważaliśmy i połowa z tych pysznych burgerów znikła w pysku naszej kochanej suki. Taki los, co robić? Burgery z łososia w świeżej żytniej bułce smakują obłędnie. Nie będę Was przekonywała na siłę ;) Podałam je z liutenicą (przepis tu) i pikantnymi kiełkami rzodkiewki.
Burgery z łososia z macą, szpinakiem i cytryną
300 g świeżego łososia
1/2 cytryny
50 g macy (ok. 3 kawałki)
1/2 pęczka dymki
100 g świeżego szpinaku
sól
świeżo mielony pieprz
olej
Mięso łososia oczyścić ze skóry, zmiksować lub przepuścić przez maszynkę do mięsa. Otrzeć skórkę z cytryny i wycisnąć sok, dodać do ryby. Macę zmiksować na kruszonkę. Dymkę i szpinak posiekać. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, dodać dymkę, doprawić ją solą i smażyć 2 minuty, następnie dodać szpinak i smażyć jeszcze minutę. Zdjąć z ognia. Wyrobić masą z łososia, macy, podsmażonej dymki i szpinaku. Doprawić solą i pieprzem, uformować burgery. Rozgrzać patelnię grillową i piec burgery z obu stron po 4 minuty lub do momentu, aż środek będzie dopieczony. Podawać od razu.
Komentarze
Fantastycznie wyglądają!
Witam.
Można prosić o przepis na żytnie bułeczki?
Pozdrawiam Aga