Dania główne | Kuchnia

Burgery z łososia z macą, szpinakiem i cytryną

Jak się ma psa, to jednak trzeba uważać. My nie uważaliśmy i połowa z tych pysznych burgerów znikła w pysku naszej kochanej suki. Taki los, co robić? Burgery z łososia w świeżej żytniej bułce smakują obłędnie. Nie będę Was przekonywała na siłę ;) Podałam je z liutenicą (przepis tu) i pikantnymi kiełkami rzodkiewki.

burgery z lososia_5Burgery z łososia z macą, szpinakiem i cytryną

300 g świeżego łososia

1/2 cytryny

50 g macy (ok. 3 kawałki)

1/2 pęczka dymki

100 g świeżego szpinaku

sól

świeżo mielony pieprz

olej

burgery z łososia_3Mięso łososia oczyścić ze skóry, zmiksować lub przepuścić przez maszynkę do mięsa. Otrzeć skórkę z cytryny i wycisnąć sok, dodać do ryby. Macę zmiksować na kruszonkę. Dymkę i szpinak posiekać. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, dodać dymkę, doprawić ją solą i smażyć 2 minuty, następnie dodać szpinak i smażyć jeszcze minutę. Zdjąć z ognia. Wyrobić masą z łososia, macy, podsmażonej dymki i szpinaku. Doprawić solą i pieprzem, uformować burgery. Rozgrzać patelnię grillową i piec burgery z obu stron po 4 minuty lub do momentu, aż środek będzie dopieczony. Podawać od razu.

burgery z lososia_4

burgery z łososia_2

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *