Bezglutenowe | Kuchnia | Wegetariańskie | Zupy

Zupa z dyni w dyni ☺

zupa z dyni_3

Potrzebne będą niewielkie dynie, po jednej na osobie. Można też wykorzystać dynię dużą, która będzie spełniała rolę wazy. Trzeba je umyć, ściąć górną część, która będzie pełniła rolę pokrywki, a następnie wydrążyć środek. Miąższ oczywiście wykorzstuję do ugotowania zupy. Dyniowe talerze stawiam na blasze do pieczenia i piekę w temperaturze 180 st. C ok. 20 minut. W tym czasie gotuję zupę. Gotową przelewam do dyni i wstawiam jeszcze na 10 minut do piekarnika. Czas pieczenia dyni zależy od jej gatunku. Trzeba uważać, żeby nie przedobrzyć, bo dyniowa miska po prostu nam się rozpadnie.

zupa z dyni_2

Zupa z dyni

1 kg dyni obranej i pokrojonej w kostkę

4 ziemniaki

1 cebula

100 g masła

1 łyżka mieszanki curry

½ łyżeczki cynamonu

½ łyżeczki ostrej papryki

2 ząbki czosnku

1 łyżka oleju

sól

puszka mleka kokosowego

Cebulę oczyścić, pokroić, wrzucić na rozgrzane masło, dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, posolić, smażyć 4-5 minut, często mieszając. Całość przełożyć do garnka, dodać dynię, zalać 1 ½ l wody. Gotować ok. 20 minut, aż dynia i ziemniaki będą miękkie. Na małej patelni rozgrzać olej, dodać curry, rcynamon, paprykę i rozgnieciony na papkę czosnek, Smażyć chwilę, energicznie mieszając. Pod koniec gotowania dodać do zupy mieszankę przypraw i mleko kokosowe. Gotować jeszcze chwilę razem, żeby składniki się połączyły. Do zupy wspaniale pasują chipsy z szałwi. Jak je zrobić opisałam tu.

chipsy z szałwi

 

zupa z dyni

 

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *