Dania główne | Kuchnia | Wegetariańskie

Rotolo z pieczoną dynią i szpinakiem

Nie lubię nadużywać modnych określeń typu „comfort food”, ale tym razem nie mogę się powstrzymać. Jeśli Ci zimno i źle, zrób to. Jeśi masz podły humor, zrób to koniecznie. Jeśli pokłóciłaś/eś się z mężem/żoną, zróbcie to razem :). Jest pyszne, sycące, rozgrzewajace i wbrew długiemu opisowi, wcale nie trudne do przygotowania. Na potrawę natknęłam się w jakimś programie telewizyjnym, potem w innej wersji znalazłam na stronie Jamie Oliver’a. Życzę smacznego!

rotolo z dynią_2

rotolo z dynią_6

Rotolo z pieczoną dynią i szpinakiem.

[przepis]

100 g mąki

1 jajko

500 g dyni

1 duża cebula

300 g mrożonego szpinaku

100 g fety

2 puszki pomidorów w zalewie

2 ząbki czosnku

1 łyżka suszonego oregano

sól

pieprz

gałka muszkatołowa

liście szałwii

30 g parmezanu

oliwa

[/przepis]

  1. Dynię oczyścić z nasion, nie obierać.
  2. Ułożyć na blasze i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st.C na ok. 40 minut.
  3. Gdy będzie już miękka, wyjąć z piekarnika, ostudzić, a następnie oddzielić miąższ i rozdrobnić go widelcem.
  4. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
  5. Gdy dynia się piecze pokroić cebulę w kostkę i zeszklić na oliwie.
  6. Dodać szpinak, smażyć, aż się rozmrozi, a nadmiar wody odparuje.
  7. Doprawić solą i pieprzem.
  8. Pomidory przełożyć do miski razem z zalewą, zmiksować.
  9. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i oregano.
  10. Zagotować duży garnek osolonej wody.
  11. Z mąki z odrobiną soli i jajka zagnieść ciasto. Jeśli jest za suche, można dodać nieco wody.
  12. Ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach ok. 30 x 45 cm.
  13. Wyłożyć szpinak, następnie dynię, posypać pokruszoną fetą i zrolować wzdłuż dłuższego boku. Wykładając nadzienie należy pamiętać o pozostawieniu wolnego paska ciasta o szer. ok. 4 cm, żeby farsz podczas zawijania nie wydostał się na zewnątrz.
  14. Roladę przełożyć na czystą kuchenną ścierkę i ciasno zawinąć i włożyć do wrzątku na 3-4 minuty.
  15. Następnie ostrożnie wyjąć pakunek z wody, gdy nieco przesztygnie, odwinąć i pokroić roladę na ok. 3 cm plastry.
  16. Na dno naczynia do zapiekania wlać sos pomidorowy, ułożyć plastry rolady, posypać parmezanem i świeżą szałwią, skropić oliwą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st. C na 30 minut.

rotolo z dynią_7 rotolo z dynią_3

rotolo z dynią_5

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

To nazwa kociołka gdzie gotuje sie nad ogniem zupe typu gulasz. Bogracz to tez węgierska zupa gulaszowa. Uwielbiana u mnie w domu. Jest pikantna, rozgrzewa. Jednak z miesem. A wiem, ze Lawendowy Dom raczej woli bez mięska :)