Bezglutenowe | Dania główne | Kuchnia | odchudzanie | Wegetariańskie

Pulpety jaglane zapiekane w sosie pomidorowym

pulpety z kaszy jaglanejTo jest ten rodzaj jedzenia, którego nie podasz na proszonej kolacji przy świecach. Raczej zaserwujesz go głodnej jak stado wilków rodzinie, gdy wieczorem wszyscy bez sił siądziecie przy stole, bo długim, intensywnym dniu. To danie dopieszcza. Czujesz się po nim, jakby ktoś Cię przytulił. To w sumie nic specjalnego, nic wymyślnego, po prostu rodzaj comfort food dla ludu pracującego. Moje pulpety rozpadają się na talerzu, gdyż nie dodałam do nich jajek, ani innego sklejacza. Nam to odpowiada, ale jeśli chcesz, by zachowywały się przyzwoicie, jak na pulpety przystało, dodaj po prostu jajko. Smacznego :)

pulpety z kaszy jaglanej_2Pulpety jaglane zapiekane w sosie pomidorowym

250 g kaszy jaglanej

2 małe cebule

ząbek czosnku

3 łyżki oleju

sól

pieprz

łyżeczka cząbru

pęczek natki pietruszki

2 marchewki średniej wielkości

2 puszki pomidorów

łyżeczka słodkiej papryki w proszku

łyżka suszonej bazylii

łyżka suszonego oregano

Kaszę wsypać do suchego garnka, prażyć cały czas mieszając, aż zacznie intensywnie przyjemnie pachnieć. Przesypać na gęste sitko, przelać wrzątkiem. Ponownie włożyć do garnka i zalać 500 ml osolonej wody. Doprowadzić do wrzenia, następnie zmniejszyć ogień do minimum i gotować pod przykryciem do miękkości. W tym czasie pokroić drobno cebulę i czosnek. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, wrzucić cebulę, smażyć często mieszając, aż się zeszkli. Dodać posiekany czosnek, doprawić solą i pieprzem oraz cząbrem. Marchew obrać, zetrzeć na tarce o małych oczkach. Do ugotowanej, ciepłej kaszy dodać podsmażoną cebulę, marchewkę i drobno posiekaną natkę pietruszki. Całość wymieszać i zwilżonymi dłońmi uformować pulpety wielkości orzecha włoskiego. Masa mimo braku jakiegokolwiek sklejacza łatwo się formowała. Pomidory razem z zalewą zmiksować z dodatkiem przypraw, czyli papryką, bazylią i oregano. Sos doprawić solą i wlać do naczynia do zapiekania. Na warstwie sosu ułożyć pulpety. Całość skropić łyżką oleju i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C. Piec ok. 45 minut, aż sos zgęstnieje i częściowo wsiąknie w pulpety.

pulpety z kaszy jaglanej_3

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Całość wygląda apetycznie i pewnie smakuje wybornie.
Eee tylko nie rozumiem, czemu danie nie nadaje się na kolację przy świecach…

Zrobiłam wczoraj te pulpeciki z mniej niż połowy porcji. Wyszły bardzo smaczne i sycące, czułam to pomimo okropnego kataru, więc musiały być bardzo dobre :-)

No moze nie karygodne, ale szkoda :). Skorzystam z chęcia z przepisów. Równiez miłego dnia zycze.

W dniu 16 marca 2015 13:41 użytkownik Disqus napisał: