Dania główne | Kuchnia | Wegetariańskie

Perfekcyjne knedle z truskawkami

truskawki

Mój dziadek był mistrzem knedli. Robił je przez cały rok, co tydzień, zimą zastępując świeże truskawki mrożonymi. Moja mama jest mistrzynią knedli po dziadku. Jej knedle mają delikatne ciasto o idealnej konsystencji i proste nadzienie ze świeżych truskawek. Truskawkowy sos miesza się na talerzu ze zrumienionym masłem i nie wiem, czy można ten smak porównać z czymkolwiek innym. Sezon truskawkowy zaczynam letnim klasykiem kuchni polskiej. Smacznego!

knedle z truskawkami_2

Perfekcyjne knedle z truskawkami

[przepis]

Proporcje dla 4-5 osób

1 ½ kg ziemniaków (koniecznie „stare”, młode ziemniaki mają za dużo wody)

1 jajko

4-5 łyżek mąki pszennej

2 łyżki mąki ziemniaczanej

truskawki (ok. 450 g)

cukier

olej

120 g masła

5 łyżek tartej bułki

sól

[/przepis]

  1. Ziemniaki obrać, pokroić na mniejsze kawałki i ugotować w osolonej wodzie do miękkości, odlać, a następnie ugnieść na purée i odstawić do całkowitego ostygnięcia. Najlepiej zostawić je na noc.
  2. Truskawki umyć i pozbawić szypułek.
  3. Do ostudzonych ziemniaków dodać jajko i oba rodzaje mąki.
  4. Wyrobić ciasto (konsystencją podobne do ciasta na kopytka). Jeśli jest za rzadkie, dodać trochę mąki.
  5. Ciasto rozwałkować na grubość ok 1 cm i wykroić z niego kółka o średnicy ok. 4-5 cm. Wielkość knedli zależy od wielkości truskawek. Jeśli macie truskawki drobniejsze, kółka powinny być nieco mniejsze.
  6. Na każde kółko kłaść truskawkę, dodawać po ½ łyżeczki cukru, zakleić ciasto i uformować kulkę.
  7. Odłożyć na posypaną mąką stolnicę i przygotować wszystkie knedle.
  8. W dużym garnku zagotować wodę. Lekko ją osolić i dodać łyżkę oleju.
  9. Knedle gotować partiami, ok. 3 minuty od wypłynięcia (tu też długość gotowania zależy od wielkości truskawek).
  10. Następnie delikatnie wyjmować łyżką cedzakową na półmisek.
  11. Masło roztopić w rondelku, dodać bułkę i podgrzewać, aż bułka z masłem lekko się zrumieni.
  12. Polać nią gotowe knedle i od razu podawać.

knedle z truskawkami_3

knedle z truskawkami_4

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

pół królestwa za zaproszenie na takie knedle. Wieki nie jadłam! ale zamierzam zrobić sama i nie zawaham się użyć tego przepisu! :) całus

Zrobiłam dzisiaj :-) mój debiut, choć w swoim życiu jadłam ich tysiące. Też co tydzień robiła je moja babcia. I muszę to powiedzie: wyszły identyczne! Delikatne, miękkie, po prostu rozpuszczały się w ustach! Domownicy zachwyceni, wsunęli wszystkie i powiedzieli, że teraz ja jestem mistrzem knedli i jutro też mam zrobić :-) ha ;-) dziękuję za przepis :-*

Witam. :) jak to jest z truskawkami mrożonymi? Wydłużyć czas gotowania, czy po prostu najpierw je rozmrozić? Obawiam się o to, żeby ciasto się nie rozleciało przy dłuższym gotowaniu.. Pozdrawiam :)

Nie rozmrażaj. Wkładasz do ciasta mrożone truskawki, wydłuż czas gotowania najwyżej o minutę. Przed wyjęciem spróbuj, czy są ok :)

„u nas”2.50£/250gram-british-oczywiscie kwasnie,twarde,i bez smanku ,z Europy-1,50£/450gram-Hiszpania i Grecja-juz bardziej przypominaja truskawki,ale niestety nie ten smak i aromat co w Polsce :-)

Ser twaróg i 1 jako i dosypywac kasze manna i ja ręką wyrabiam jak daje się robić placuszki w dłoni i po włożeniu truskawek skleic są już dobre ja truskawki kroje na małe części i mieszam z cukrem i c.waniliowym i daje kopiasta łyżeczkę do knedla. Gotuje do wpłynięcia jak że śliwkami to do śliwki daje cukier w kostkach