Muszę dodać, że jest to najlepsza na świecie zimowa sałatka z pieczonych buraków z dodatkiem cienkich plasterków czerwonej cebuli, soczystych ziaren granatu, chrupiących chipsów z jarmużu, koziego sera i najlepszego sosu na świecie, jaką kiedykolwiek jadłaś. To co, masz ochotę? Jeśli tak, to dzień wcześniej upiecz w piekarniku buraki w skórce. Piekę zazwyczaj 2-3 kg na raz, bo potem takie buraki przydają się jako dodatek do zimowych dań. Możesz z nich zrobić pyszne burgery lub pożywną sałatkę do pracy lub bohaterkę dzisiejszego wpisu.
Najlepsza na świecie zimowa sałatka z pieczonych buraków
[przepis]
sałatka:
3 upieczone w skórce buraki średniej wielkości
1/2 czerwonej cebuli
50 g sera koziego
ziarna wyłuskane z połowy granatu
chipsy z jarmużu (przepis tu)
sos:
1/2 ząbka czosnku
1/4 łyżeczki soli
łyżeczka musztardy gruboziarnistej
2 łyżeczki miodu
4 łyżki oliwy
sok z połowy cytryny
[/przepis]
- Buraki pokroić w cienkie plasterki, ułożyć na talerzu.
- Cebulę pokroić w piórka, położyć na burakach.
- Dodać pokrojony w kostkę ser.
- Całość posypać granatem i chipsami z jarmużu.
- Przygotować sos. Do moździerza włożyć czosnek i sól.
- Rozetrzeć na papkę.
- Dodać musztardę i miód.
- Energicznie utrzeć, a następnie stopniowo dolewać oliwę, nie przerywając ucierania.
- Na koniec doprawić sokiem z cytryny.
- Wymieszać i polać sałatkę.
Taką sałatkę możesz też przygotować w wersji na wynos, np. do pracy. Smacznego :)
Komentarze
Uwielbiam buraki, uwielbiam serek kozi. Jutro biegnę po składniki!
Justyna, dam Ci radę od serca, upiecz sibie te buraki na zapas, bo znikają błyskawicznie ;)
No właśnie, ja ostatnio upiekłam 3 i niestety zniknęły po 3 minutach :), ale biorę radę i piekę 3kg :)
ooo, wygląda to niezmiernie ciekawie :)
Jest przepyszna, po prostu idealna :)
Bardzo apetyczne zdjecie :* niestety z produkcja musze poczekac bo jedyny rozsadny sklep „wewsi” zamkneli i burakow brak
O nie, jak tylko Ci się uda zdobyć buraki, to zrób ją koniecznie :)
No musze „do miasta” pojechac ;) zrobie :)
Buraki, jarmuz, kozi ser, kazda z tych rzeczy jest przepyszna a wiec mix doskonaly! Uwielbiam :)
No wieeeeem ;)
Po prostu magia. Dziękuję za przepis, tego mi było trzeba. :)
Do usług Grażynko :)
Wygląda smakowicie
:)))) Zachęcam do spróbowania :)
Bardzo lubię kombinację serka koziego z czerwonym buraczkiem uprażonym dla smaczku :)
Super się łączą te dwa przeciwstawne smaki.
Jadamy podobna często ;-) hit!
Przybij piątkę Marta :)
Od razu zglodnialam. ..:)
Upiecz buraki, jeśli masz w domu i zrób jutro. Pozdrawiam serdecznie :)
Napewno spróbuję, dziękuję za przepis :)
Extra!;-)
:) oj i znowu pyszności :) ja to chyba zamieszkam w kuchni ;) jeszcze znalazłam przepis na placuszki bananowe na blogu i oczywiście koniecznie muszę upiec ten jarmusz i spróbować podać go z humusem :) super przepis dziękuję :)
Aniu, jarmuż genialnie prosty i pyszny. Z humusem będzie super :)
Napewno zrobię ale mam pytanie czy inny ser moze być ?
Oczywiście Marzenko, ten mi bardzo pasuje, ale możesz użyć sera, który Ty lubisz :)
Dziekuje
Jarmuz tez kupiłam napewno to zrobię … jutro koniec detoksu nareszcie huraaa ;)
Buraki.. uwielbiam ☺
Szczerze nie jadłam jeszcze jarmurzu i nie wiem czemu jakoś mnie nie ciągnie do niego wiem wiem na diecie powinnam się nim zajadać
Monika, mnie też nie ciągnęło, ale w tej wersji polecam z ręką na sercu. I jeszcze jedno danie z jarmużem, które jest warte spróbowania: http://lawendowy-dom.com.pl/kokosowa-kasza-jaglana-z-jarmuzem-i-lososiem-pod-chrzanowa-pierzynka/
Musi być pyszna!
Jest :)
czytałam z apetytem aż do koziego sera. Ogromnie żałuję, ale nie potrafie go przełknąć. I nie wiem jak to jest, że komuś smakuje. Zadziwia mnie to, bo ma okropnie specyficzny smak. Może obędzie sie bez sera koziego? :)
Oczywiście, że możesz pominąć kozi ser. O gustach i preferencjach smakowych nie ma co dyskutować, to kwestia indywidualna :)
Lawendowy Dom dokładnie :) choć szczerze żałuję, że mi nie posmakował. No ale oliwki też kiedyś nie lubiłam :)
Beatko, a jak i ile przechowujesz resztę upieczonych buraków?
Przechowuję w lodówce, 3-4 dni. Piekę w skórce, obieram dopiero przed użyciem.
A my zrobiły smycze weganska sałatkę z gotowanych buraków, tez pycha:)
ojjj lubie takie salatki ale zamiast koziego sera dal fete hihi
Feta też pyszna :)
A ten kozi ser to jaki? w kostce jak żółty czy raczej taki kremowy? Możesz rzucić firmą plissss? :)
Małgosiu, kupujemy od dawna doskonały kozi ser portugalski w Biedronce. Podobny nieco do fety, na opakowaniu napisane jest Palhais de Portugal :)
dziekuję Beatko :) oblookam ;)
niestety nie znalazłam takowego w naszej Biedronce… w zamian za to była feta…też dobre :)
uwielbiam sałatki na bazie buraczków, jeszcze nie robiłam z granatem, za to z prażonymi nasionami: dynia, słonecznik
Pestki pasują doskonale :)
O MATKO TRZECH,jak mnie rozdrażniłaś na noc tym zdjęciem,tzn.moje smakowe preferencje …. i co ja teraz zrobię
Mam nadzieję, że noc mimo wszystko minęła spokojnie, a dziś pieczesz buraki, prawda?
Upieczone ☺
Teraz krem z dyni z batatem i mlekiem kokosowym ☺
rewelacja
Dziękuję i smacznego :)
Pysznie wygląda!
Czy mozna zamiast pieczonych burakow uzyc gotowanych do tej salatki.
Można, ale szczerze polecam buraki pieczone. Smak dużo bardziej intensywny, skoncetrowany.
Lawendowy Dom . Dziekuje za odpowiedz i dobra rade . Pozdrawiam .
Pyszna!!!!!!
Pychota!
Jak długo należy piec buraczki w piekarniku i jaka temperatura ?? Czy te buraki w całości sie piecze czy pokrojone ?? Dziekuje
Jeśli masz buraki małe, pieczesz w całości, jeśli duże, kroisz na pół, wtedy upieką się szybciej. Piekę w temperaturze 200 st.C, czasu nie podam, po to zależy od wielkości buraków. Czy są gotowe poznasz, wbijając widelec.
Dziekuje :)
Wspaniała :)
Wygłąda obłednie :)))
Lawendowy Dom nie tylko wyglada :) zachwycila gości :)
:) mam jeszcze jedno pytanie Czy jarmusz moża upiec pomocą oliwy a nie oleju?
Można :)
Ten pieczony jarmusz jest obłędny :) pycha :)
Naprawde??
Katarzyna Toczek-Gierula o tak :) pycha jak popcorn z chipsami :)
Lawendowy Dom pozwoliłam sobie mój „jarmusz” edytować na jarmuż. Pozdrawiam oblana rumieńcem ;)
Ja robię inną sałatkę z pieczonym burakiem, tj. buraki pokrojone w plastry, rukola, ser feta ew. kozi, prażone orzechy wloskie i dressing miodowo-musztardowy, pychotka😃
Na Ciebie zawsze mogę liczyć :). Miłego dnia :)
Dzięki Aga! Przesyłam wiosenne uściski :)
Czy buraki pieczemy w folii??? W ilu stopniach?? Jak dlugo mozna przechowywac pieczone buraki w lodówce???pozd
Moniko, buraki piekę bez folii, w skórce do miękkości. Można je przechowywać w lodówce ok. 5 dni. Ściskam serdecznie :)
Pięknie dziękuję😘😘
I jak długo się piecze bo już zapomniałam 😯
Вкусно!
Ale kolorowo
Zrobi sie , dziękuje
pieczone buraki rządzą!
Zrobiłam! Teraz nie wiem, czy zjeść sama, czy zostawić dla innych… Baaardzo dobra! :)
Sałatka jest pyszna, piekę już buraki drugi raz w ciągu kilku dni aby ją zrobić:)
Przepyszne!!! Wielkie dzięki za podzielenie się przepisem :) :) :)
Wygląda tak obłędnie, że zapisuję przepis ❤️