Dania główne | Kuchnia | Wegetariańskie

Makaron z kurkami na winie

makaron z kurkami_3

Chodzicie na grzyby? Gdy byłam mała, mój dziadek często zabierał mnie na kurki. Uwielbiałam ten moment, gdy po długim szukaniu człowiek odkrywał grzybowe zagłębie gdzieś pod drzewami. Dziś kulinarny kurkowy klasyk podkręcony winem. Zamiast wina można użyć bulionu. Smacznego!

makaron z kurkami

Makaron z kurkami

300 g kurek

1 cebula

3 łyżki oleju

1 łyżka masła

150 ml wytrawnego białego wina

2 łyżki śmietany 18%

kilka listków szałwii

świeżo tarty parmezan

makaron (u mnie tagliatelle)

sól

pieprz

dodatkowo: chipsy z szałwii, przepis znajdziecie tu

Kurki umyć, pokroić na kawałki podobnej wielkości. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, wrzucić kurki, smażyć ok. 7 minut,  co jakiś czas mieszając. Pod koniec doprawić solą i pieprzem. Przełożyć na talerz. Na tej samej patelni rozgrzać pozostały olej i masło. Wrzucić drobno posiekaną cebulę, smażyć, aż stanie się szklista. Zalać winem i gotować, aż sos zacznie lekko gęstnieć. Zmniejszyć ogień do minimum, dodać śmietanę, dokładnie wymieszać. Do sosu dodać usmażone wcześniej kurki, wymieszać i chwilę jeszcze razem pogotować. Zdjąć z ognia. Szałwię drobno pokroić i dodać do sosu. Makaron ugotować, odcedzić, połączyć z sosem. Przełożyć na talerze i posypać parmezanem. Udekorować chipsami z szałwii i od razu podawać.

makaron z kurkami_4

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *