Skoro można z marchewki, to dlaczego nie z buraka? Jeśli lubisz ciasta z nutą cynamonu i goździków, niezbyt słodkie, lekko wilgotne, to jestem pewna, że korzenne ciasto z buraków będzie Ci smakowało. Jeśli w dodatku produkujesz lub planujesz rozpocząć domową produkcję mleka orzechowego i nie wiesz, co zrobić z pozostałymi po niej mielonymi orzechami, to jest to przepis dla Ciebie idealny.
Korzenne ciasto z buraków
[przepis]
2 średnie buraki starte na tarce o małych oczkach (ok. 1 ½ szklanki)
1 ½ szklanki mąki orkiszowej z pełnego przemiału
3/4 łyżeczki sody
czubata łyżka przyprawy korzennej
100 g zmielonych orzechów laskowych (wykorzystałam te, które zostały po produkcji mleka orzechowego)
2 jajka
70 g ksylitolu lub cukru trzcinowego
120 ml oleju
120 ml mleka sojowego
dodatkowo:
150 g czekolady gorzkiej
50 ml mleka sojowego
wisienka koktajlowa
[/przepis]
- Do miski wsypać mąkę, sodę, przyprawę korzenną i orzechy.
- Jajka utrzeć z ksylitolem lub cukrem do białości.
- Olej wymieszać w dzbanku z mlekiem sojowym. Do miski z sypkimi składnikami dodać jajka, mieszankę mleczną i starte buraki.
- Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć do niej ciasto.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez 50 minut. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest dopieczone. Odstawić na kratce do wystygnięcia.
- W tym czasie połamać czekoladę, włożyć ją do garnka, dodać mleko i rozpuścić na małym ogniu.
- Podgrzewać, mieszając, aż składniki się połączą. Czekoladą polać przestudzone ciasto i udekorować je wisienką ;)
Komentarze
Wygląda fantastycznie!:) Spróbuję obliczyć kaloryczność jednego kawałka i włączę do diety jako słodycz na „cheat day”/
Zastanawiam się czy można czymś zastąpić orzechy, nie mam w zanadrzu takich dobrych „odpadków” :(
Pozdrawiam!
można czymś zastąpić jajka? len?
Natalio, powiem szczerze – nie wiem. Może inne dziewczyny coś doradzą?
Lawendowy Dom, Natalia, Dokładnie tak! Jajka w ciastach zastępuje się zmielonym siemieniem lnianym zalanym gorącą wodą. 1 jajko = 1 łyżka siemienia lnianego + 3 łyżki wody.
Jajka w słodkich wypiekach można również zastąpić bananem – dzięki temu dodatkowo można zmniejszyć ilość słodzidła w takim wypieku więc wychodzi nam to tylko na zdrowie :)
Jak tylko wyjdę z postu – spróbuję !!! miłego wieczoru :D
Wzajemnie :)
A z cukinią zamiast buraka wyszłoby to ciasto Pani zdaniem?
Kasiu, tu przepis na ciasto z cukinii: http://lawendowy-dom.com.pl/chlebek-z-cukinii-z-orzechami/
Dziekuje;)
Super! Dziękuję za przepis. Na pewno skorzystam Ciepło pozdrawiam
Bardzo mi miło i polecam się na przyszłość :)
Musi smakować wspaniale! Uwielbiam ciasta z warzywami :)
Też mam do nich słabość :)
Super jutro piekę
Powodzenia i smacznego!
Dziękuję 😉
to wygląda zdecydowanie za smacznie :D
Też mi się tak wydaje ;)
Marchewkowe uwielbiam! Kocham buraczki
To się doskonale składa!
robiłam :). Z trochę innego przepisu. Wyszło pyszne. Nieco mroczne, słodkie czekoladą, wilgotne… Burak moim zdaniem niewyczuwalny :). Polecam! W kolejce stoi ciasto z cukinii
Wrzucisz przepis na swoje?
Mam diete wg grupy krwi i takie ciacho mi pasuje
Bardzo się cieszę Aniu, że mogłam pomóc :)
Beatko, podobają mi się Twoje dietetyczne ciasta, które wyglądają tak… rozpustnie :D
Próbujemy w weekend!!!! Dzięki, Beatko!
Super! Mam ochotę wypróbować tylko czy zamiast mleka sojowego może być zwykłe lub kokosowe?
Oczywiście :)
Lawendowy Dom Jutro robię!
Lawendowy Dom Robiłam i wyszło pysze, goście zachwyceni. Tylko zamiast czekoladowej polewy był cukier puder😀
Będę robić, bo uwielbiam buraki :-) Tylko zamiast cukru trzcinowego lub ksylitolu… syrop daktylowy? Hm, spróbuję.
Doskonały pomysł Joanna :)
Wspaniale zdjecia!!!!
Intrygujące połączenie :)
Mega pycha Najlepiej smakuje gdy poleżakuje 2-3 dni w lodówce.
Czy możesz mi napisać o jakej dł. średnicy użyć blachy do tego przepisu?
Być może moje pytanie jest śmieszne, czy buraki mają być surowe czy ugotowane?