Klasyczny placek drożdżowy ze śliwkami i kruszonką

15 września 2015, 08:04 | Ciasta i ciasteczka Kuchnia Wegetariańskie | 56
Klasyczny placek drożdżowy ze śliwkami i kruszonką

Klasyczne drożdżowe ciasto, dość ciężkie, maślane. Z wierzchu przykryte całym mnóstwem śliwek i obficie posypane kruszonką. Takie ciasto nie starzeje się szybko, jest doskonałe na drugie śniadanie lub podwieczorek. Absolutna klasyka gatunku, taki placek piekła moja babcia, teraz piekę ja, jesienią koniecznie ze śliwkami.

ciasto-drozdzowe-ze-sliwkami

Klasyczny placek drożdżowy ze śliwkami i kruszonką

(wersja z drożdżami instant)

Ciasto:

500 g mąki plus ok. 50 g do podsypywania

opakowanie drożdży instatnt

4 żółtka

150 g cukru

250 ml mleka

100 g masła

1 łyżka skórki otartej z cytryny

Kruszonka:

50 g masła

50 g cukru plus łyżka cukru waniliowego

50 g mąki

Dodatkowo:

1 kg śliwek węgierek

cukier puder

masło i mąka do formy

  1. Mąkę wymieszać z drożdżami.
  2. Żółtka utrzeć z cukrem do białości.
  3. Mleko podgrzać – powinno być ciepłe, ale nie gorące. Masło roztopić.
  4. Do żółtek dodać mleko, masło i skórkę.
  5. Stopniowo dodadawać mąkę, wyrabiając ciasto. Gotowe ciasto powinno być elastyczne i gładkie.
  6. Uformować je w kulę, posywpać mąką, włożyć do miski i przykryć folią spożywczą. Zostawić do urośnięcia. Pamiętajcie, że ciasto zawiera sporo masła i jest dość ciężkie, dlatego potrzebuje nieco czasu (ok. 1 1/2 godziny), żeby wyrosnąć.
  7. W tym czasie przygotować kruszonkę i owoce.
  8. Posiekać masło z cukrem i mąką.
  9. Zagnieść mieszankę, owinąć folią i włożyć do lodówki.
  10. Śliwki umyć, pozbawić pestek.
  11. Formę do pieczenia wysmarować masłem i wysypać mąką, albo wyłożyć papierem do pieczenia.
  12. Ciasto zagnieść, rozciągnąć w formie.
  13. Na wierzchu ułożyć śliwki. Zostawić do ponownego wyrośnięcia.
  14. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 200 st.C. Gdy ciasto się podniesie, posypać je kruszonką. Można ją zetrzeć na tarce, lub zwyczajnie pokruszyć.
  15. Wstawić do piekarnika i piec ok. 45 minut.

 

 

ciasto-drozdzowe-ze-sliwkami_2

 

(wersja ze świeżymi drożdżami)

  1. Mleko podgrzać. Drożdże (40 g) rozetrzeć z łyżką cukru i mlekiem. Dodać 150 g mąki, wymieszać, przykryć i odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.
  2. Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem do białości. Do wyrośniętego rozczynu dodać żółtka, pozostałą mąkę i skórkę cytryny.
  3. Wyrabiać ciasto, na koniec dodając stopniowo roztopione masło.
  4. Następnie uformować je w kulę, przełożyć do miski, przykryć folią i odstawić do wyrośnięcia. Dalej postępować tak, jak opisałam powyżej.

ciasto-drozdzowe-ze-sliwkami_6

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

56 odpowiedzi na “Klasyczny placek drożdżowy ze śliwkami i kruszonką”

  1. Jasne, że pieczemy :). Tu gdzie mieszkam mówi się ciasto, ale tam skąd pochodzi cała moja rodzina mówi się placek :)

  2. Drożdżowe to u mnie zawsze ciasto :) I tak, pieczemy :D Polecam dodać cynamon do kruszonki – idealnie pasuje do śliwek (do rabarbaru zresztą też :D) http://cupcakefactory.pl/ciasto-drozdzowe-z-kruszonka-i-sliwkami/

  3. Placek, ale Krzysiek mówi „ciastko”, co jest dla mnie totalnym nieporozumieniem :-D

  4. u mnie w domku ciasto drożdżowe (moi rodzice pochodzą z Kujaw i Kurpi, mieszkaliśmy nad morzem, Warmii, teraz na Mazurach :) ) u mojego męża tylko i wyłącznie placek (tak, jak i na inne ciasta) – Małopolska :) a wygląda obłędnie :)) w niedzielę mamy mieć gości i WIEM czym Ich poczęstuję :)) pozdrawiam

  5. Mama mówi ciasto, tata placek, są razem 30 lat a ciągle się o to kłócą

  6. Tylko i wyłącznie ciasto! Ale mam koleżankę, która mówi placek.

  7. Moja mama i babcia mowily placek, ja ciasto:) a Twoje to ja bym nazwala super wypiek!

  8. Jak jest płaskie, to placek, a jak wyrośnięte, to ciasto :D

  9. wolę nazwę placek – kojarzy mi się z dzieciństwem…

  10. Ewa Maison pisze:

    Ja mówię ciasto hehe

  11. teraz u mnie ciasto ale w domu rodzinnym w Przemyślu to tak po lwowsku mówiło się na ciasto drożdzowe bałabuch :-) ładnie prawda? :-)

  12. Oj ja z tym drozdzowym to mam roznie. Trzeba miec reke lub KitchenAid. ty twoje ciasto Beatko jak wyrabiasz?

  13. U nas placek, bo mąż Jacek :) Ale serio – jest byłym cukiernikiem i mówi, że to jest placek ;)

  14. Anna Anna pisze:

    Ciasto jest nieupieczone a placek juz tak;)

  15. GĄSKA pisze:

    Klasyka w mojej kuchni, to ciasto ( bo u nas tak zawsze mówiliśmy) piekła moja babcia i piekę je ja dla mojej rodzinki. Na wiosnę obowiązkowo z rabarbarem i truskawkami, teraz jesienią ze śliwkami, czasem z borówkami, a zimą z bakaliami , no i obowiązkowo z duzą ilością kruszonki. Uwielbiam to ciasto piec w keksówkach, a jak zawsze coś zostanie to zamrażam i mam na „czarną gosdzinkę” :) ;)

  16. Placek to płaskie ciasto, elementarne.

  17. Rita Krawczyk pisze:

    żadne ciasto mi nie wychodzi :( marna ze mnie gosposia.

  18. Oczywiście że placek ;) Ciasto to jest z cukierni ;)

  19. Na śląsku jest to kołacz- tradycyjny wypiek tego regionu.

  20. uwielbia drożdżowe jedyne ciasto które robie z zamkniętymi oczami ;) zapraszam na mój profil jeżeli by chciała Pani spojrzeć:)pozdrawiam

  21. Ewa Skrenty pisze:

    Ciasto :-) piekłam w ten weekend taki, posypany cynamonem a na wierzchu kruszonka i płatki migdałowe. Pysznie wyszło

  22. Aż mi ślinka cieknie: ) pochodzę z okolic Przemyśla i mówi się tam ciasto drożdżowe ale na pozostałe ciasta mówi się placki ;) chyba skorzystam z przepisu w weekend: ) pozdrawiam: )

  23. A ilu gramowa jest ta paczuszka drozdzy? Bo ja mam np. paczuszke 908- gramowa to chyba ciut za duzo

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *