Klasyczne danie w klasycznym wydaniu, czyli kopytka z gulaszem wieprzowym to doskonała propozycja dla wielbicieli dań prostych, rozgrzewających, sycących i idealnych na jesienno-zimowe chłody. Podkręcam smak gulaszu dodając do niego zmielone wcześniej na proszek grzyby. Dzięki temu mój sos cudownie pachnie lasem i jest wyrazisty w smaku.
Gulasz wieprzowy z grzybami i kopytkami
[przepis]
500 g mięsa wieprzowego łopatki lub karkówki
2 łyżki oleju
300 ml bulionu
liść laurowy
2 ziarna ziela angielskiego
ząbek czosnku
łyżeczka słodkiej mielonej papryki
50 g suszonych grzybów
[/przepis]
- Mięso pokroić w kostkę o boku 1,5 cm.
- Grzyby zmielić na proszek.
- Rozgrzać olej, wrzucić mięso, obsmażyć na złoto ze wszystkich stron.
- Posolić, zalać bulionem.
- Dodać liść laurowy, ziele angielskie, rozgnieciony ząbek czosnku, paprykę i proszek grzybowy.
- Dusić pod przykryciem 40 minut.
- Następnie zdjąć pokrywkę, zwiększyć ogień i pozwolić, by sos lekko odparował.
- Podawać z kopytkami (przepis tu) i surówką z czerwonej kapusty.
Komentarze
” co się nawinie” – pieczarki -sos-pycha, mięsny ,albo z masełkiem i bułeczką tartą -też super :)
Ja bułeczkę z masełkiem to mogłabym chyba ze wszystkim :)
Uwielbiam
Masło, cukier, cynamon ;)
Och Ty, niezły zestaw!
Lawendowy Dom idealny, i te składniki zawsze mam w domu ;) do klusek na parze też się nada ;)
A ja dzisiaj robiłam zapiekane z sosem pomidorowym i mozzarellą:)Pycha
Świetny pomysł, do spróbowania koniecznie, dzięki Basiu :)
Kopytka zawsze,wszędzie i ze wszystkim :-)
Też z sosami lub odsmażane :)
Odsmażane są bezbłędne :)
Mnie smakują z sosem grzybowym, moja mama je robiła w bułkce tartej zasmażanej na maśle….pychota :-)
Z sosem grzybowym uwielbiam, ale z bułeczką też nie pogardzę :)
z sosem mięsnym lub grzybowym
Ze wszystkimuwielbiam kopytka, tylko nie ma ich kto robic dla mnie, kiedys robila je mama , no ale jest bardzo daleko….calusy pazdziernikowe dla Ciebie Lawendowa, jestes jak pchelka wszedzie Cie pelno , Tak trzymaj
Całusy Kochana! Miłego dnia :)
WENN ICH DAS SEHE BEKOMME ICH RICHTIG HUNGER;;;
SCHAUT SEHR LECKER AUS;;;;;
HABE NOCH EINEN FEINEN ABEND
bis bald die BIRGIT
Heavenly food !
A my jemy podsmazone na masle z sola do smaku i ogorkami korniszonymi :)
U nas kopytka najczesciej jadamy z sosem miesnym z duza iloscia papryki i ogorka kiszonego…. Pychotka :)
Po prostu:)
Ja lubię z twarogiem i podsmażoną cebulą, do popicia kefir, maślanka lub mleko, a druga wersja to sos pomidorowy :)
Że skwareczkami lub kiełbasa krojona w kostke i podsmażoną. Ja popijam mlekiem :)
Piękna propozycja :), ale mięsa wieprzowego typu łopatka, szynka, karkówka nie udusimy na miękko w tak krótkim czasie (40 min). 2 godzinki na małym ogniu pod przykryciem to minimum :). Pozdrawiam serdecznie!
Boczuś z cebulką albo ze śmietanką i cukrem :) A kopytka mój małż zawsze robi :) i zawsze pyszne wychodzą :) moje zazwyczaj rozpadają się w wodzie, zatem po kilku próbach zrezygnowałam z ich robienie :)
Dziękuje pięknie za przepis. Wyszło wyśmienicie jestem z siebie dumna. Gratuluje pasji i pomysłów! Proszę nie przestawać#uwielbiam# :)
Jak zrobić grzybowy proszek?
Z pozdrowieniami,
Grzybowy proszek do suszony grzyby zmielone na proszek