Gulasz wieprzowy z grzybami i kopytkami

27 października 2015, 18:14 | Bezglutenowe Dania główne Kuchnia | 27
Gulasz wieprzowy z grzybami i kopytkami

Klasyczne danie w klasycznym wydaniu, czyli kopytka z gulaszem wieprzowym to doskonała propozycja dla wielbicieli dań prostych, rozgrzewających, sycących i idealnych na jesienno-zimowe chłody. Podkręcam smak gulaszu dodając do niego zmielone wcześniej na proszek grzyby. Dzięki temu mój sos cudownie pachnie lasem i jest wyrazisty w smaku.

gulasz-wieprzowy-z-kopytkami_4

Gulasz wieprzowy z grzybami i kopytkami

500 g mięsa wieprzowego łopatki lub karkówki

2 łyżki oleju

300 ml bulionu

liść laurowy

2 ziarna ziela angielskiego

ząbek czosnku

łyżeczka słodkiej mielonej papryki

50 g suszonych grzybów

  1. Mięso pokroić w kostkę o boku 1,5 cm.
  2. Grzyby zmielić na proszek.
  3. Rozgrzać olej, wrzucić mięso, obsmażyć na złoto ze wszystkich stron.
  4. Posolić, zalać bulionem.
  5. Dodać liść laurowy, ziele angielskie, rozgnieciony ząbek czosnku, paprykę i proszek grzybowy.
  6. Dusić pod przykryciem 40 minut.
  7. Następnie zdjąć pokrywkę, zwiększyć ogień i pozwolić, by sos lekko odparował.
  8. Podawać z kopytkami (przepis tu) i surówką z czerwonej kapusty.

gulasz-wieprzowy-z-kopytkami_3

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

27 odpowiedzi na “Gulasz wieprzowy z grzybami i kopytkami”

  1. Ewka Konewka pisze:

    ” co się nawinie” – pieczarki -sos-pycha, mięsny ,albo z masełkiem i bułeczką tartą -też super :)

  2. A ja dzisiaj robiłam zapiekane z sosem pomidorowym i mozzarellą:)Pycha

  3. Kopytka zawsze,wszędzie i ze wszystkim :-)

  4. Też z sosami lub odsmażane :)

  5. Mnie smakują z sosem grzybowym, moja mama je robiła w bułkce tartej zasmażanej na maśle….pychota :-)

  6. z sosem mięsnym lub grzybowym

  7. Ze wszystkimuwielbiam kopytka, tylko nie ma ich kto robic dla mnie, kiedys robila je mama , no ale jest bardzo daleko….calusy pazdziernikowe dla Ciebie Lawendowa, jestes jak pchelka wszedzie Cie pelno , Tak trzymaj

  8. WENN ICH DAS SEHE BEKOMME ICH RICHTIG HUNGER;;;
    SCHAUT SEHR LECKER AUS;;;;;
    HABE NOCH EINEN FEINEN ABEND
    bis bald die BIRGIT

  9. A my jemy podsmazone na masle z sola do smaku i ogorkami korniszonymi :)

  10. U nas kopytka najczesciej jadamy z sosem miesnym z duza iloscia papryki i ogorka kiszonego…. Pychotka :)

  11. Ja lubię z twarogiem i podsmażoną cebulą, do popicia kefir, maślanka lub mleko, a druga wersja to sos pomidorowy :)

  12. Że skwareczkami lub kiełbasa krojona w kostke i podsmażoną. Ja popijam mlekiem :)

  13. Joanna pisze:

    Piękna propozycja :), ale mięsa wieprzowego typu łopatka, szynka, karkówka nie udusimy na miękko w tak krótkim czasie (40 min). 2 godzinki na małym ogniu pod przykryciem to minimum :). Pozdrawiam serdecznie!

  14. Boczuś z cebulką albo ze śmietanką i cukrem :) A kopytka mój małż zawsze robi :) i zawsze pyszne wychodzą :) moje zazwyczaj rozpadają się w wodzie, zatem po kilku próbach zrezygnowałam z ich robienie :)

  15. Dziękuje pięknie za przepis. Wyszło wyśmienicie jestem z siebie dumna. Gratuluje pasji i pomysłów! Proszę nie przestawać#uwielbiam# :)

  16. […] delikatniejsza. Będzie doskonałym towarzystwem dla klasycznego gulaszu (przepis znajdziesz tu), ale też świetnie się sprawdzi jako dodatek do wszelkich wege burgerów (sprawdzone przepisy […]

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *