Ciasta i ciasteczka | Kuchnia

Genialne ciastka z czekoladą. Nastolatki do kuchni!

Kiedy moje dzieci były małe napisałam książkę „Dzieciaki do kuchni”. Miała kilka dodruków, gdyż okazało się, że my rodzicie chcemy otwierać przestrzeń kuchenną dla naszych dzieci. Uważam, że jest to niezwykle ważny aspekt w kształtowaniu dziecka. Działania kuchenne otwierają dzieci na nowe smaki, uczą samodzielności, pobudzają kreatywność. Lista zalet jest dużo dłuższa, a ja jedynie mogę dodać, że jako mama trójki wychowanej w otwartości do gotowania odniosłam sukces, bo moje dzieci są świadomymi kulinarnie, otwartymi młodymi ludźmi. Obecnie mam na stanie w domu dwie nastolatki, które często zaskakują mnie swoimi kulinarnymi osiągnięciami. Rozpiera mnie duma i myślę, że gotowanie, przygotowywanie posiłków, świadomość dobrego jedzenia to jedne z ważniejszych życiowych doświadczeń, jakie możemy naszym dzieciom przekazać. Dlatego ruszamy wspólnie z moimi dziewczynami z nowym cyklem, do którego zapraszamy rodziców i dzieci.

Nastolatki w kuchni

Pod tym hasłem będą się tu, w Lawendowym Domu pojawiać pomysły, które wyszły spod rąk moich nastolatek. Zaczynamy słodko i klasycznie, ciastkami z czekoladą. Te na zdjęciach przygotowała dwunastoletnia Kalinka, która jest naszym domowym mistrzem cukierniczym. Ciastka są delikatne, kruche i cudownie pachną. Kalinka poleca je z kubkiem mleka, ja sięgam po jedno do kawy.

Genialne ciastka z czekoladą

[przepis]

100 g zimnego masła

jako

100 g cukru

łyżka cukru waniliowego

szczypta soli

160 g mąki pszennej

½ łyżeczki proszku do pieczenia

łyżka mleka

100 g gorzkiej czekolady

dodatkowo: papier do pieczenia

[/przepis]

  1. Masło pokroić w drobną kostkę i przełożyć do miski.
  2. Wbić jajko.
  3. Wsypać oba rodzaje cukru, sól, mąkę i proszek do pieczenia.
  4. Składniki przemieszać widelcem, następnie wlać mleko i zagnieść ciasto.
  5. Na blasze do pieczenia rozłożyć papier. Piekarnik rozgrzać do 180 st., funkcja góra/dół.
  6. Z ciasta uformować kulki wielkości orzecha włoskiego. Układać je na papierze i lekko spłaszczać.
  7. Czekoladę w opakowaniu pokruszyć za pomocą drewnianego tłuczka.
  8. Powstałe okruchy rozłożyć na ciastkach. Blachę z ciastkami wstawić do nagrzanego piekarnika.
  9. Piec 15 minut, aż ciastka się przyrumienią. Upieczone ułożyć na kratce i zostawić do ostygnięcia.

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *