Bezglutenowe | Dania główne | Kuchnia | Wegetariańskie

Doskonały wegetariański bigos ze śliwkami i żurawiną.

Bogaty jesienny smak i cudowne rozgrzewające właściwości. Tak, ten bigos skutecznie poprawia humor, szczególnie w poniedziałki ;) To co, kto gotuje dziś ze mną?

wegetarianski-bigos

Wegetariański bigos

[przepis]

mała główka kapusty

250 g kapusty kiszonej

2 cebule

2 liście laurowe

3 ząbki czosnku

łyżeczka papryki słodkiej

pół łyżeczki papryki ostrej

pół łyżeczki imbiru

łyżeczka przyprawy curry

2 łyżki suszonej żurawiny

100 g świeżych lub suszonych śliwek

1/2 szklanki wytrawnego czerwonego wina

3 łyżki oleju

[/przepis]

  1. Kapustę kiszoną pokroić, włożyć do garnka, zalać niewielką ilością wody i gotować pół godziny.
  2. Cebulę pokroić w piórka.
  3. Kapustę świeżą drobno poszatkować.
  4. W dużym garnku rozgrzać olej, zeszklić cebulę, dodać poszatkowaną kapustę, liście laurowe, 1/2 szklanki wody.
  5. Gotować na małym ogniu ok. 30 minut.
  6. Następnie dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, oba rodzaje papryki, imbir, curry oraz żurawinę i śliwki.
  7. Całość podlać winem, gotować kolejne 15 minut, od czasu do czasu mieszając.
  8. Po tym czasie dodać ugotowaną i lekko odsączoną kapustę kiszoną, wymieszać dokładnie i gotować na małym ogniu, aż składniki się dobrze połączą.
  9. Bigos najsmaczniejszy jest drugiego, trzeciego dnia. Smacznego :)

wegetarianski-bigos_4

 

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ja bym dodała grzyby. Zwykle w bigosie lądują suszone grzyby leśne i świeże pieczarki, a czasem i boczniaki, jak się plątają w lodówce. Zaczyna się w sumie sezon bigosowy. Trzeba by upichcić.