Jestem pewna, że pączki serowo-kukurydziane skradną Wam serce. Przyznaję ze skruchą, że jestem zmuszona biegać w tym tygodniu dwa razy więcej, niż zazwyczaj. A to przez te niewinne maleństwa, które widzicie na zdjęciu. Nie powinnam ich jeść z wielu osobistych powodów, ale czasami namiętność bierze górę nad rozsądkiem i tak właśnie było tym razem. W końcu mamy karnawał, więc jak „grzeszyć” to tak, by było co wspominać ;) Lekko chrupiąca skórka kryje złocisty, słodkawy miąższ i sprawia, że nie możesz przestać ich jeść. Są doskonałe, a tajemnica sukcesu polega na smażeniu ich na średnim ogniu, by spokojnie zdążyły dojść w środku, bez spalenia na węgiel wierzchniej warstwy.
Bezglutenowe pączki serowo-kukurydziane
[przepis]
(przepis znalazłam na stronie Najsmaczniejsze.pl Dzięki za inspirację Agnieszko!)
2 jajka
60 g cukru trzcinowego
1 łyżka cukru waniliowego
250 g sera białego półtłustego
250 g mąki kukurydzianej
1 1/2 łyżeczki sody
szczypta soli
1 łyżka spirytusu
olej do smażenia
cukier puder
[/przepis]
- Jajka z cukrem i cukrem waniliowym ubić do białości.
- Ser rozkruszyć widelcem i stopniowo dodać do masy jajecznej.
- Na koniec do całości wmieszać za pomocą silikonowej szpatułki mąkę z sodą i solą oraz dodać spirytus. Ciasto powinno być na tyle gęste, by dało się z niego uformować malutkie pączuszki. Jeśli jest za rzadkie, dosypać jeszcze trochę mąki.
- W garnku rozgrzać olej.
- Smażyć pączki partiami dbając, by były dobrze wysmażone w środku.
- Wyławiać łyżką cedzakową i odkładać na ręcznik papierowy do odsączenia z oleju.
- Usmażone pączki ułożyć na paterze i oprószyć cukrem pudrem.
Komentarze
niestety z przykrością stwierdzam że mi nie smakowały…chyba to kwestia mąki, bo nie były takie puszyste jak z maki pszennej….
To oczywiste, że nie były tak puszyste. Przecież nie jest to przepis na klasyczne pączki pszenne na drożdżach, który znajdziesz tu: http://lawendowy-dom.com.pl/osiem-krokow-do-sukcesu-czyli-paczki-z-lukrem-idealne/
Zrobiłam, ładnie wyglądają i chrupią ale to tyle, nie mają smaku pączków, tylko jak zwykłe opieczone na tłuszczu ciasto. Jeżeli skusze się jeszcze na takie pączki to użyję białej pszennej mąki.
Bo to innego rodzaju ciasto od klasycznego pączkowego. My uwielbiamy :)
Co myślisz o zastąpieniu mąki kukurydzianej , mąką ryżową b/g lub owsianą b/g?
czy zna Pani coś co się nazywa chlebek bananowy ?
Znam :)
czy na Pani stronie znajdę ?
Hej, na stronie jest wyszukiwarka w prawym górnym rogu :) A tu chlebek dla Ciebie, choć nie wiem, czy o taki chodziło: http://lawendowy-dom.com.pl/bezcukrowy-chlebek-bananowy/
A i dyniowy też pyszny: http://lawendowy-dom.com.pl/bardzo-prosty-chlebek-dyniowy-bez-mleka-i-cukru/
dzięki
Polecam się na przyszłość ;)
ja!!!!
I przestań kusić, zła, podstępna kobieto;)
Aniu, ślę do Ciebie pączuszki, bo ze mnie jędza. Ale zaraz robię fit faworki tan na rozgrzeszenie ;)
:)
Już się zgłaszam :)wyglądają rewelacyjnie:)
Pychotka, miłego dnia Jolu :)
Dzięki Beatko,wzajemnie:)
Powiemy tak! Nawet ze trzy razy tak :-)
(y)
Robiłam w tamtym roku, są pyszne!
No tak hm przypadkiem wszystko mam lacznie z twarogiem :D zastanowie sie ;)
Ale pysznie wyglądają! U nas mama podobne robiła z serka waniliowego, tylko ciasto było rzadkie więc wrzucało się na rozgrzany tłuszcz z łyżki taką masę. A że przez to robiły się im jakby ogonki, to nazywamy je świnkami :D
+ do tego latte jaglane, kocyk, książka i….. NIE MA MNIE DLA NIKOGO
Często robię są fantastyczne
Świetne :)
No wymiekam…Beatko Jak tak dalej pojdzie ja sie w drzwi Nie zmieszcze…Nie moge sie oprzec pokusie!!
Wygladaja cudnie :) u mnie dzis mus z gorzkiej czekolady z orzechami włoskimi
Ojej, Aniu, wspaniałości!
Wielkie podziękowania za przepis i ja będę mogła w tym roku cieszyć się pączkami
Smacznego Joanna :)
Zrobiłam i wyszły pyszne. Lekko serowe i nie za słodkie. Do powtórzenia za rok
Bardzo dobre wyszły tylko ja dałam mąki pół na pół kukurydzianej i pszennej :)
Tragedia 😔 wszystko zgodnie z przepisem I niestety ale pączkiem to nazwać nie można.
Przykro mi, że Ci się nie udały. Nasze wyszły idealne. Może następnym razem obejdzie się bez tragedii. Pozdrawiam
Świetne bezglutenowe pączusie, szybko się robi w podobnym tępie zjada, następnym razem spróbuje dodać jakiś smak, może cytryna lub pomarańcz zobaczymy .Dzięki za przepis pozdrawiam