W ogródku kwitnie lawenda i dojrzewają poziomki. Te ciasteczka to taka kulinarna błachostka. Maleńkie i urocze, w sam raz na letni podwieczorek. Skusicie się?
Ciasteczka z poziomkami i lawendą
140 g mąki pszennej
40 g mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
80 g miekkiego masła
70 g cukru pudru
2 łyżki mleka
poziomki
1 łyżeczka pokruszonych kwiatów lawendy
skórka otarta z 1 cytryny
Połączyć w misce oba rodzaje mąki i proszek do pieczenia. W drugiej misce zmiksować masło z cukrem i mlekiem. Zmniejszyć obroty miksera i stopniowo dodawać mieszankę mąki oraz lawendę i skórkę z cytryny. Ciasto zagnieść. Formować z niego maleńkie kulki wielkości orzecha laskowego, w środku zrobić wgłębienie, wkładać do niego po jednej poziomce i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st.C i piec ok. 18 minut.
Komentarze
Dzisiaj na pewno się skuszę na taką błahostkę! Moje ostatnie poszukiwania na blogach nie dały rezultatu a Pani z tym przepisem trafiła idealnie, Lawendowy Dom zawsze odpowiada mojemu gustowi! Pozdrawiam z upalnego Wrocławia!
Ale mi miło. Bardzo, bardzo dziękuję :)
Beatko, podobne nam sprezentowałaś, prawda ? pyszne były !
Tak :) Bardzo się cieszę, że smakowały.
Moje dziecko cały słoik zjadło na raz :)
Ile ciasteczek wychodzi z takiego przepisu? ;)
Nie mam pojęcia, nie liczyłam :)
A dużo ponad taką paterę? Musze zrobić ciasteczka na konkurs i potrzebuję wiedzieć tak na oko :(