To doskonałe bezglutenowe ciasto orzechowe nie zawiera także laktozy. Zamiast mąki użyłam zmielonych orzechów laskowych i tu niespodzianka. Z orzechów najpierw powstało doskonałe mleko orzechowe (przepis tu), a resztę orzechowego miału wykorzystałam właśnie do tego boskiego ciasta. W przepisie pojawia się też karob, który jest mniej kalorycznym i niealergizującym zamiennikiem kakao. Ciasto jest doskonałe, wilgotne, ładnie się kroi. Jest mocno orzechowe, a w smaku przypomina mi trochę Nutellę :)
Bezglutenowe ciasto orzechowe
[przepis]
6 łyżek karobu (lub kakao)
150 ml oliwy extra virgin
3 jajka
100 g ksylitolu (lub brązowego cukru)
2 łyżki ekstraktu waniliowego (lub cukru waniliowego)
300 g mielonych orzechów laskowych (wykorzystałam orzechy pozostałe po produkcji mleka orzechowego)
1/2 łyżeczki sody
1/4 łyżeczki soli
[/przepis]
- Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
- Piekarnik nagrzać do 180 st. C.
- Karob wsypać do miseczki, zalać 80 ml wrzątku, wymieszać na pastę.
- Oliwę, jajka, ksylitol i ekstrakt waniliowy zmiksować na puszystą, jasną, kremową masę.
- Zmniejszyć obroty miksera, dodać pastę z karobu, orzechy, sodę i sól.
- Przelać ciasto do przygotowanej formy, wstawić do nagrzanego piekarnika.
- Piec ok. 50 minut.
- Ciasto przestudzić, wyjąć z formy i odłożyć na kratkę do całkowitego ostygnięcia. Najlepiej smakuje następnego dnia :)
Komentarze
<3 lofciam
<3
ooo..coś dla mnie! <3
Smacznego :)
o matko z córką! <3
muszę gdzies taka kratke kupić …
Poszukaj w TK Maxx :)
Ok, dzieki , co prawda Białystok za daleko na takie luksusy ale to nic….
Ekstra! A ja zawsze miałam dylemat co zrobić z pozostałym po produkcji mleka „śrutem” ☺
Ja też :) Dumałam, dumałam i wydumałam ;)
Czy mogą być orzechy włoskie?Nie mam laskowych, a ziiiimnooo nie wyjdę do sklepu..: )?
Nie wiem, nie próbowałam :)
Oj … kusisz tymi ciastami :D ale już wypróbowałam babkę orzechową ( kolejna właśnie w piekarniku – dla babci ;) ) i makowiec Twojej Mamy <3 wszyscy świąteczni goście byli zachwyceni :D DZIĘKUJĘ za przepisy :D
Ale się cieszę!!!
Świetny pomysł :)
A ja upiekłam dziś fit faworki na bal do szkoły z twojego przepisu
Beata! Wymiatasz tymi przepisami. Życia mi nie wystarczy, żeby ich wszystkich spróbować
Czyli jak rozumiem zamiast tych 300g zmielonych orzechów można wykorzystać pulpe pozostała po zrobieniu mleka? Czyli ta jedna szklankę?
Potrzebne jest 300 g mielonych orzechow lub 300 g orzechów pozostałych po zrobieniu mleka.
Super,ale najpierw mleko orzechowe
Wygląda super,
300 g orzechów po namoczeniu???
Bo mam tylko 100 g zmielonych
Nie wyszedł ;( tzn wyszedł ale bardzo płaski… Tylko dodałam 100 g zmielonych orzechów i trochę mąki i kokosa
To o 200 g za mało. Mam nadzieję, że następnym razem się uda :)
Ale pyszny jest i tak ;))
Jak przerobić na wegańskie? Woda po cieciorce? Banan?
co zrobić z wiórkami , które mam po produkcji mleka kokosowego ? wyrzucić ? szkoda jakoś ! :)
Zrób z nich mąkę kokosową
Ciasto wygląda smakowicie :)
Uwielbiam Pani bloga! ☺️
Teraz robie ciasto z kaszy jaglanej, a to orzechowe zrobie w przyszly weekend
Pycha! :-)
Ciasto już stygnie… pięknie się spulchniło. Ślicznie pachnie więc i smakować będzie napewno doskonale… wątpie tylko, czy wytrzyma do jutra :P
Super. Z migdałami zamiat orzechów też pewnie się uda
Wypróbuję ciacho na oleju z kokosa, bo oliwa potraktowana do 180* to czysta toksyna ♡ proszę się nie gniewac:) pozdrawiam i dam znać o efekcie
To ciasto jest obłędne!!! Jestem zachwycona. To jest jedna z najpyszniejszych potraw jakie kiedykolwiek jadłam. Na pewno uzależniające. Gratuluję pomysłowości. Pozdrawiam szukając ostatnich okruszków ;)
Witam
Czy te orzechy po mleku powinnam podsuszyć czy mogą być wilgotne? Dziękuję i pozdrawiam. Edyta.