Desery | Kuchnia | Przepisy

Konfitura z rabarbaru i truskawek

Rabarbarowo-truskawkowy duet kręci mnie od lat. Kwaśne i słodkie, twarde i miękkie, przeciwieństwa się przyciągają.

Dziś przepis na konfiturę zgodną z zasadami Metody Montignac.

500 g rabarbaru pokrojonego w plasterki
500 g truskawek
200 g fruktozy
2 goździki

Goździki utłuc w moździerzu. Fruktozę wsypać do garnka, rozpuścić na złoty syrop, dodać rabarbar i goździki, wymieszać i smażyć na małym ogniu 15 minut, co jakiś czas mieszając. Po tym czasie dodać truskawki, smażyć jeszcze 15 minut. Przełożyć do wyparzonych słoików, zamknąć. Postawić „do góry nogami” i zostawić do ostygnięcia.

Najlepiej smakuje z kromką razowca na miodzie.
Smacznego!

Zdjęcia: Lubo Lipov

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Smak rabarbaru to wspomnienia babcinego ogródka, kumpli noszących ogonki rabarbaru za paskiem i do nich cukier w kieszeni… :-)
W parze z truskawkami – wyśmienicie smakuje!

ja bardzo lubię różne przepisy na przetwory i chętnie sięgam po różne słodziki( mam na myśli różne cukry, fruktozę , owoce suszone ,słody czyli różne ale naturalne)Śmieję się ,że jedni kolekcjonują znaczki ja różne substancje słodzące , różne sole i mąki:D
pozdrawiam

Cudowna konfitura! Ja też robiłam z truskawek i rabarbaru, pychotka:)W ogóle w tym roku dopiero zaczęłam robić konfitury, więc jestem bardzo zadowolona i wciągneło mnie to :)

Dziękuję, nie mogłam się doczekać i już wypróbowałam (nie pierwszy zresztą Pani przepis) i oczywiście wyszło genialnie. Piękny kolor i smak truskawki. Nigdy więcej smażenia bezsmakowej brei;) Proszę mi podpowiedzieć jak długo trzeba pasteryzować słoiki, by móc cieszyć się tym smakiem całą zimę?