Bezglutenowe | Desery | Kuchnia | Wegetariańskie

Błyskawiczny wegański krem jaglany z musem z mango

Jeśli jeszcze się zastanawiasz, czy polubisz kaszę jaglaną, mam dla Ciebie przepis na błyskawiczny krem jaglany, który przekona Cię, że jaglanka do niebo w gębie! Nawet moja kulinarnie konserwatywna jedenastolatka wyjadała krem z miski wielkimi łyżkami, a to nie jest u nas widok częsty. Przygotowanie kremu jest bardzo szybkie, pod warunkiem, że masz już ugotowaną kaszę. Ja gotuję według tego przepisu kaszę na zapas. Trzymam w lodówce do 3 dni i wykorzystuję według potrzeb. To doskonała opcja na zaoszczędzenie czasu. Mój krem jest gładki dzięki temu, że dokładnie zmiksowałam wcześniej rozgotowaną z mlekiem kaszę. Podczas miksowania kasza powinna być ciepła, dzięki czemu krem nie będzie miał grudek.

blyskawiczny-krem-jaglany-z-musem-z-mango-przepis_03

blyskawiczny-krem-jaglany

blyskawiczny-krem-jaglany-z-musem-z-mango-przepis_01

Błyskawiczny wegański krem jaglany z mango

[przepis]

2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej

400 ml mleka kokosowego z puszki

laska wanilii

2 łyżki syropu z agawy lub miodu

2 łyżki kakao

dojrzały banan

½ dojrzałego awokado

dodatkowo:

dojrzałe mango

[/przepis]

  1. Do garnka przełożyć kaszę.
  2. Wlać mleko i ok. 200 ml wody.
  3. Dodać rozkrojoną wzdłuż wanilię.
  4. Podgrzewać na małym ogniu ok. 15 minut, aż kasza z dodatkami się „rozklei”.
  5. Następnie wyjąć wanilię, zmiksować całość z dodatkiem syropu lub miodu oraz kakao, bananów i awokado na gładki krem.
  6. Przełożyć go do miseczek. Wierzch polać musem ze zmiksowanego mango. Gotowe :)

 

blyskawiczny-krem-jaglany-z-musem-z-mango-przepis_05

blyskawiczny-krem-jaglany-z-musem-z-mango-przepis_06

 

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oj dziewczyno Ty to jesteś! Leżę teraz z gorączką , nie mam apetytu ale taki kremik hmmmmm… Jak moi wrócą poproszę żeby zrobili.
Dziękuję Ci za tego bloga. Wiele innych podczytywałam ale Twój jest naprawdę z klasą. Wszystkiego po trochu, delikatnie podane. Nie czuję że to Twoja praca. Chyba o to w tym chodzi? Powodzenia i dobrego weekend’u!

Krem wygląda przepysznie, czy dobrze zrozumiałam,że już ugotowaną kasze daje z powrotem do garnka zalewam mlekiem i wode itd wg przepisu ,tak?!
I czy może być swoje mleko kokosowe?
Pozdrawiam