Na takie miejsce Warszawa czekała od dawna! Lawendowy Dom od lat skupia wokół siebie miłośników dobrego smaku. Otwieramy skromne progi i zapraszamy na wspólne gotowanie – oferujemy przyjazną atmosferę i inspirujące otoczenie. Wiosną i latem otulimy zielenią naszego ogrodu – do dyspozycji dwa tarasy i zieleń naszego trawnika. Jesienią i zimą stworzymy magiczną atmosferę wokół otwartego kominka.
Do dyspozycji gości oferujemy również obszerną kuchnię wyposażoną w profesjonalne blaty i najwyższej jakości sprzęty. Obok znajduje się wygodna jadalnia z ogromnym drewnianym stołem. Można przy nim porozmawiać, wypić kawę lub zjeść posiłek.
Warsztaty kulinarne – wspólne gotowanie i wymiana doświadczeń. Zajęcia trwają 3-4 godziny. Kończymy je wspólnym posiłkiem.
Zapisy: beata@lawendowy-dom.com.pl
Telefon: 501190151
Cena: 260 zł
Liczba miejsc ograniczona, decyduje kolejność zgłoszeń.
WARSZTATY PAŹDZIERNIK 2107
13.10.2017 (piątek)
Adios pomidory
Zaczynamy o 17.00
Trzynastego w piątek to się musi udać! Na stół wjadą pomidory, bo przecież jeszcze chwila i sezon na nie się skończy. Zanim to nastąpi, spróbujemy zatrzymać pomidorowy aromat na dłużej.
Przygotujemy:
- Domowe suszone pomidory w ziołowej zalewie. Każdy słoik to wspomnienie lata. Doskonały również na jadalny prezent.
- Pizzę z kolorowymi pomidorami, rukolą i ziołowym pesto. Domowa pizza nie ma sobie równych. Na warsztatach nauczysz się, jak prosto przygotować ją w domu. Podamy ją nietypowo, bo z dodatkiem cudownego, aromatycznego ziołowego pesto.
- Zupę z pieczonych pomidorów. Genialna, prosta, pełna smaku zupa, z dodatkiem ziołowych grzanek. Jestem pewna, że pokochasz ją od pierwszego wejrzenia.
20.10.2017 (piątek)
Jesienna kuchnia bałkańska
Zaczynamy o 17.00
Rozgrzewające, aromatyczne kolorowe dania z tego, co właśnie teraz najsmaczniejsze. Będziemy się delektować dojrzałymi pomidorami, lśniącymi bakłażanami i aromatyczną papryką. W tle aromat ziół i nawet najbrzydsza aura nie będzie nam straszna. Przygotujemy:
- Kiopułu – genialną pastę z pieczonego bakłażana. Ręcznie gniecioną, z dodatkiem jogurtu i prażonych orzechów włoskich. Zjemy go z razowym chlebem i oliwkami
- Czuszki biurek – genialne faszerowane papryki. Opiekane wcześniej na ruszcie i pozbawione skórki. Nadziane genialnym farszem z fety i ryżu, doprawionym czubrycą. Do tego domowy sos pomidorowy.
- Tykwenik – rodzaj strucli z dynią lub cukinią. Popularny bułgarski deser, za który dacie się pokroić.
26.10.2017 (czwartek)
Domowe mleko roślinne
Zaczynamy o 17.00
Produkcja domowego mleka roślinnego od podstaw. Na warsztatach będziemy miksować, wyciskać i odsączać. Do domu zabierzesz swoje własne ulubione mleko roślinne, a wcześniej spróbujesz, jak smakuje koktajl z mango na bazie mleka kokosowego i jaglanka na mleku migdałowym. Nauczysz się, jak zrobić:
- mleko migdałowe
- mleko kokosowe
- mleko owsiane
27.10.2017 (piątek)
Dynia w akcji!
Zaczynamy o 17.00
Jeśli szukasz pomysłów na wegetariańskie potrawy z dynią w roli głównej, to są to warsztaty dla Ciebie. W jesiennej przygotujemy dynię na kilka smacznych sposobów. Na koniec straszna niespodzianka z okazji Halloween :)
Przygotujemy:
- Hummus z dyni z domową pastą tahini. Do niego upieczemy sobie domowe podpłomyki. Podamy całość z sałatką z kolorowych pomidorów
- Chlebek dyniowy – chyba najsmaczniejszy jaki kiedykolwiek robiłam. Z bakaliami, pachnący korzennie.
- Placki z dyni – wyraziste, z tymiankiem i gałką. Podamy je z genialnym sosem ogórkowym.