To będzie wpis odrobinę nostalgiczny. Kolejne moje dziecko przekroczyło właśnie próg dorosłości. Jak to się stało, że ten czas tak szybko mknie?
Nie będę się tu użalać, bo życie toczy się swoim rytmem, a ja jestem dumna z moich dzieci. Z tego, jakimi są wyjątkowymi, wrażliwymi, ciekawymi, dobrymi ludźmi.
Koniec prywaty, czasy zerknąć na rogaliki. Przepis z cyklu „Nastolatki do kuchni!” rozpoczęliśmy realizować w naszym domu na początku pandemii, kiedy młodzież siedziała pozamykana i nie mogła swobodnie funkcjonować. Pewnego dnia przyszła kolej na te małe, bardzo proste i super pyszne rogaliki, które przygotowała dla nas Marinka. Lubię ten przepis, bo jest bardzo prosty i wymaga jedynie trzech składników. Super sprawa, gdy trzeba przygotować coś słodkiego na szybko.
Rogaliki z bananem i czekoladą
płat ciasta francuskiego
banan
krem czokoladowy
Piekarnik nagrzać do 200 st.C
Ciasto rozwinąć na stolnicy, przekroić wzdłuż na pół, a potem na trójkąty.
Na środku każdego trójkąta położyć łyżeczkę kremu czekoladowego i plasterek banana
Zwinąć ciasto od podstawy ku czubkowi, formując rogaliki
Gotowe rogaliki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec ok. 15 minut lub do czasu, aż ciasto ładnie się przyrumieni.
Komentarze
Wow świetne te rogaliki, a na pewno też prosto się je robi.