ciastka | Przepisy

Rogaliki z bananem i czekoladą. Nastolatki do kuchni!

To będzie wpis odrobinę nostalgiczny. Kolejne moje dziecko przekroczyło właśnie próg dorosłości. Jak to się stało, że ten czas tak szybko mknie?

Nie będę się tu użalać, bo życie toczy się swoim rytmem, a ja jestem dumna z moich dzieci. Z tego, jakimi są wyjątkowymi, wrażliwymi, ciekawymi, dobrymi ludźmi.

Koniec prywaty, czasy zerknąć na rogaliki. Przepis z cyklu „Nastolatki do kuchni!” rozpoczęliśmy realizować w naszym domu na początku pandemii, kiedy młodzież siedziała pozamykana i nie mogła swobodnie funkcjonować. Pewnego dnia przyszła kolej na te małe, bardzo proste i super pyszne rogaliki, które przygotowała dla nas Marinka. Lubię ten przepis, bo jest bardzo prosty i wymaga jedynie trzech składników. Super sprawa, gdy trzeba przygotować coś słodkiego na szybko.

Rogaliki z bananem i czekoladą

płat ciasta francuskiego

banan

krem czokoladowy

Piekarnik nagrzać do 200 st.C

Ciasto rozwinąć na stolnicy, przekroić wzdłuż na pół, a potem na trójkąty.

Na środku każdego trójkąta położyć łyżeczkę kremu czekoladowego i plasterek banana

Zwinąć ciasto od podstawy ku czubkowi, formując rogaliki

Gotowe rogaliki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec ok. 15 minut lub do czasu, aż ciasto ładnie się przyrumieni.

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *