Placuszki z cukinii z sosem jogurtowym są jednym z ulubionych przepisów czytelników ale też mieszkańców Lawendowego Domu i dlatego postanowiłam go przypomnieć w ten pierwszy jesienny dzień. Na bazie przepisu podstawowego możecie tworzyć własne, ulubione wersje. To co, smażymy dziś?
Placuszki z cukinii
[przepis]
placuszki:
spora cukinia (ok. 300g)
duża cebula
ząbek czosnku
2 jajka
3 łyżki mąki
sól
olej do smażenia
dodatkowo:
250 ml jogurtu greckiego
szczypta soli
[/przepis]
- Cukinię umyć, osuszyć, zetrzeć na tarce o dużych oczkach razem ze skórką.
- Cebulę także zetrzeć albo zmiksować w mikserze.
- Czosnek przepuścić przez praskę.
- Wymieszać cukinię, cebulę i czosnek.
- Do warzyw wbić jajka, dodać mąkę i sól. Dokładnie połączyć składniki.
- Na patelni rozgrzać olej. Smażyć placuszki z obu stron na złoty kolor.
- Jogurt wymieszać z solą. Można doprawić też czosnkiem i miętą. Podawać z placuszkami.
Wariacje na temat placków z cukinii:
- Wersja mięsna – do podstawowej masy dodać 50 g pokrojonej w kostkę i podsmażonej kiełbasy lub boczku.
- Wersja serowa – do masy dodać pokruszony ser feta.
- Wersja ziołowa – do masy dodać posiekaną miętę, lub mieszankę oregano i bazylii.
- Wersja słodka – pominąć cebulę i czosnek. Do farszu dodać pół łyżeczki cynamonu i posiekane orzechy. Po usmażeniu polać miodem.
Komentarze
Wyglądają smakowicie!
dwa pytania: 1.cukini nie odciskasz na sitku?
2. czy próbowałas kiedyś może upiec placuszki w piecu np.na blasze wyłożonej papierem? Myślisz, że to wykonalne ze względu na konsystencje?
Z góry dziękuję za odpowiedź.
Cześć Maria, nie odciskam cukinii na sitku. Piekłam placuszki w piekrniku, gdy się odchudzałam i zależało mi na niskiej zawartości tłuszczu. Najlepiej rozłożyć placuszki na macie silikonowej lub papierze do pieczenia i lekko skorpić olejem przed wstawieniem do piekarnika. Efekt – zjadliwe, ale bez szału.
UUUUWIELBIAM <3
No to jest nas dwie :))))
Ja lubie ziolowa moj maz miesna :) takie placuszki z cukinii to idealne rozwiazanie dla miesozercow, ktorzy nie lubia warzyw. Cukinia?brrrr mowi maz. Placuszki z cukinii z mieskiem pyyyycha:) Dziekuje Beatka ☺
Dokładnie, dla każdego coś dobrego :) Ja bardzo lubię z miętą, albo innymi ziołami. Najlepsze są takie świeżo usmażone z patelni :)))
Uwielbiam! A najlepsze jest to, że moi mężczyźni – ten duży i ten mały – też polubili ;). W mojej wersji czasem do ciasta dodaję starty parmezan. Poza tym (oczywiście) cukinia, mąka pełnoziarnista, jajko. Do tego dip z czubrycą… Mniam :)
Jakie śliczne zdjęcia i placuszki wyglądają baaaardzo apetycznie! Też mam tę nakładkę do KA i świetnie się sprawdza.
<3
co za zbieg okoliczności, dziś podobne placuszki z cukinii ze sosem jogurtowym zrobiłam na kolację dla moich łasuchów
Moje dzieci za nimi szaleją,zresztą za cukinią w każdej postaci
uwielbiam wersja na słono
a ja dodam czarnuszkę do placków :)
Fajny pomysł Adrianna!
Ja tak samo robię gofry. Wylewa do silikonowe foremki i do piekarnika. Mniam..
Cudne! A ja akurat jelitówke mam i dietę trzeba trzymać a ty takie rzeczy pyszne! Cóż, co sie odwlecze…
Tak jak Nigella;-) feta+mięta+limonka
Mmmm, chyba jutro takie zrobię! :D
Beatko, ależ kuszą te placuszki! Dzięki za pomysł na obiadek. Ale mam pytanko: czym zastąpić jajka w przepisie? No nie mogę chwilowo, bo mój niemowlak się zadrapie po takiej uczcie:-(
Bombowo jak zwykle
MOnika, serio? To świetny pomysł, dziękuję za inspirację! Marta, dużo zdrówka, Kochana! Renata :)))) Ania, tu mnie masz. Bez jajek ciężko. Ściskam mooocno!
Nigdy nie próbowałam, a od dawna za mną chodzą!
Ja bym chętnie wzięła się za ziołową, a Małż – rzecz jasna – mięsną. Cudownie wyglądają!
Doti zobacz co wrzuciła Beata. Wygląda znajomo. ;) Mniam!
Bardzo są smaczne te placuszki:)często je tez robię:)
My byśmy pojedli jakby ktoś przygotował :-) Hmmm
A ja dodaje jeszcze startą marchewkę, pycha! Robiłam też z dodatkiem startych pieczarek (i marchwi) – polecam! :) muszę jeszcze wersję z mięsem wypróbować :)
czy odsączony jogurt-twarozek moze posluzyc do zrobienia pierogów ruskich?
Wzięłam przepis na jogurt z Pani strony, wyszedł świetnie i robię go w ogromnych ilościach, dlatego zastanawiałam się nad tym. Skoro można serka użyć do sernika to może i do pierogów ruskich czy też leniwych?
Warto spróbować :) Daj zanć, jak wszyszły, sama jestem ciekawa.
Witam, zrobiłam wczoraj placuszki wyszły wyśmienite!!! Bardzo bardzo dobre. Żałuję że zrobiłam tylko z jednej porcji bo już nic nie zostało. Pozdrawiam
Aniu, bardzo się cieszę, że Ci smakowały :)
Pyszności- zrobiłam z dodatkiem sera feta i czarnuszki ( pychota) mężowi zapodałam z kiełbasą drobiową (wcinał aż mu się uszy trzęsły) ;-)