To jest najlepsza pizza ze szparagami jaką najprawdopodobniej będziesz kiedykolwiek jadła. Pizza jest nietypowa, bo biała. Celowo pominęłam sos pomidorowy, żeby delikatne w smaku szparagi grały w niej pierwsze skrzypce. Ciasto jest niezawodne, udaje się zawsze, nawet kompletnym kulinarnym laikom. Szparagi przed ułożeniem na pizzy zostały krótko zahartowane we wrzątku, dzięki temu zachowują swoje smakowe walory i pięknie się prezentują na białej kołderce koziego sera. Jeśli nie jesteś fanką kozich serów, możesz użyć mozzarelli. Po upieczeniu ozdobiłam pizzę świeżymi ziołami i pomidorkami. I przyznam szczerze, że na tym się skończył mój zdrowy rozsądek, bo gdy przyszła pora degustacji, straciłam dla niej po prostu głowę ;)
Najlepsza pizza ze szparagami
[przepis]
na 2 pizze
ciasto:
500 g mąki (u mnie mieszanka mąki pszennej i orkiszowej z pełnego przemiału)
łyżeczka soli
łyżeczka cukru
opakowanie drożdży instant
2 łyżki oliwy
dodatki:
pęczek zielonych szparagów
300 g twardego sera koziego
100 g fety
czerowna cebula
pomidory koktajlowe
bazylia i oregano
olej
[/przepis]
- Przygotować ok 250 ml ciepłej wody.
- Mąkę wsypać do miski, dodać sól, cukier i drożdże.
- Wymieszać składniki i zacząć wyrabiać ciasto, stopniowo dolewając wodę. Na koniec dodać oliwę. Ciasto powinno być zwarte i elastyczne, a do jego wyrabiania można oczywiście użyć miksera.
- Wyrobione ciasto uformować w kulę i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Szparagi umyć. Odłamać zdrewniałe końcówki i obrać.
- Zagotować osoloną wodę w dużym garnku. Włożyć do niej przygotowane szparagi.
- Po dwóch minutach wyjąć je na sitko i zostawić do ostygnięcia.
- Nagrzać piekarnik do 250 st.C.
- Dwie blachy wysmarować olejem.
- Ciasto zagnieść, podzielić na dwie części.
- Z każdej uformować placek, położyć na blasze.
- Na wierzchu ułożyć pokrojony w plasterki ser, a na nim szparagi.
- Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 20 minut.
- Upieczoną pizzę wyjąć z piekarnika, posypać pokruszoną fetą, pokrojonymi pomidorkami, cebulą i świeżymi ziołami. Podawać od razu. Smacznego!
Komentarze
Chętnie spróbuję :)
Zapraszam serdecznie i życzę pięknego dnia!
Ślicznie, smacznie i kolorowo..
Dzięki Aniu!
Wyglada cudnie
Robie jutro na obiad :)
Powodzenia i smacznego :)
Mniam
Robię jutro, na gryczanym spodzie (zamiast pszennej mąki 2 szkl.gryczanej+2łyżki mielonego lnu jako lepiszcze, c.d. tak samo)