Dania główne | Kuchnia | Przepisy | Wegetariańskie

Najlepsza pizza ze szparagami

To jest najlepsza pizza ze szparagami jaką najprawdopodobniej będziesz kiedykolwiek jadła. Pizza jest nietypowa, bo biała. Celowo pominęłam sos pomidorowy, żeby delikatne w smaku szparagi grały w niej pierwsze skrzypce. Ciasto jest niezawodne, udaje się zawsze, nawet kompletnym kulinarnym laikom. Szparagi przed ułożeniem na pizzy zostały krótko zahartowane we wrzątku, dzięki temu zachowują swoje smakowe walory i pięknie się prezentują na białej kołderce koziego sera. Jeśli nie jesteś fanką kozich serów, możesz użyć mozzarelli. Po upieczeniu ozdobiłam pizzę świeżymi ziołami i pomidorkami. I przyznam szczerze, że na tym się skończył mój zdrowy rozsądek, bo gdy przyszła pora degustacji, straciłam dla niej po prostu głowę ;)

najlepsza-pizza-ze-szparagami-przepis06

najlepsza-pizza-ze-szparagami-przepis03

najlepsza-pizza-ze-szparagami-przepis04

Najlepsza pizza ze szparagami

[przepis]

na 2 pizze

ciasto:

500 g mąki (u mnie mieszanka mąki pszennej i orkiszowej z pełnego przemiału)

łyżeczka soli

łyżeczka cukru

opakowanie drożdży instant

2 łyżki oliwy

dodatki:

pęczek zielonych szparagów

300 g twardego sera koziego

100 g fety

czerowna cebula

pomidory koktajlowe

bazylia i oregano

olej

[/przepis]

  1. Przygotować ok 250 ml ciepłej wody.
  2. Mąkę wsypać do miski, dodać sól, cukier i drożdże.
  3. Wymieszać składniki i zacząć wyrabiać ciasto, stopniowo dolewając wodę. Na koniec dodać oliwę. Ciasto powinno być zwarte i elastyczne, a do jego wyrabiania można oczywiście użyć miksera.
  4. Wyrobione ciasto uformować w kulę i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  5. Szparagi umyć. Odłamać zdrewniałe końcówki i obrać.
  6. Zagotować osoloną wodę w dużym garnku. Włożyć do niej przygotowane szparagi.
  7. Po dwóch minutach wyjąć je na sitko i zostawić do ostygnięcia.
  8. Nagrzać piekarnik do 250 st.C.
  9. Dwie blachy wysmarować olejem.
  10. Ciasto zagnieść, podzielić na dwie części.
  11. Z każdej uformować placek, położyć na blasze.
  12. Na wierzchu ułożyć pokrojony w plasterki ser, a na nim szparagi.
  13. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 20 minut.
  14. Upieczoną pizzę wyjąć z piekarnika, posypać pokruszoną fetą, pokrojonymi pomidorkami, cebulą i świeżymi ziołami. Podawać od razu. Smacznego!

najlepsza-pizza-ze-szparagami-przepis02

 

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *