Mekici. Bułgarskie pączki

9 stycznia 2011, 17:59 | Ciasta i ciasteczka Karnawał Kuchnia Pączki i faworki Przepisy | 35
Mekici. Bułgarskie pączki

Mekici to kultowe bułgarskie pączki, które niestety odchodzą w zapomnienie. Wciąż jeszcze można spotkać je na bazarach, czasami usmaży je dla swoich wnuków jakaś kochana babcia, no i dzielnie je wskrzesza Ivan Zvezdev w swoim kulinarnym show „Bon Apetit”. Powiedzmy sobie szczerze, komu się dziś chce smażyć mekici? Jeśli jednak chcecie spróbować, a czas ku temu sprzyjający, to nie pozostaje nic innego, jak zakasać rękawy i…

mekici-bulgarskie-paczki-przepis_03

Mekici. Bułgarskie pączki

200 ml jogurtu naturalnego
1 łyżeczka sody
1 jajko
1 łyżka drożdży instant
1/2 szklanki ciepłej wody
1 łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki soli
450 g mąki
2 łyżki oleju plus olej do smażenia

  1. Do jogurtu dodać sodę, dokładnie wymieszać. Ciepłą wodę wymieszać z drożdżami i cukrem.
  2. Do miski (Bułgarzy często używają emaliowanych, dość niskich naczyń zwanych tawa) wbić roztrzepane jajko, dodać jogurt z sodą i drożdże rozpuszczone w wodzie z cukrem. Zaczyna być trochę dziwnie, prawda?
  3. Składniki mieszać łyżką do połączenia, następnie stopniowo dosypywać mąkę. Ciasto powinno być dość rzadkie i klejące, zupełnie nie przypomina tego, z którego my robimy nasze pączki.
  4. Posmarować je olejem i odstawić na 2 godziny do wyrośnięcia. Druga szkoła mówi o odstawieniu ciasta do lodówki na całą noc, jeśli chcemy mekici smażyć rano, na śniadanie.
  5. Wyrośnięte ciasto nadal się klei i jest rzadkie i takie być powinno. Na patelni rozgrzać pół butelki oleju słonecznikowego.
  6. Natłuszczonymi olejem dłońmi oddzielić porcję ciasta wielkości jajka i uformować z niego niewielki placek o średnicy ok. 10-12 cm, przy czym brzegi powinny być nieco grubsze, a środek placka cieńszy. Dzięki temu podczas smażenia środek nie pozostanie surowy. Samo formowanie wymaga nieco wprawy w dłoniach, ale ćwiczenie czyni mistrza, prawda?
  7. Smażyć po trzy mekici równocześnie, z obu stron na złoto. Jak je jeść? Tradycyjnie z cukrem pudrem lub konfiturą. Po bułgarsku z dodatkiem słonego sera typu feta i koniecznie, w towarzystwie ajrianu.

mekici-bulgarskie-paczki-przepis_04

Ajrian

Orzeźwiający napój z wody i kiseło mliako. Wystarczy wymieszać pół na pół wodę (najlepiej zimną) z jogurtem i otrzymacie ajrian w wersji najprostszej. Można dodać szczyptę soli, albo odrobinę posiekanej mięty. Można zaostrzyć smak roztartym ząbkiem czosnku lub odrobiną otartej skórki cytryny. Będzie smacznie, choć inaczej, niż przygotowują go Bułgarzy. Warto spróbować.

mekici-bulgarskie-paczki-przepis_02

 

 

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

35 odpowiedzi na “Mekici. Bułgarskie pączki”

  1. Komarka pisze:

    Mnie się chce smażyć mekici! :D Szczególnie, że nigdy ich nie próbowałam, a jogurtowa receptura bardzo mi się podoba :)

  2. Śnieżka gotuje pisze:

    Leniwi się robimy, bo i pączków w domu prawie nikt nie smaży… A jogurtowe ciasto pewnie lekkie i smaczne.
    Jedyneczkę od WOŚP zjadł ci jakiś amator mekici :) To już 19 lat gra orkiestra :) Pozdrowienia!

  3. Beata Lipov pisze:

    Śnieżko, dziękuję, poprawione :) Komarko kochana, smaż i donieś, jak smakowało.

  4. Jaga pisze:

    ale to musi być pyszne

  5. tomasz pisze:

    Doskonały pomysł na tłusty czwartek, ale przed nami jeszcze cały karnawał :) Pycha, okrasiłbym je sobie konfiturką :)

  6. Mona pisze:

    mnóstwo jest przepisów regionalnych..nie trzeba szukac za granicą, chociąz inne kraje ciekawią..własnie tak planuję skoczyć na dzięn do Pragi lub Budapesztu….każdy region Polski ma swoje..ja dzis na pisalam o zakwasie na żurek..a ,ze jestem z podlasia to będzie też babka i kiszka ziemniaczana..i parę innych przepisów..z dziecinstwa..mam też takie smaki pt. ,,wczasy nad morzem w latach 80-tych " może któraś pamieta ?

  7. Mona pisze:

    ah Beatko , wczoraj miałam wysłac przepis na konkurs -wybralam danie z ryby- ale dopiero teraz zauważyłam, ze to ma byc filet..a moja ryba pokrojona jest w tzw. ,,dzwonka"..no cóz chyba zmienię przepis..ale jutro jemy dzwonka, przygotowane do zdjec na konkurs :}

  8. dragonfly pisze:

    Zjadłabym je wszystkie..Teraz, natychmiast!

  9. monika pisze:

    O, bardzo przypominają mi serbskie ustipke o których pisałam kilka dni temu: http://przy-stole.blogspot.com/2011/01/ustipci.html :) Też je się je z konfiturą lub serem (kajmakiem), a na gwiazdkę z morelowym dżemem :) No ale w sumie to przez granicę :)

    Twoje wyszły piękne, przeapetyczne! :)))

  10. Olciaky vel Olcik pisze:

    Wydaję mi się, że smażyłam kiedyś te pączki (skład jest mi znany).

    Pozdrawiam ciepło

  11. Majana pisze:

    Świetne te pączki Beatko! Z chęcią bym skosztowała, takie inne niż nasze :)
    Pozdrowienia:*

  12. już lecę zobaczyć przepis :)

  13. Barbara Gutt pisze:

    Jakąkolwiek stronę dziś nie otworzę ,tam pączki ;) chyba to ozncza,że nie ma wyjścia-pora zrobić :)

  14. Monika Hampel pisze:

    Jadłam kiedyś w Bułgarii oblane czekoladową polewą pychotka

  15. Koniecznie do zrobienia ☺

  16. Często je robię , nauczylam się je robić od Bulgarow w 1976 r będąc na kempingu :)

  17. Najbliższy tydzień spędzę w domu na zwolnieniu….wypróbuję ten przepis na pewno :-)

  18. podkradam przepis na tablicę :) niedługo zrobię ;)

  19. Rache La pisze:

    Konrad Krasiński paaacz

  20. A jaka ilość świeżych drożdży zamiast instant?

  21. Czy mogę zastąpić Jogurt naturalny jogurtem sojowym? Musze unikać nabiału

  22. Stefan pisze:

    Dziendobry chcial bym sie dowiedziec a co z sola bo nie jest opisana w przepisie a jest podana w skladnikach

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *