Tak się składa, że mam córki, które lubią same z siebie działać w kuchni, a najbardziej to lubią, gdy zostawiam im wolną rękę i realizują swoje, nawet najbardziej szalone kuchenne eksperymenty, które potem musi spróbować cała rodzina. Gdy były młodsze, zdarzały się podejrzane w smaku „miksturki”. Teraz coraz częściej zaskakują mnie różnymi smakołykami. Wspólne, rodzinne przygotowywanie posiłków to ważny element dydaktyczny w całym procesie wychowawczym. Dlatego warto zachęcać dzieci i wspierać je w odkrywaniu i kreowaniu nowych smaków. To też doskonały sposób na rozszerzanie diety dzieci o produkty ważne dla prawidłowego rozwoju, np. o nabiał w różnorodnej formie, który jest nieocenionym źródłem łatwo przyswajalnego wapnia. Dziś proponuję kolejny przepis w ramach kampanii „Mam kota na punkcie mleka”. Jestem pewna, że Kot Mleczysław, którego już doskonale znacie będzie zachwycony doskonałym i bardzo prostym w wykonaniu sernikiem na zimno, na spodzie z herbatników. Można go przygotować wspólnie z dziećmi na podwieczorek z okazji Dnia Mamy. Jestem pewna, że starsze dzieci poradzą sobie z sernikiem samodzielnie :) Masa z sera homogenizowanego została wzbogacona świeżymi, zmiksowanymi truskawkami.
Tęczowy sernik truskawkowy
na masę serową:
600 g serka homogenizowanego
3 galaretki truskawkowe
150 g truskawek
na spód:
200 g czekoladowych ciastek owsianych
70 g masła
do dekoracji:
150 g truskawek
mało do formy
1. Okrągłą formę o średnicy 20 cm wysmarować masłem i wykleić nieprzywierającym papierem do pieczenia. Dzięki temu sernik będzie można łatwo wyjąć z formy.
2. Przygotować ciasteczkowy spód sernika. Masło rozpuścić. Ciastka drobno pokruszyć, np. przy pomocy blendera. Wymieszać ciastka z masłem i wyłożyć je na spód formy. Wyrównać, docisnąć łyżką i wstawić do lodówki na 20 minut.
3. Zagotować 500 ml wody i wlać ją do miski. Wsypać do wody galaretki i mieszać, aż się rozpuszczą. Odstawić do ostygnięcia.
4. Truskawki zmiksować na mus. Wymieszać z połową (300 g )serka i 300 ml galaretki. Powstałą masę wylać na zastygnięty ciasteczkowy spód i wstawić do lodówki.
5. Pozostały serek wymieszać z 200 ml galaretki. Wylać na lekko ściętą pierwszą warstwę i odstawić do lodówki najlepiej na noc.
6. Tuż przed podaniem odkleić papier i ostrożnie przełożyć torcik na talerz. Ozdobić umytymi, pozbawionymi szypułek i pokrojonymi truskawkami.
Komentarze
moja córka raz upiekła pyszny sernik do szkoły i dwa razy ciast missisipi mude cake :)
Kasia, a ile ma lat? No i poproszę przepis na to ciasto :)
Karolina ma już prawie 17 lat :) Prawie dorosł;a
jeśli będziesz chciałam recepturę, to chyba na e-mail
Możesz być dumna!
Jestem :)
mój 8-letni Synio Jedyny potrafi nieźle namieszać – omlet, naleśniki, babka piaskowa, czekoladowe muffiny, czy tarta serowa nie stanowią dla niego problemu :)
Prawdziwy kulinarny talent. Wielkie gratulacje!
u mnie każde wypieki łączą się z obecnością moich małych pomocników :) uwielbiam te chwile choć oczy muszę mieć wówczas dookoła głowy bo dla syna nie ma różnicy np.między cukrem a solą :)
U nas się dzieje na okrągło. Zapraszamy wszystkich małych szefów kuchni do nas po inspiracje. Są recenzje książek kulinarnych dla dzieci, przepisy, triki, zabawki, akcesoria, edukacja żywieniowa. Foodziaki – Kulinarny Świat Dziecka
Autoreklama jest u mnie dopuszczalna, ale z umiarem.
Zaczne od tego, ze tort na zdjeciu wyglada PRZEAPETYCZNIE!!!
A co do mojego nie talentu to przechodzi z pokolenia na pokolenie :) Moja mama nie umiala robic ciast, ja nie umiem robic ciast i tradycje przekazuje dalej
Ale przy okazji swiat robimy zawsze ciasteczkowe ludziki z moja prawie 7latka :) Ostatnim razem wyszlo nam 10 😁 a mialo wyjsc 60 wg przepisu 😁 jesli moge sie pochwalic tym fantastycznym wyczynem… 😀😁😊
NIESTETY NIE!
Sernik pyszny. Jak zawsze :) zrobiłam lekkie modyfikacje, dodałam truskawek w kawałkach do środka i wyszedł świetny. Pozdrawiam :-)
Bardzo się cieszę. Pozdrawiam Joanna :)