„Mam kota na punkcie mleka”. Tęczowy sernik truskawkowy na Dzień Mamy

25 maja 2015, 08:02 | Ciasta i ciasteczka Dieta Dzieci Kuchnia Wegetariańskie | 16
„Mam kota na punkcie mleka”. Tęczowy sernik truskawkowy na Dzień Mamy

sernik-na-zimno_2 Tak się składa, że mam córki, które lubią same z siebie działać w kuchni, a najbardziej to lubią, gdy zostawiam im wolną rękę i realizują swoje, nawet najbardziej szalone kuchenne eksperymenty, które potem musi spróbować cała rodzina. Gdy były młodsze, zdarzały się podejrzane w smaku „miksturki”. Teraz coraz częściej zaskakują mnie różnymi smakołykami. Wspólne, rodzinne przygotowywanie posiłków to ważny element dydaktyczny w całym procesie wychowawczym. Dlatego warto zachęcać dzieci i wspierać je w odkrywaniu i kreowaniu nowych smaków. To też doskonały sposób na rozszerzanie diety dzieci o produkty ważne dla prawidłowego rozwoju, np. o nabiał w różnorodnej formie, który jest nieocenionym źródłem łatwo przyswajalnego wapnia. Dziś proponuję kolejny przepis w ramach kampanii „Mam kota na punkcie mleka”. Jestem pewna, że Kot Mleczysław, którego już doskonale znacie będzie zachwycony doskonałym i bardzo prostym w wykonaniu sernikiem na zimno, na spodzie z herbatników. Można go przygotować wspólnie z dziećmi na podwieczorek z okazji Dnia Mamy. Jestem pewna, że starsze dzieci poradzą sobie z sernikiem samodzielnie :) Masa z sera homogenizowanego została wzbogacona świeżymi, zmiksowanymi truskawkami.

sernik-na-zimno_3

Tęczowy sernik truskawkowy

na masę serową:

600 g serka homogenizowanego

3 galaretki truskawkowe

150 g truskawek

na spód:

200 g czekoladowych ciastek owsianych

70 g masła

do dekoracji:

150 g truskawek

mało do formy

1. Okrągłą formę o średnicy 20 cm wysmarować masłem i wykleić nieprzywierającym papierem do pieczenia. Dzięki temu sernik będzie można łatwo wyjąć z formy.

2. Przygotować ciasteczkowy spód sernika. Masło rozpuścić. Ciastka drobno pokruszyć, np. przy pomocy blendera. Wymieszać ciastka z masłem i wyłożyć je na spód formy. Wyrównać, docisnąć łyżką i wstawić do lodówki na 20 minut.

3. Zagotować 500 ml wody i wlać ją do miski. Wsypać do wody galaretki i mieszać, aż się rozpuszczą. Odstawić do ostygnięcia.

4. Truskawki zmiksować na mus. Wymieszać z połową (300 g )serka i 300 ml galaretki. Powstałą masę wylać na zastygnięty ciasteczkowy spód i wstawić do lodówki.

5. Pozostały serek wymieszać z 200 ml galaretki. Wylać na lekko ściętą  pierwszą warstwę i odstawić do lodówki najlepiej na noc.

6. Tuż przed podaniem odkleić papier i ostrożnie przełożyć torcik na talerz. Ozdobić umytymi, pozbawionymi szypułek i pokrojonymi truskawkami.

sernik-na-zimno

 

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

16 odpowiedzi na “„Mam kota na punkcie mleka”. Tęczowy sernik truskawkowy na Dzień Mamy”

  1. moja córka raz upiekła pyszny sernik do szkoły i dwa razy ciast missisipi mude cake :)

  2. Karolina ma już prawie 17 lat :) Prawie dorosł;a

  3. Magda Pilska pisze:

    mój 8-letni Synio Jedyny potrafi nieźle namieszać – omlet, naleśniki, babka piaskowa, czekoladowe muffiny, czy tarta serowa nie stanowią dla niego problemu :)

  4. u mnie każde wypieki łączą się z obecnością moich małych pomocników :) uwielbiam te chwile choć oczy muszę mieć wówczas dookoła głowy bo dla syna nie ma różnicy np.między cukrem a solą :)

  5. U nas się dzieje na okrągło. Zapraszamy wszystkich małych szefów kuchni do nas po inspiracje. Są recenzje książek kulinarnych dla dzieci, przepisy, triki, zabawki, akcesoria, edukacja żywieniowa. Foodziaki – Kulinarny Świat Dziecka

  6. Dag Mara pisze:

    Zaczne od tego, ze tort na zdjeciu wyglada PRZEAPETYCZNIE!!!
    A co do mojego nie talentu to przechodzi z pokolenia na pokolenie :) Moja mama nie umiala robic ciast, ja nie umiem robic ciast i tradycje przekazuje dalej

    • Dag Mara pisze:

      Ale przy okazji swiat robimy zawsze ciasteczkowe ludziki z moja prawie 7latka :) Ostatnim razem wyszlo nam 10 😁 a mialo wyjsc 60 wg przepisu 😁 jesli moge sie pochwalic tym fantastycznym wyczynem… 😀😁😊

  7. johannahekatevaa pisze:

    Sernik pyszny. Jak zawsze :) zrobiłam lekkie modyfikacje, dodałam truskawek w kawałkach do środka i wyszedł świetny. Pozdrawiam :-)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *