Ciasta i ciasteczka | Kuchnia | Slider

Korzenne ciasto bez cukru i tłuszczu, z orzechami i suszonymi śliwkami

To ciasto jest doskonałym poprawiaczem nastroju. No bo co może być przyjemniejszego, niż zajadanie się czymś tak pysznym i to bez wyrzutów sumienia :) Ciasto nie zawiera tłuszczu, a naturalna słodycz pochodzi od daktyli i banana. Wzbogaciłam je solidną porcją przyprawy korzennej, a także orzechami i suszonymi śliwkami. U mnie to zawsze działa. Smacznego!

korzenne-ciasto-bez-cukru-i-tluszczu_01

korzenne-ciasto-bez-cukru-i-tluszczu_05

korzenne-ciasto-bez-cukru-i-tluszczu_06

korzenne-ciasto-bez-cukru-i-tluszczu_07

Korzenne ciasto bez cukru i tłuszczu

[przepis]

3 szare renety

dojrzały banan

50 g daktyli bez pestek

2 jajka

150 g mąki orkiszowej z pełnego przemiału

100 g orzechów włoskich

łyżeczka sody

łyżka przyprawy piernikowej

łyżka kakao

dodatkowo: po 70 g obranych pistacji, orzechów włoskich i suszonych śliwek

[/przepis]

  1. Rozgrzać piekarnik do 185 st. C. Foremkę keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia.
  2. Jabłka obrać i pokroić w drobną kostkę.
  3. Banana rozgnieść widelcem.
  4. Daktyle zmiksować z jajkami.
  5. Do miski wsypać mąkę.
  6. Orzechy drobno zmielić i połączyć z mąką.
  7. Dodać sodę, przyprawę piernikową i kakao.
  8. Wymieszać suche składniki, następnie dodać pokrojone jabłka, daktyle z jajkami, pistacje, orzechy włoskie, i pokrojone śliwki.
  9. Wymieszać masę i przełożyć ją do przygotowanej keksówki.
  10. Piec w rozgrzanym piekarniku przez 45 minut, następnie wyjąć i ostudzić na kratce.

korzenne-ciasto-bez-cukru-i-tluszczu_02

korzenne-ciasto-bez-cukru-i-tluszczu_08

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

wygląda apetycznie :) czym mogę zastąpić banana (ze względu na uczulenie) oraz mąkę orkiszową? w domu mam mąkę jaglaną, kukurydzianą, z amarantusa i gryczaną, która była by najlepsza? pozdrawiam :)

trzy pytania bo jestem czarna masa jeśli chodzi o pieczenie i wszystko musi być precyzyjne;)
-migdały zmiksować z jajkiem – w całości czy pokrojone czy wrecz zblendowane?
– jak sie udekorować zeby wygladalo jak na zdjęciu?;)
– piec góra/dół? Czy termoobieg ?

Właśnie wyszło wyszło pieca… oczywiście nie wytrzymałam i nie odczekałam do ostygniecia przez co troche sie rozwalilo ale smak obledny!!! Mimo iz nie mialam pistacji i sliwek akurat to i tak smak po prostu nieziemski

trzy pytania bo jestem czarna masa jeśli chodzi o pieczenie i wszystko musi być precyzyjne;)
– daktyle zmiksować z jajkiem – w całości czy pokrojone czy wrecz zblendowane?
– jak sie udekorować zeby wygladalo jak na zdjęciu?;)
– piec góra/dół? Czy termoobieg ?

to ciasto jest przepyszne, wyszło idealnie, smakuje bosko. I jak miło pomyśleć, że bez cukru :)
dzięki za ten przepis!!!! :) :)