To ciasto jest doskonałym poprawiaczem nastroju. No bo co może być przyjemniejszego, niż zajadanie się czymś tak pysznym i to bez wyrzutów sumienia :) Ciasto nie zawiera tłuszczu, a naturalna słodycz pochodzi od daktyli i banana. Wzbogaciłam je solidną porcją przyprawy korzennej, a także orzechami i suszonymi śliwkami. U mnie to zawsze działa. Smacznego!
Korzenne ciasto bez cukru i tłuszczu
[przepis]
3 szare renety
dojrzały banan
50 g daktyli bez pestek
2 jajka
150 g mąki orkiszowej z pełnego przemiału
100 g orzechów włoskich
łyżeczka sody
łyżka przyprawy piernikowej
łyżka kakao
dodatkowo: po 70 g obranych pistacji, orzechów włoskich i suszonych śliwek
[/przepis]
- Rozgrzać piekarnik do 185 st. C. Foremkę keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia.
- Jabłka obrać i pokroić w drobną kostkę.
- Banana rozgnieść widelcem.
- Daktyle zmiksować z jajkami.
- Do miski wsypać mąkę.
- Orzechy drobno zmielić i połączyć z mąką.
- Dodać sodę, przyprawę piernikową i kakao.
- Wymieszać suche składniki, następnie dodać pokrojone jabłka, daktyle z jajkami, pistacje, orzechy włoskie, i pokrojone śliwki.
- Wymieszać masę i przełożyć ją do przygotowanej keksówki.
- Piec w rozgrzanym piekarniku przez 45 minut, następnie wyjąć i ostudzić na kratce.
Komentarze
Czym jest polane? Skąd ten połysk?
Orzechy karmelizowane w miodzie :)
Dziekuje!
Jest jakiś konkretny przepis na polewe?:) Placek gotowy:)
Wygląda pysznie, trzeba zrobić -:)
Polecam Beatko :)
Zrobię, bo podoba mi się -:)))
Ja właśnie bardzo źle „trawię” orkiszową i pszenną oczywiście😥😥😥 co by Panie poleciły?
Super
Kasiu, no to do roboty Kochana!
Na pewno w wolny weekend zrobię😊
Czy mąkę orkiszową mogę zastąpić np. gryczaną ?niestety nie mogę jeść mąk z zawartością glutenu ..
A musi być szara reneta? Pyszna jest, ale nie zawsze łatwo znaleźć :(
Wybierz inne kwaśne jabłka :)
Anna Drzewiecka na święta można przymknąć oko na mąkę orkiszowa :-)
Chyba można ;)
A może można ją jednak zastąpić jakąś bg?
Agnieszka Guziak pewnie ze mozna, jak zobaczylam zdjecie odrazu mi sie skojarzylo brownie z czerwonej fasoli, tez cudo:)
Cudne poproszę kawałek ❤
Oczywiście, już parzę kawkę :)
Ojjjjj…jutro muszę kupić banany, reszta jest. Uwielbiam jesień za takie właśnie ciasta ☺
Świetnie wygląda! !
wygląda przepysznie, napewno wypróbuje :)
Cud miód! :-)
Na 2 razy dla mnie
Pasuje mi! Nawet przymknę oko na to, że nie jest wegańskie. Te glazurowane orzechy na wierzchu są obłędne <3
wygląda apetycznie :) czym mogę zastąpić banana (ze względu na uczulenie) oraz mąkę orkiszową? w domu mam mąkę jaglaną, kukurydzianą, z amarantusa i gryczaną, która była by najlepsza? pozdrawiam :)
Ale to wygląda!!!!! Obłęd mniam mniam:)
Wygląda cudownie :D pożyczam ;)
trzy pytania bo jestem czarna masa jeśli chodzi o pieczenie i wszystko musi być precyzyjne;)
-migdały zmiksować z jajkiem – w całości czy pokrojone czy wrecz zblendowane?
– jak sie udekorować zeby wygladalo jak na zdjęciu?;)
– piec góra/dół? Czy termoobieg ?
Wygląda cudnie!
A czym zastąpić daktyle żeby indeks glikemiczny był niższy?
Może odrobina ksylitolu lub erytrytolu?
No nie bo daktyle tez dajà treść. Dałam śliwki suszone
No ja jestem zachwycona!
W weekend będę robić :-)
Ale cudnie wygląda
Mateusz :)
Mmmmmmmm wygląda pysznie
a czym polane sa orzechy na wierzchu?
I jak tu zasnąć po takim obrazku?! :D
Lidia Forycka
wygląda mniam….
Wygląda pysznie. W sam raz ma święta!
Fajny przepis Monika Szwabińska- robilas?
Nie robilam bo musze daktyle i pistacje kupic. Ale przepis wydaje sie fajny i smaczny.
My poprosimy każdą ilość,bo wygląda cudownie :D
Monika Miszka
Żona Ci zrobi 😁😘
Hanna Antczak … to moze byc dobre na święta..
Ależ to musi być smaczne :) Uwielbiam takie „chlebkowe” ciasta. Sama dziś chlebek bananowy upiekłam :) Pozdrawiam!
Mam pytanie odnośnie wymiarów keksówki i ilości bakali. Rozumiem ze po 70g każdego rodzaju czyli 210g razem? :-)
Beata! Zrobiłam w niedziele i naprawdę smakowałodzieki za inspiracje! Teraz czas na kokosanki!
Bardzoooo
Ciasto obłędne. Właśnie wyszło z piekarnika i już część zjadłam. Heaven, I’m in heaven!! Dziękuję za przepis.
czy dawałas suszone daktyle i czy zblendowałaś je z jajkami?
O! Już Pani zrobiła 😃 z daktylami jednak?
czy daktyle maja być suszone?czy należy je potraktować blenderem na drobno z jajkami?
Mysle, ze dokladnie tak jak piszesz. Daktyle suszone (bo ktoz ma inne? :)) i blendujesz z jajkami. Smacznego
Właśnie wyszło wyszło pieca… oczywiście nie wytrzymałam i nie odczekałam do ostygniecia przez co troche sie rozwalilo ale smak obledny!!! Mimo iz nie mialam pistacji i sliwek akurat to i tak smak po prostu nieziemski
Ciasto zrobione przepyszne
Potwierdzam, warto zrobić bo jest PRZEPYSZNE!
trzy pytania bo jestem czarna masa jeśli chodzi o pieczenie i wszystko musi być precyzyjne;)
– daktyle zmiksować z jajkiem – w całości czy pokrojone czy wrecz zblendowane?
– jak sie udekorować zeby wygladalo jak na zdjęciu?;)
– piec góra/dół? Czy termoobieg ?
czy można użyć zamiast mąki orkiszowej – jaglanej ? proszę o odpowiedź
Zrobiłam w weekend. Jest pyszny – mało słodki :)
to ciasto jest przepyszne, wyszło idealnie, smakuje bosko. I jak miło pomyśleć, że bez cukru :)
dzięki za ten przepis!!!! :) :)
Jaka mąkę bez glutenu żeby wyszło ? Gryczana
Nie wiem, nie próbowałam z mąką bezglutenową
W przepisie nie ma kiedy dodać banana. Ciasto wyszło bardzo gęste, nie dodawałam już extra orzechów i pistacji a zamiast śliwki dodałam żurawinę suszoną. Ciasto w piekarniku. Mam nadzieję że wyjdzie ;)
Ciasto PRZEPYSZNE ❤️