Co powiecie na kaszę jaglaną ugotowaną na mleku kokosowym, z podsmażonym z czosnkiem jarmużem. Do tego pieczony pod chrzanową pierzynką łosoś. Brzmi interesująco, prawda? Dziękuję Moniś na inspirację, dla nas to strzał w dziesiątkę!
Kasza jaglana na mleku kokosowym z jarmużem i łososiem pod chrzanową pierzynką
350 g kaszy jaglanej
700 ml mleka kokosowego (przepis na domowe mleko kokosowe znajdziecie tu)
300 g jarmużu
2 ząbki czosnku
2 łyżki oleju
sól
1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
1/2 łyżki soku z cytryny
400 g fileta z łososia
1 łyżka chrzanu
1 łyżka śmietany
sól
olej
1. Kaszę wsypać do garnka, uprażyć na sucho, aż zacznie ładnie, intensywnie pachnieć. Trzeba przy tym pamiętać, by cały czas ją mieszać. Uprażoną kaszę przesypać na sitko, zalać wrzącą wodą, dokładnie odsączyć. Ponownie włożyć do garnka, dodać mleko, doprowadzić do wrzenia. Następnie zmniejszyć ogień do minimum, przykryć garnek i gotować jeszcze 20 minut, aż kasza będzie miękka.
2. Jarmuż pokroić. czosnek posiekać. Rozgrzać olej, wrzucić czosnek, po chwili jarmuż. Smażyć ok. 5 minut na średni ogniu, często mieszając. Pod koniec doprawić solą, papryką i sokiem z cytryny. Gotowy jarmuż połączyć z kaszą i jeszcze raz razem przesmażyć.
3. Łososia umyć, podzielić na porcje, posolić. Ułożyć na blasze natłuszczonej olejem. Chrzan wymieszać ze śmietaną, posmarować wierzch łososia. Piec w piekarniku nastawionym na funkcję grill ok. 12 minut, aż wierzch się ładnie przyrumieni.
4. Kaszę podawać na ciepło z dodatkiem łososia. Smacznego :)
Komentarze
Jak ja lubię łososia i takie zdrowe dodatki:)
Muszko, polecam szczerze ten zestaw, bo pyszny i zdrowy :)
Co można dać zamiast jarmużu? U mnie jest nieosiągalny. Może szpinak?
Szpinak będzie super, dobrze też się skomponuje z brokułami.
Oj, chyba się skuszę!