Bezglutenowe | Dania główne | Kuchnia | Przepisy

Kokosowa kasza jaglana z jarmużem i łososiem pod chrzanową pierzynką

kasza-z-jarmuzemCo powiecie na kaszę jaglaną ugotowaną na mleku kokosowym, z podsmażonym z czosnkiem jarmużem. Do tego pieczony pod chrzanową pierzynką łosoś. Brzmi interesująco, prawda? Dziękuję Moniś na inspirację, dla nas to strzał w dziesiątkę!

kasza-z-jarmuzem_2Kasza jaglana na mleku kokosowym z jarmużem i łososiem pod chrzanową pierzynką

350 g kaszy jaglanej

700 ml mleka kokosowego (przepis na domowe mleko kokosowe znajdziecie tu)

300 g jarmużu

2 ząbki czosnku

2 łyżki oleju

sól

1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku

1/2 łyżki soku z cytryny

400 g fileta z łososia

1 łyżka chrzanu

1 łyżka śmietany

sól

olej

1. Kaszę wsypać do garnka, uprażyć na sucho, aż zacznie ładnie, intensywnie pachnieć. Trzeba przy tym pamiętać, by cały czas ją mieszać. Uprażoną kaszę przesypać na sitko, zalać wrzącą wodą, dokładnie odsączyć. Ponownie włożyć do garnka, dodać mleko, doprowadzić do wrzenia. Następnie zmniejszyć ogień do minimum, przykryć garnek i gotować jeszcze 20 minut, aż kasza będzie miękka.

2. Jarmuż pokroić. czosnek posiekać. Rozgrzać olej, wrzucić czosnek, po chwili jarmuż. Smażyć ok. 5 minut na średni ogniu, często mieszając. Pod koniec doprawić solą, papryką i sokiem z cytryny. Gotowy jarmuż połączyć z kaszą i jeszcze raz razem przesmażyć.

3. Łososia umyć, podzielić na porcje, posolić. Ułożyć na blasze natłuszczonej olejem. Chrzan wymieszać ze śmietaną, posmarować wierzch łososia. Piec w piekarniku nastawionym na funkcję grill ok. 12 minut, aż wierzch się ładnie przyrumieni.

4. Kaszę podawać na ciepło z dodatkiem łososia. Smacznego :)

kasza-z-jarmuzem_3

kasza-z-jarmuzem_4

 

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *