Klasyczny przepis na pierogi z serem przyda Ci się z pewnością. W dzieciństwie byłam niejadkiem, wiem, wiem, trudno w to uwierzyć. Pierogi z serem jednak wcinałam, aż mi się uszy trzęsły, co wykorzystywała moja mama i pasła mnie nimi na okrągło. Polane obficie śmietaną i posypane cukrem – klasyk pierogowego gatunku. Przedstawiam Wam przepis na pierogi z serem najzwyklejsze, bez udziwnień. Ciasto zaparzane, tym razem wrzątkiem jest plastyczne, super łatwo się wałkuje i bez problemu skleja. Jak przygotować ciasto na pierogi opisałam dokładnie tu.
Klasyczny przepis na pierogi z serem
ciasto na pierogi:
3 szklanki mąki
1/2 łyżeczki soli
szklanka wrzątku
nadzienie:
400 g twarogu
żółtko
2 łyżki cukru
Do miski wsypać mąkę i sól. Wlać wrzątek. Wymieszać składniki za pomocą szpatułki, następnie wyrabiać ręcznie, aż się połączą. Uformować ciasto w kulę, odłożyć na stolnicę, przykryć miską lub owinąć folią spożywczą i zostawić na pół godziny. Przygotować nadzienie. Twaróg przepuścić przez maszynkę lub zmiksować. Wymieszać dokładnie z żółtkiem i cukrem. Ciasto uformować w płaski placek, położyć na posypanej mąką stolnicy i rozwałkować na grubość ok. 2 mm. Wycinać z niego kółka, nakładać po łyżeczce farszu i skleić brzegi pierogów. W dużym garnku zagotować wodę z odrobiną soli i łyżką oleju. Pierogi gotować partiami, ok. 2 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmować łyżką cedzakową i układać na talerzu. Podawać np. ze śmietaną i cukrem, z tartą bułką i masłem lub z sosem owocowym. Smacznego :)
Komentarze
nigdy takich nie robiłam. „Słodki” ten dzbanuszek na smietankę :)
Kasiu, polecam, jeśli lubisz takie klasyczne smaki :) Dzbanuszek z TK Maxx. Pozdrawiam!
Pozdrawiam również !w
Takie na słodko?? Moja mam właśnie zrobiła z 200 i zamroziła na potem :D
Na słodko :) Dwieście pierogów – szacunek. Ja wczoraj zrobiłam tylko 50 ;)
też jak robię to hurtowo i później mrożę :) ja najbardziej lubię z borówkami :)
:D – no to mama … ja tam najdalej do 100 dobrnęłam :)
Uwielbiam takie na słodko :)
My robimy :-)
Cieszę się, bo myślałam, że to zapomniana potrawa :)
pysznE
Uwielbiam. !!!
moja mama <3 a ja mogłabym je jeść codziennie :)
Moje dzieci nie lubią:) Za to uwielbiają ruskie i z kapustą.
robi :) i lubi patrzeć jak znikają w małych i większych buziakach :) Twoje wyglądają pysznie. Pozdrawiam i wracam do pracy bo dzisiaj mi się chce ;)
:) :) :)
u nas powarza się taka sytuacja dosyć często…specjalność mojego męża zarówno robi jak i jest głównym sprawcą znikania tej potrawy ;)
Klasyczne to u nas z serem i ziemniakami, czyli ruskie ;) Znikają zawsze w każdej ilości!
cudne!!! A te falbanki mistrzostwo swiata! Mi takie eleganckie nie wychodza;-)
Mogę Cię nauczyć, filmik zrobić?
jestem za filmikiem! sztuka lepienia pierogów wymaga ciągłego doskonalenia ;)
Byłoby super! :-)
za mną chodzą z truskawkami
Za mną też, zawsze :)
robiłam ostatnio te z truskawkami z ciasta zaparzonego mlekiem, wyborne, zacne, niesamowite; tak btw wyszło dokładnie sztuk 46 ;) pytanei mam jeszcze takie praktyczne, jak ogarnąć większą część pierogów na późniejszą degustację, tak żeby nie się nie posklejały i nie zdeformowały?
Po ugotowaniu rozkładam je na dużych talerzach po jednej warstwie.Dopiero jak lekko przeschną, układam je warstwowo. Wtedy już się nie sklejają i nie deformują. Możesz je potem trzyać w lodówce do 2 dni, odgrzewać w wodzie lub na patelni :)
Pięknie dziękuję za radę :)
:)
ile pierogów wyjdzie z tej porcji ciasta ?
Ok. 50
ile z tej porcji ciasta wychodzi pierogów
ok. 50 szt.
dziękuje
dziękuje :)
Pierogi uwielbiam, te z serem szczególnie <3! Ale mam inne pytanie – skąd ta piękna sukienka? Pozdrawiam!
Sukienka od Mokkafiveoclock :)
moje dziecko tylko z mięsem akceptuje :D
mój mąż także je uwielbia ;)
uwielbiam <3
kocham,kocham,kocham :)
Moja babcia :)
No jak sztuczne! mniam.. :-P
A jednak prawdziwe :)
Pierogi wyglądają przeprzepysznie. A sukienka gdzie kupiona,też chcę taką? ;-)
Kiecka od Mokkafiveoclock :)
uwielbiam takie pierogi i robi je dość często, ostatnio wprawdzie bardzo posmakowały mi z białym serem i miętą… są super zwłaszcza na bardzo ciepłe dni :)
Uwielbiamy wcinać pod każdą postacią ale brak chętnych do lepienia
Moja mama robi pierogi jak poduchy! Na słodko z serem i z drozdzami :) gotowane jak klasyczne! Cudooo! <3
Można prosić przepis na pierogi z drozdzami.?
Moja mama robi mi zawsze:)
Osobiście nie robię pierogów, ale kupuję od Pani, która robi u siebie. Robi z serem, kapusta i grzybamai, szpinakiem i z czym tylko sobie zamarzę :) Jest w tym Genialna :) aaaa pierogi prze,prze,przepyszne :)
Ja dzis zrobiłam z mięsem i z truskawkami :)
Jutro bedą uszka z grzybami ( dla przyjaciela) i pierogi z serem i rodzynkami dla koleżanki ;)
Aleksandra Stadniczuk-Lemańska a co dla mnie ; )😈
A co chcesz?
Czekam na propozycje
Kawusia ? ;)
No mi kawusie 😯. ?a innym to uszeczka😤
Ty to tak od razu uszeczka, a mówiłaś, że chcesz?
Ja
ja robię :D
Piękne zdjęcia☺
Dzięki Kasiu :)
Są najlepsze <3
a ja mam inne pytanie, skąd ten uroczy dzbanuszek? :)
Z TK Maxx :)
My też robimy i lubimy :)
robimy i uwielbiamy! a tak przy okazji – prześliczna sukienka ;)
Dzbanuszek taki chcę mieć:) a pierogi takie piekne,że już mi slina leci:)
Nie robię, ale może pora zacząć.
Cudowne zdjęcia, po prostu wspaniałe! Taka pełnia lata no i ta sukienka – boska.
Pierogi oczywiście uwielbiam, takie z serem robi często moja mama, bo to taty przysmak jest :)
Uściski posyłam ku całej rodzince :*
Ojej, a u nas właśnie skończył się etap konkursu z daniami kuchni polskiej :(
uwielbiam !
Ile wychodzi pierogów z tego przepisu ??? Pozdrawiam
Nie polecam! Ciasto twarde jak kamień, nie da się wałkować
Dzień dobry :)
Nie wiem, czy nadal Pani czyta komentarze, właśnie szukałam zacnego przepisu na pierogi z serem, trafiłam tutaj i wprost chcę takie zrobić ! ;D ale pytanie mam jak takie ulepić? Czytając komentarze natrafiłam na Pani odpowiedź, że mogłaby Pani nagrać filmik, ale go nigdzie nie widzę, mogłabym dostać link do niego? Chętnie zobaczę jak się lepi takie cudne pierożki :)
Bardzo dobry przepis. Robilam pierwszy raz pierogi i wyszły super: ) ciasto super
Dzisiaj zrobiłam pierwszy raz z mąką pełnoziarnistą:) piękne i pyszne:):)
Wlasnie zrobilam wspolnie z moja coreczka. Sa bardzo dobre, aczkolwiek ciasto moglobyc nieco delikatniejsze…moze zrobilam jakis blad?
Mam pytanie czy z mąki pszennej pełnoziarnistej też wyjdą??? Bo nie mam uniwersalnej pozdrawiam
Nigdy nie robiłam pierogów z serem z mąki pełnoziarnistej. Obawiam się, że ciasto będzie za ciężkie