Klasyczny przepis na pierogi z serem.

18 czerwca 2015, 08:20 | Dania główne Dla dzieci Kuchnia Wegetariańskie | 79
Klasyczny przepis na pierogi z serem.

pierogi-z-serem_4Klasyczny przepis na pierogi z serem przyda Ci się z pewnością. W dzieciństwie byłam niejadkiem, wiem, wiem, trudno w to uwierzyć. Pierogi z serem jednak wcinałam, aż mi się uszy trzęsły, co wykorzystywała moja mama i pasła mnie nimi na okrągło. Polane obficie śmietaną i posypane cukrem – klasyk pierogowego gatunku. Przedstawiam Wam przepis na pierogi z serem najzwyklejsze, bez udziwnień. Ciasto zaparzane, tym razem wrzątkiem jest plastyczne, super łatwo się wałkuje i bez problemu skleja. Jak przygotować ciasto na pierogi opisałam dokładnie tu.

pierogi-z-serem_5

Klasyczny przepis na pierogi z serem

ciasto na pierogi:

3 szklanki mąki

1/2 łyżeczki soli

szklanka wrzątku

nadzienie:

400 g twarogu

żółtko

2 łyżki cukru

Do miski wsypać mąkę i sól. Wlać wrzątek. Wymieszać składniki za pomocą szpatułki, następnie wyrabiać ręcznie, aż się połączą. Uformować ciasto w kulę, odłożyć na stolnicę, przykryć miską lub owinąć folią spożywczą i zostawić na pół godziny. Przygotować nadzienie. Twaróg przepuścić przez maszynkę lub zmiksować. Wymieszać dokładnie z żółtkiem i cukrem. Ciasto uformować w płaski placek, położyć na posypanej mąką stolnicy i rozwałkować na grubość ok. 2 mm. Wycinać z niego kółka, nakładać po łyżeczce farszu i skleić brzegi pierogów. W dużym garnku zagotować wodę z odrobiną soli i łyżką oleju. Pierogi gotować partiami, ok. 2 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmować łyżką cedzakową i układać na talerzu. Podawać np. ze śmietaną i cukrem, z tartą bułką i masłem lub z sosem owocowym. Smacznego :)

pierogi-z-serem-przepis

pierogi-z-serem-przepis_3

pierogi-z-serem-przepis_2

 

 

 

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

79 odpowiedzi na “Klasyczny przepis na pierogi z serem.”

  1. nigdy takich nie robiłam. „Słodki” ten dzbanuszek na smietankę :)

  2. Takie na słodko?? Moja mam właśnie zrobiła z 200 i zamroziła na potem :D

  3. Uwielbiam takie na słodko :)

  4. moja mama <3 a ja mogłabym je jeść codziennie :)

  5. Moje dzieci nie lubią:) Za to uwielbiają ruskie i z kapustą.

  6. robi :) i lubi patrzeć jak znikają w małych i większych buziakach :) Twoje wyglądają pysznie. Pozdrawiam i wracam do pracy bo dzisiaj mi się chce ;)

  7. u nas powarza się taka sytuacja dosyć często…specjalność mojego męża zarówno robi jak i jest głównym sprawcą znikania tej potrawy ;)

  8. Aldona Dara pisze:

    Klasyczne to u nas z serem i ziemniakami, czyli ruskie ;) Znikają zawsze w każdej ilości!

  9. Marta Z-ska pisze:

    cudne!!! A te falbanki mistrzostwo swiata! Mi takie eleganckie nie wychodza;-)

  10. za mną chodzą z truskawkami

  11. robiłam ostatnio te z truskawkami z ciasta zaparzonego mlekiem, wyborne, zacne, niesamowite; tak btw wyszło dokładnie sztuk 46 ;) pytanei mam jeszcze takie praktyczne, jak ogarnąć większą część pierogów na późniejszą degustację, tak żeby nie się nie posklejały i nie zdeformowały?

  12. Avrea pisze:

    ile pierogów wyjdzie z tej porcji ciasta ?

  13. Avrea Avrea pisze:

    ile z tej porcji ciasta wychodzi pierogów

  14. Zuzanna pisze:

    Pierogi uwielbiam, te z serem szczególnie <3! Ale mam inne pytanie – skąd ta piękna sukienka? Pozdrawiam!

  15. Anna Gałyga pisze:

    moje dziecko tylko z mięsem akceptuje :D

  16. Maria Molicka pisze:

    mój mąż także je uwielbia ;)

  17. Ewka Konewka pisze:

    kocham,kocham,kocham :)

  18. Daria Nowak pisze:

    No jak sztuczne! mniam.. :-P

  19. Pierogi wyglądają przeprzepysznie. A sukienka gdzie kupiona,też chcę taką? ;-)

  20. uwielbiam takie pierogi i robi je dość często, ostatnio wprawdzie bardzo posmakowały mi z białym serem i miętą… są super zwłaszcza na bardzo ciepłe dni :)

  21. Uwielbiamy wcinać pod każdą postacią ale brak chętnych do lepienia

  22. Anna Bajer pisze:

    Moja mama robi pierogi jak poduchy! Na słodko z serem i z drozdzami :) gotowane jak klasyczne! Cudooo! <3

  23. Iza Stuchlik pisze:

    Moja mama robi mi zawsze:)

  24. Osobiście nie robię pierogów, ale kupuję od Pani, która robi u siebie. Robi z serem, kapusta i grzybamai, szpinakiem i z czym tylko sobie zamarzę :) Jest w tym Genialna :) aaaa pierogi prze,prze,przepyszne :)

  25. Ja dzis zrobiłam z mięsem i z truskawkami :)

  26. Jutro bedą uszka z grzybami ( dla przyjaciela) i pierogi z serem i rodzynkami dla koleżanki ;)

  27. Marzena pisze:

    a ja mam inne pytanie, skąd ten uroczy dzbanuszek? :)

  28. Villa Vintage pisze:

    My też robimy i lubimy :)

  29. robimy i uwielbiamy! a tak przy okazji – prześliczna sukienka ;)

  30. Muszka pisze:

    Dzbanuszek taki chcę mieć:) a pierogi takie piekne,że już mi slina leci:)

  31. Nie robię, ale może pora zacząć.

  32. Majana pisze:

    Cudowne zdjęcia, po prostu wspaniałe! Taka pełnia lata no i ta sukienka – boska.
    Pierogi oczywiście uwielbiam, takie z serem robi często moja mama, bo to taty przysmak jest :)
    Uściski posyłam ku całej rodzince :*

  33. Ojej, a u nas właśnie skończył się etap konkursu z daniami kuchni polskiej :(

  34. joanna pisze:

    Ile wychodzi pierogów z tego przepisu ??? Pozdrawiam

  35. Justa pisze:

    Nie polecam! Ciasto twarde jak kamień, nie da się wałkować

  36. Dragonita pisze:

    Dzień dobry :)
    Nie wiem, czy nadal Pani czyta komentarze, właśnie szukałam zacnego przepisu na pierogi z serem, trafiłam tutaj i wprost chcę takie zrobić ! ;D ale pytanie mam jak takie ulepić? Czytając komentarze natrafiłam na Pani odpowiedź, że mogłaby Pani nagrać filmik, ale go nigdzie nie widzę, mogłabym dostać link do niego? Chętnie zobaczę jak się lepi takie cudne pierożki :)

  37. Joanna pisze:

    Bardzo dobry przepis. Robilam pierwszy raz pierogi i wyszły super: ) ciasto super

  38. Magdalena pisze:

    Dzisiaj zrobiłam pierwszy raz z mąką pełnoziarnistą:) piękne i pyszne:):)

  39. Dorota pisze:

    Wlasnie zrobilam wspolnie z moja coreczka. Sa bardzo dobre, aczkolwiek ciasto moglobyc nieco delikatniejsze…moze zrobilam jakis blad?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *