Dania główne | Dla dzieci | Kuchnia | Wegetariańskie

Klasyczny przepis na pierogi z serem.

pierogi-z-serem_4Klasyczny przepis na pierogi z serem przyda Ci się z pewnością. W dzieciństwie byłam niejadkiem, wiem, wiem, trudno w to uwierzyć. Pierogi z serem jednak wcinałam, aż mi się uszy trzęsły, co wykorzystywała moja mama i pasła mnie nimi na okrągło. Polane obficie śmietaną i posypane cukrem – klasyk pierogowego gatunku. Przedstawiam Wam przepis na pierogi z serem najzwyklejsze, bez udziwnień. Ciasto zaparzane, tym razem wrzątkiem jest plastyczne, super łatwo się wałkuje i bez problemu skleja. Jak przygotować ciasto na pierogi opisałam dokładnie tu.

pierogi-z-serem_5

Klasyczny przepis na pierogi z serem

ciasto na pierogi:

3 szklanki mąki

1/2 łyżeczki soli

szklanka wrzątku

nadzienie:

400 g twarogu

żółtko

2 łyżki cukru

Do miski wsypać mąkę i sól. Wlać wrzątek. Wymieszać składniki za pomocą szpatułki, następnie wyrabiać ręcznie, aż się połączą. Uformować ciasto w kulę, odłożyć na stolnicę, przykryć miską lub owinąć folią spożywczą i zostawić na pół godziny. Przygotować nadzienie. Twaróg przepuścić przez maszynkę lub zmiksować. Wymieszać dokładnie z żółtkiem i cukrem. Ciasto uformować w płaski placek, położyć na posypanej mąką stolnicy i rozwałkować na grubość ok. 2 mm. Wycinać z niego kółka, nakładać po łyżeczce farszu i skleić brzegi pierogów. W dużym garnku zagotować wodę z odrobiną soli i łyżką oleju. Pierogi gotować partiami, ok. 2 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmować łyżką cedzakową i układać na talerzu. Podawać np. ze śmietaną i cukrem, z tartą bułką i masłem lub z sosem owocowym. Smacznego :)

pierogi-z-serem-przepis

pierogi-z-serem-przepis_3

pierogi-z-serem-przepis_2

 

 

 

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

robiłam ostatnio te z truskawkami z ciasta zaparzonego mlekiem, wyborne, zacne, niesamowite; tak btw wyszło dokładnie sztuk 46 ;) pytanei mam jeszcze takie praktyczne, jak ogarnąć większą część pierogów na późniejszą degustację, tak żeby nie się nie posklejały i nie zdeformowały?

Po ugotowaniu rozkładam je na dużych talerzach po jednej warstwie.Dopiero jak lekko przeschną, układam je warstwowo. Wtedy już się nie sklejają i nie deformują. Możesz je potem trzyać w lodówce do 2 dni, odgrzewać w wodzie lub na patelni :)

Osobiście nie robię pierogów, ale kupuję od Pani, która robi u siebie. Robi z serem, kapusta i grzybamai, szpinakiem i z czym tylko sobie zamarzę :) Jest w tym Genialna :) aaaa pierogi prze,prze,przepyszne :)

Cudowne zdjęcia, po prostu wspaniałe! Taka pełnia lata no i ta sukienka – boska.
Pierogi oczywiście uwielbiam, takie z serem robi często moja mama, bo to taty przysmak jest :)
Uściski posyłam ku całej rodzince :*

Dzień dobry :)
Nie wiem, czy nadal Pani czyta komentarze, właśnie szukałam zacnego przepisu na pierogi z serem, trafiłam tutaj i wprost chcę takie zrobić ! ;D ale pytanie mam jak takie ulepić? Czytając komentarze natrafiłam na Pani odpowiedź, że mogłaby Pani nagrać filmik, ale go nigdzie nie widzę, mogłabym dostać link do niego? Chętnie zobaczę jak się lepi takie cudne pierożki :)

Wlasnie zrobilam wspolnie z moja coreczka. Sa bardzo dobre, aczkolwiek ciasto moglobyc nieco delikatniejsze…moze zrobilam jakis blad?