Zdradzą Wam, jak zrobić perfekcyjne faworki krok po kroku. Jeśli tak jak ja należycie do klubu faworkożerców, to czas moi mili, byście nauczyli się również, jak się je przygotowuje. Znam sporo osób, które uwielbiają ten karnawałowy przysmak, ale przyznają się do kulinarnego analfabetyzmu w tym delikatnym, żeby nie rzec kruchym temacie. Na szczęście macie mnie :) Dziś krok po kroku pokażę Wam, jak osiągnąć faworkowe mistrzostwo. Bo faworek doskonały jest delikatny i kruchy, tak, że rozpływa się w ustach. I takie faworki zrobicie z moją pomocą.
Faworki (chrust)
[przepis]
400 g mąki
6 żółtek
8 łyżek śmietany 18 %
2 łyżki spirytusu
1/2 łyżeczki soli
olej do smażenia
cukier puder do posypania
[/przepis]
1. Mąkę przesiać na stół, w środku zrobić dołek, dodać żółtka, wymieszać, zagarniając mąkę do środka.
2. Następnie dodać pozostałe składniki, czyli śmietanę, spirytus i sól. Zagnieść składniki tak, by się połączyły.
3. Przechodzimy do najcięższego punktu zabawy, czyli wyrabiania ciasta. Wyrabiamy przynajmniej 15 minut, dość brutalnie, tak, by jak najlepiej napowietrzyć ciasto. To dzięki temu po usmażeniu faworki będą kruche. Pomagamy sobie wałkiem do wałkowania, którym walimy w ciasto, co jakiś czas.
4. Wyrobione, gładkie ciasto uformować w kulkę, owinąć w folię i zostawić na pół godziny, niech odpocznie. Zobaczycie, jakie będzie miękkie i delikatne po tym czasie.
5. Wypoczęte ciasto rozwałkować porcjami na cieniutkie placki. Każdy placek pociąć nożem, lub tak jak ja radełkiem na paski szerokości ok. 2-2,5 cm i długości ok. 15 cm. Po środku zrobić nacięcie i przeciągnąć koniec paska.
6. Przygotować duży talerz wyłożony papierowym ręcznikiem. W płaskim garnku rozgrzać olej i partiami smażyć faworki z obu stron na złoto. Ten proces jest bardzo dynamiczny, dlatego trzeba działać szybko, żeby faworki się nie przypaliły.
7. Usmażone faworki wyławiać łyżką cedzakową i układać do odsączenia na talerzu z ręcznikiem. Następnie ułożyć w stos i szczodrze obsypać cukrem pudrem.
Komentarze
marzenie…
jednak rozumiem, ze ostatnie zdjecie to nie twoje dzielo. w przeciwnym wypadku nie prezentowalabys figury takiej jak na zdjeciu pierwszym…
piękne faworki, u nas w domu robi się je zwykle tylko w 1 dzień w roku – Tłusty Czwartek, i to tylko wtedy gdy poproszę o to mamę.
Narobiłaś mi smaku na takie faworki:) w tym roku na tłusty czwartek będę robiła:)
Oj, czuje już ich niebiański smak. Niedługo czas karnawałowych szaleństw i słodkości. :D
Ewelina Wykurz
O jakie ładne ale pęcherzyków nie widać
Spokojnie, pęcherzyki są :)
Smacznego tylko uważać bo idzie w boczki wiem coś o tym pozdrawiam
Czy jeśli dam
śmietanę 10 zamiast 18 bardzo popsuje efekt?
Z pewnością wypróbuję ten przepis. Jestem uzależniona od faworków ;-)
My tez dziś z faworkami
❤
Niestety guma od samego początku.
A to nasze wczorajsze
Najlepszy przepis, robilam kiedys, przepyszne :-)
Nigdy nie robiłam, ale przez te mrozy chyba jednak się skuszę :)
Dziś przez Ciebie blok zrobiłam. To teraz muszą być faworki. !!!!! Jak tu trzymać linię? ???
O jak apetycznie wyglądają uwielbiam konsumować. Smażone na oleju czy smalcu ? Kiedyś robiłam i mi nie wyszły i nie mam odwagi ponownie się zabrać.
Zrobiliście mi smaka !!!.
Wspaniałe 😋😀😁. Dziękuję za przepis. Pierwszy raz robiłem