Ciasta i ciasteczka | Karnawał | Kuchnia | Pączki i faworki | Przepisy | Wegetariańskie

Jak zrobić perfekcyjne faworki – krok po kroku

faworki_8Zdradzą Wam, jak zrobić perfekcyjne faworki krok po kroku. Jeśli tak jak ja należycie do klubu faworkożerców, to czas moi mili, byście nauczyli się również, jak się je przygotowuje. Znam sporo osób, które uwielbiają ten karnawałowy przysmak, ale przyznają się do kulinarnego analfabetyzmu w tym delikatnym, żeby nie rzec kruchym temacie. Na szczęście macie mnie :) Dziś krok po kroku pokażę Wam, jak osiągnąć faworkowe mistrzostwo. Bo faworek doskonały jest delikatny i kruchy, tak, że rozpływa się w ustach. I takie faworki zrobicie z moją pomocą.

faworki_2

Faworki (chrust)

[przepis]

400 g mąki
6 żółtek
8 łyżek śmietany 18 %
2 łyżki spirytusu
1/2 łyżeczki soli
olej do smażenia
cukier puder do posypania

[/przepis]

1. Mąkę przesiać na stół, w środku zrobić dołek, dodać żółtka, wymieszać, zagarniając mąkę do środka.
2. Następnie dodać pozostałe składniki, czyli śmietanę, spirytus i sól. Zagnieść składniki tak, by się połączyły.
3. Przechodzimy do najcięższego punktu zabawy, czyli wyrabiania ciasta. Wyrabiamy przynajmniej 15 minut, dość brutalnie, tak, by jak najlepiej napowietrzyć ciasto. To dzięki temu po usmażeniu faworki będą kruche. Pomagamy sobie wałkiem do wałkowania, którym walimy w ciasto, co jakiś czas.
4. Wyrobione, gładkie ciasto uformować w kulkę, owinąć w folię i zostawić na pół godziny, niech odpocznie. Zobaczycie, jakie będzie miękkie i delikatne po tym czasie.
5. Wypoczęte ciasto rozwałkować porcjami na cieniutkie placki. Każdy placek pociąć nożem, lub tak jak ja radełkiem na paski szerokości ok. 2-2,5 cm i długości ok. 15 cm. Po środku zrobić nacięcie i przeciągnąć koniec paska.

6. Przygotować duży talerz wyłożony papierowym ręcznikiem. W płaskim garnku rozgrzać olej i partiami smażyć faworki z obu stron na złoto. Ten proces jest bardzo dynamiczny, dlatego trzeba działać szybko, żeby faworki się nie przypaliły.
7. Usmażone faworki wyławiać łyżką cedzakową i układać do odsączenia na talerzu z ręcznikiem. Następnie ułożyć w stos i szczodrze obsypać cukrem pudrem.

faworki_3

faworki_9

faworki_4

faworki_6

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

marzenie…
jednak rozumiem, ze ostatnie zdjecie to nie twoje dzielo. w przeciwnym wypadku nie prezentowalabys figury takiej jak na zdjeciu pierwszym…

piękne faworki, u nas w domu robi się je zwykle tylko w 1 dzień w roku – Tłusty Czwartek, i to tylko wtedy gdy poproszę o to mamę.