O dzieciach w kuchni pisałam wielokrotnie. Jak ważne jest, byśmy otwierali przed nimi kuchenne drzwi, nie tylko od święta. Dziś chcę Wam pokazać osobę wyjątkową – moją najmłodszą córeczkę. Jest smakoszką, choć to nie moja zasługa. Celebruje jedzenie od urodzenia i w kuchni radzi sobie doprawdy doskonale:)
Czytelnicy Lawendowego Domu znają ten przepis na maślane ciasteczka. Dziś w prawdziwie wielkanocnej odsłonie.
Czekoladowe gniazdka
[przepis]
Ciasto:
140 g mąki pszennej białej
40 g mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
80 g miękkiego masła
1 laska wanilii Kamis Specialite
70 g cukru pudru
2 łyżki mleka
lukier:
1 białko
szczypta soli
1 szklanka cukru pudru
dodatkowo: czekoladowe jajeczka do dekoracji
[/przepis]
- Wymieszać w misce oba rodzaje mąki, proszek do pieczenia i kakao.
- W drugiej misce zmiksować masło z cukrem i ziarenkami wanilii oraz mlekiem.
- Zmniejszyć obroty miksera i stopniowo dodawać mieszankę mąki.
- Ciasto zagnieść i schłodzić w lodówce.
- Odrywać po kawałki wielkości orzecha włoskiego i formować z niego kulki.
- W środku zrobić kciukiem wgłębienie i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st.C i piec ok. 16-18 minut.
- Białko ubić na pianę ze szczyptą soli.
- Cały czas ubijając, dodawać stopniowo cukier. Taki lukier nie jest bardzo gęsty i doskonale nadaje się do dekoracji ciasteczek.
- Upieczone ciasteczka udekorować lukrem i jajeczkami.
Komentarze
mniam, pycha
A skąd takie cudne jajeczka?
Śliczności!
Oj tak, są urocze. Pozdrawiam piątkowo Patrycja!
Piękne! I te jajeczka <3
Co roku kupuję te jajeczka w M&S. Są śliczne :)
Pysznie i kolorowo:)