W sklepach i na bazarach wciąż jeszcze można kupić porzeczki i inne owoce jagodowe. Korzystam z tego, ciesząc się kolorami i smakiem odchodzącego lata. Proponuję na dziś pyszne ciasto Kuby Kuronia z porzeczkami, skryte pod chrupiącą bezowo-kokosową pierzynką. Te kolory, ten smak, ta bezowa pierzynka, polecam i życzę Wam pięknego weekendu :)
Ciasto z porzeczkami i kokosem
150 g masła
200 g cukru
2 łyżeczki cukru wanilinowego
4 jajka
125 g mąki pszennej
50 g mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
500 g czerwonych porzeczek
100 g wiórków kokosowych
1 łyżka cukru pudru do posypania
sól
- Masło utrzeć z połową cukru i cukrem wanilinowym na puszystą masę (zostawić łyżkę masła do wysmarowania blachy).
- Cały czas miksując dodać 2 jajka i 2 żółtka, a następnie mąkę pszenną, wymieszaną z mąka ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia.
- Tortownicę do pieczenia o średnicy 24 cm wysmarować pozostałym masłem i oprószyć mąką.
- Do tortownicy wlać ciasto, obłożyć je oczyszczonymi porzeczkami ( kilka kiści porzeczek odłożyć do dekoracji) i wstawić na 20 minut do nagrzanego do 200°C piekarnika.
- W tym czasie białka ubić z pozostałym cukrem i szczyptą soli na sztywna pianę.
- Do piany dodać wiórki kokosowe i delikatnie całość wymieszać.
- Ciasto wyjąć z piekarnika, obłożyć masą z białek, a następnie wstawić do piekarnika, zmniejszyć temperaturę do 190°C i piec dalej około 35 minut .
- Podawać posypane cukrem pudrem i udekorowane porzeczkami.
Komentarze
Doskonałe i piękne! Smaku mi narobiłaś.
Połączenie porzeczek z kokosem jest wspaniałe. Robiłam taką konfiturę kiedyś, bardzo pyszna była. :)
Pozdrawiam ciepło:)
Smacznie i Pięknie:)
Oj tak piekłam niedawno
Zdjęcia wywołują ogromny uśmiech 😊 tarta zapewne pyszna, pozdrawiam!
Witam
Zastanawiam się czy mozna zastąpić porzeczki jaogodami, bo niestety porzeczki sa już niedostępne
Właśnie uciekam. Zamiast czerwonej porzeczki dałam białą. Nie wygląda tak pięknie, ale w smaku super!!!