Ciasta i ciasteczka | Kuchnia | Przepisy | Wegetariańskie

Ciasto z porzeczkami i kokosem

ciasto z porzeczkami_4

W sklepach i na bazarach wciąż jeszcze można kupić porzeczki i inne owoce jagodowe. Korzystam z tego, ciesząc się kolorami i smakiem odchodzącego lata. Proponuję na dziś pyszne ciasto Kuby Kuronia z porzeczkami, skryte pod chrupiącą bezowo-kokosową pierzynką. Te kolory, ten smak, ta bezowa pierzynka, polecam i życzę Wam pięknego weekendu :)

ciasto z porzeczkami

Ciasto z porzeczkami i kokosem

150 g masła

200 g cukru

2 łyżeczki cukru wanilinowego

4 jajka

125 g mąki pszennej

50 g mąki ziemniaczanej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

500 g czerwonych porzeczek

100 g wiórków kokosowych

1 łyżka cukru pudru do posypania

sól

  1. Masło utrzeć  z połową cukru i cukrem wanilinowym na puszystą masę (zostawić łyżkę masła do wysmarowania blachy).
  2. Cały czas miksując dodać 2 jajka i 2 żółtka, a następnie mąkę pszenną, wymieszaną z mąka ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia.
  3. Tortownicę do pieczenia o średnicy 24 cm wysmarować pozostałym masłem i oprószyć mąką.
  4. Do tortownicy wlać ciasto, obłożyć je oczyszczonymi porzeczkami ( kilka kiści porzeczek odłożyć do dekoracji) i wstawić na 20 minut do nagrzanego do 200°C piekarnika.
  5. W tym czasie białka ubić z pozostałym cukrem i szczyptą soli na sztywna pianę.
  6. Do piany dodać wiórki kokosowe i delikatnie całość wymieszać.
  7. Ciasto wyjąć z piekarnika, obłożyć masą z białek, a następnie wstawić do piekarnika, zmniejszyć temperaturę do 190°C i piec dalej około 35 minut .
  8. Podawać posypane cukrem pudrem i udekorowane porzeczkami.

ciasto z porzeczkami_1

ciasto z porzeczkami_3

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Doskonałe i piękne! Smaku mi narobiłaś.
Połączenie porzeczek z kokosem jest wspaniałe. Robiłam taką konfiturę kiedyś, bardzo pyszna była. :)
Pozdrawiam ciepło:)