To ciasto jest genialne! Dodatek majonezu w składnikach ciasta może być pewnym zaskoczeniem, ale dzięki temu ciasto jest przyjemnie wilgotne, puszyste, lekkie i pełne letnich owoców. Użyłam Majonezu Kieleckiego lekkiego, który ma obniżoną w porównaniu do tradycyjnego Majonezu Kieleckiego zawartość tłuszczu aż o 31% i cukru o 35%.
Majonez Kielecki jest obecny w mojej kuchni od wielu lat. Stosuję go do doprawiania sałatki ziemniaczanej, teraz w sezonie obowiązkowo robię ją z ogórkami małosolnymi, do sałatki z buraków z orzechami włoskimi, jajek w majonezie i sosu czosnkowego. No a tym razem zupełnie nowe zastosowanie i jest to strzał w dziesiątkę. To przepis dla tych, którzy lubią letnie placki z owocami. Można je upiec w okrągłej tortownicy i kroić w trójkąty lub użyć formy kwadratowe. Na cieście ułożyłam owoce. Wybrałam maliny z dodatkiem porzeczek i kilku jeżyn. Wyszło doskonale, lekko kwaskowo, soczyście, pysznie :)
Ciasto majonezowe z malinami
[przepis]
Na tortownicę o średnicy 25 cm
3 jajka
150 g cukru
łyżka cukru waniliowego
100 ml majonezu Kieleckiego lekkiego
100 g mąki ziemniaczanej
100 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
dodatkowo masło i bułka tarta do tortownicy
300 g malin lub mieszanki owoców jagodowych (u mnie maliny, porzeczki i jeżyny)
[/przepis]
- Przygotować tortownicę. Dno wyłożyć nieprzywierającym papierem do pieczenia, boki wysmarować masłem i wysypać tartą bułką.
- Piekarnik rozgrzać do 170 st. C, z włączoną funkcją góra dół.
- Utrzeć jajka z cukrem i cukrem waniliowym do białości. Zmniejszyć obroty miksera, dodać majonez.
- Połączyć mąkę ziemniaczaną, pszenną, proszek do pieczenia i sól.
- Stopniowo dodać do masy jajeczno-majonezowej.
- Przelać ciasto do przygotowanej tortownicy.
- Na wierzchu ułożyć owoce.
- Wstawić do rozgrzanego piekarnika, piec ok. 40 minut lub do momentu, aż patyczek wbity w ciasto będzie suchy.
- Ciasto przestudzić, wyjąć z tortownicy i pozostawić na kratce do całkowitego wystygnięcia.
Wpis powstał we współpracy z firmą WSP „Społem
Komentarze
Czy można zrobić taką wersję ze śliwkami?