Ciasta i ciasteczka | Kuchnia

Ciasto majonezowe z malinami

To ciasto jest genialne! Dodatek majonezu w składnikach ciasta może być pewnym zaskoczeniem, ale dzięki temu ciasto jest przyjemnie wilgotne, puszyste, lekkie i pełne letnich owoców. Użyłam Majonezu Kieleckiego lekkiego, który ma obniżoną w porównaniu do tradycyjnego Majonezu Kieleckiego zawartość tłuszczu aż o 31% i cukru o 35%.

Majonez Kielecki jest obecny w mojej kuchni od wielu lat. Stosuję go do doprawiania sałatki ziemniaczanej, teraz w sezonie obowiązkowo robię ją z ogórkami małosolnymi, do sałatki z buraków z orzechami włoskimi, jajek w majonezie i sosu czosnkowego. No a tym razem zupełnie nowe zastosowanie i jest to strzał w dziesiątkę. To przepis dla tych, którzy lubią letnie placki z owocami. Można je upiec w okrągłej tortownicy i kroić w trójkąty lub użyć formy kwadratowe. Na cieście ułożyłam owoce. Wybrałam maliny z dodatkiem porzeczek i kilku jeżyn. Wyszło doskonale, lekko kwaskowo, soczyście, pysznie :)

Ciasto majonezowe z malinami

[przepis]

Na tortownicę o średnicy 25 cm

3 jajka

150 g cukru

łyżka cukru waniliowego

100 ml majonezu Kieleckiego lekkiego

100 g mąki ziemniaczanej

100 g mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

szczypta soli

dodatkowo masło i bułka tarta do tortownicy

300 g malin lub mieszanki owoców jagodowych (u mnie maliny, porzeczki i jeżyny)

[/przepis]

  1. Przygotować tortownicę. Dno wyłożyć nieprzywierającym papierem do pieczenia, boki wysmarować masłem i wysypać tartą bułką.
  2. Piekarnik rozgrzać do 170 st. C, z włączoną funkcją góra dół.
  3. Utrzeć jajka z cukrem i cukrem waniliowym do białości. Zmniejszyć obroty miksera, dodać majonez.
  4. Połączyć mąkę ziemniaczaną, pszenną, proszek do pieczenia i sól.
  5. Stopniowo dodać do masy jajeczno-majonezowej.
  6. Przelać ciasto do przygotowanej tortownicy.
  7. Na wierzchu ułożyć owoce.
  8. Wstawić do rozgrzanego piekarnika, piec ok. 40 minut lub do momentu, aż patyczek wbity w ciasto będzie suchy.
  9. Ciasto przestudzić, wyjąć z tortownicy i pozostawić na kratce do całkowitego wystygnięcia.

Wpis powstał we współpracy z firmą WSP „Społem

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *