Bezglutenowe | Kuchnia

Błyskawiczny sernik jogurtowy na zimno

To sernik popisowy moich dziewczynek. Bardzo efektowny, smaczny i prosty do przygotowania. Można oczywiście modyfikować go dowolnie, dodając do masy jogurtowej owoce. U nas w roli ozdobnika wystąpiła kostka z galaretki, która ładnie się prezentuje na tle pastelowych kolorów sernika. Patent na sernik błyskawiczny jest również bardzo prosty. Każdą warstwę po wlaniu do formy należy schodzić w zamrażalniku. Cała zabawa to dobór galaretkowych smaków i kolorów, ale tu sprawę pozostawiam dzieciom, które poradzą sobie z tym najlepiej. Dobrej zabawy i smacznego!

Błyskawiczny sernik jogurtowy na zimno

[przepis]

Na formę o średnicy ok. 23 cm

2 dużo kubki (po 400 g) jogurtu naturalnego

6 galaretek o różnych smakach (u nas po 2 jagodowe, truskawkowe i malinowe)

[/przepis]

  1. Do dzbanka wlać 250 ml wody, wsypać dwie galaretki malinowe i dokładnie rozpuścić.
  2. Wylać na talerz, zostawić do ostygnięcia, a następnie pokroić w kostkę.
  3. Pozostałe galaretki przygotować podobnie. Rozpuścić dwie galaretki truskawkowe w 250 ml wody, dodać trzy łyżki jogurtu, wymieszać dokładnie, a następnie połączyć z pozostałym jogurtem z jednego kubka.
  4. Wylać na dno formy, wstawić do zamrażarki na 15 minut. Na wierzchu ułożyć kostkę malinową i zalać galaretką jagodową przygotowaną tak jak galaretkę truskawkową.
  5. Całość wstawić do lodówki na godzinę. Po tym czasie sernik powinien już stężeć tak, by można go było pokroić :)

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *