Kuchnia | Przystawki | Wegetariańskie

Sposób na czerstwy chleb. Ziołowe crumble z pomidorami.

Doskonały patent na wykorzystanie czerstwego chleba. Taka kruszonka wspaniale pasuje do pomidorów, ale także cukinii i szparagów. Dodaję ją też do pieczonej ryby. Jest chrupiąca i pyszna. To super propozycja na błyskawiczny obiad.

crumble z pomidorami_3

 Crumble z pomidorami

[przepis]

1 kg pomidorów

3 kromki czerstwego chleba (użyłam razowego)

50 g parmezanu

2 ząbki czosnku

100 ml oliwy

spora garść świeżych ziół

sól

[/przepis]

  1. Pomidory przekroić na pół, ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
  2. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C na funkcji termoobieg i piec 15 minut.
  3. Do blendera wrzucić pokrojony w kostkę chleb, ser, czosnek, oliwę i zioła.
  4. Zmiksować na kruszonkę.
  5. Kruszonkę wyłożyć na podpieczone pomidory i piec razem jeszcze 10 minut, aż wierzch się zrumieni. Smacznego!

crumble z pomidorami

crumble z pomidorami_2

 

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *