Bezglutenowe | Kuchnia | przetwory | Wegetariańskie

Słodki czy ostry – przepis na domowy ketchup

ketchup_4

Sprawa jest dość osobista. Ja lubię średnio pikantny i dość słodki, taki jest właśnie ketchup z poniższego przepisu. Pomidorowe przetwory czas zacząć moi mili ☺ Miłego dnia!

ketchup

Domowy ketchup

4 kg pomidorów

2 cebule

4 ząbki czosnku

50 ml octu jabłkowego

1 łyżka soli

3 łyżki cukru

1 łyżeczka cynamonu

1 łyżeczka papryki chili

  1. Naciąć skórkę pomidorów, włożyć do miski i zalać wrzątkiem.
  2. Obrać ze skóry, pozbawić gniazd nasiennych i zdrewniałych części przy ogonku, pokroić na mniejsze kawałki i przełożyć do garnka i włączyć gaz.
  3. W tym czasie obrać i drobno pokroić cebulę, przecisnąć czosnek przez praskę.
  4. Do garnka z pomidorami dodać cebulę, czosnek, ocet i przyprawy. Tu sprawa staje się osobista. Jeśli lubisz ostrzejszy ketchup, dodaj więcej ostrej papryki, jeśli lubisz słodko-pikantne smaki, to można zwiększyć ilość octu i cukru. Pamiętaj, że smak gotowego sosu można będzie ocenić po kilku dniach, gdy składniki się dobrze „przegryzą”.
  5. Sos należy gotować ok. 40 minut do godziny.  Zależy to od tego, czy pomidory są bardzo soczyste, czy mniej.
  6. Pod koniec gotowania całość zmiksować i gotować jeszcze 10 minut. Gotowy sos przelać do wyparzonych słoików.

ketchup_3

 

 

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

jaka ilość wychodzi z podanej ilości składników ??? czaję się już od roku na przeciery i keczupy bo bardzo lubię. Może będzie trochę więcej czasu to się za to wezmę. mniam mniam

Dziewczyny, ilość zależy od pomidorów. Z tych mięsistych, mniej soczystych wyjdzie więcej, powiedzmy 6 słoiczków o pojemności ok. 150 ml, z tych bardziej soczystych mniej, bo trzeba dobrze odparować.

poszukuje właśnie alternatywy dla mojego ulubionego Ketchupu McDonald od Develey i Twój jest pierwszym,który przypadł mi do gustu;) dzięki!

Witam
Pani Beato proszę o radę i pomoc :)
Mój dzisiejszy ketchup wyszedł rzadszy mimo gotowania go w takim czasie jakim Pani wskazała i nieco jaśniejszy :)
W smaku wyszedł niesamowity.
Proszę o podpowiedź, jak Pani pasteryzuje taki ketchup :)
Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za wspaniałe przepisy :)

A można pomidory przepuścić przez maszynkę do pomidorów oddzielającej miast od skórki i później gotować? Pozdrawiam:)

dla mnie tylko pikantny z Międzychodu, ale zamierzam terż teraz próbować robić własny ketchup – kto wie, może uda mi się zrocbić cośjeszcze bardziej pikantnego i smacznego? :D