Desery | Dla dzieci | Kuchnia | Wegetariańskie

Zdrowe śniadania. Owsianka na mleku ryżowym z prażoną renetą.

owsianka z jabłkami_3

Szara reneta jest kwaśna i zwarta. Nie pozbawiam jej skórki celowo, podczas prażenia skórka zmięknie, a kawałki jabłek pozostaną w całości. Słodkawa, delikatna w smaku owsianka z dodatkiem chrupiących orzechów, miękkich fig i kwaskowych jabłek rozgrzewa i daje mnóstwo energii. I wbrew pozorom przygotowuje się ją na prawdę szybko. To co, zaczynamy?

jabłka prażone

Owsianka na mleku ryżowym

150 g płatków owsianych

400 ml mleka ryżowego

2 szare renety

łyżka masła klarowanego

1 łyżeczka ksylitolu

2 łyżki orzechów laskowych

suszone figi

mielony cynamon

uwagi: Używam w przepisie mleka ryżowego i ksylitolu. Osoby mniej restrykcyjne mogą zastąpić mleko ryżowe krowim, a ksylitol cukrem lub miodem.

Do garnka wlać mleko, dodać płatki, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć moc kuchenki, gotować jeszcze trzy minuty, często mieszając. Następnie wyłączyć palnik, garnek z owsianką przykryć pokrywką i zostawić na na ciepłej kuchence. Jabłka umyć, pokroić w kawałki. Rozgrzać patelnię, uprażyć orzechy i przełożyć je do misieczki. Rozpuścić masło, dodać jabłka, podsmażyć chwilę, następnie dolać 150 ml wody i wsypać ksylitol. Prażyć na małym ogniu ok. 7 minut, aż jabłka będę szliste. Doprawić cynamonem i zdjąć z kuchenki. Do miseczek przełożyć owsiankę, dodać jabłka, posiekane grubo orzechy i pokrojone w plasterki figi. Dobrego dnia Kochani!

owsianka z jabłkami

 

 

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *