Szara reneta jest kwaśna i zwarta. Nie pozbawiam jej skórki celowo, podczas prażenia skórka zmięknie, a kawałki jabłek pozostaną w całości. Słodkawa, delikatna w smaku owsianka z dodatkiem chrupiących orzechów, miękkich fig i kwaskowych jabłek rozgrzewa i daje mnóstwo energii. I wbrew pozorom przygotowuje się ją na prawdę szybko. To co, zaczynamy?
Owsianka na mleku ryżowym
150 g płatków owsianych
400 ml mleka ryżowego
2 szare renety
łyżka masła klarowanego
1 łyżeczka ksylitolu
2 łyżki orzechów laskowych
suszone figi
mielony cynamon
uwagi: Używam w przepisie mleka ryżowego i ksylitolu. Osoby mniej restrykcyjne mogą zastąpić mleko ryżowe krowim, a ksylitol cukrem lub miodem.
Do garnka wlać mleko, dodać płatki, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć moc kuchenki, gotować jeszcze trzy minuty, często mieszając. Następnie wyłączyć palnik, garnek z owsianką przykryć pokrywką i zostawić na na ciepłej kuchence. Jabłka umyć, pokroić w kawałki. Rozgrzać patelnię, uprażyć orzechy i przełożyć je do misieczki. Rozpuścić masło, dodać jabłka, podsmażyć chwilę, następnie dolać 150 ml wody i wsypać ksylitol. Prażyć na małym ogniu ok. 7 minut, aż jabłka będę szliste. Doprawić cynamonem i zdjąć z kuchenki. Do miseczek przełożyć owsiankę, dodać jabłka, posiekane grubo orzechy i pokrojone w plasterki figi. Dobrego dnia Kochani!
Komentarze
Lubię renety i lubię owsiankę na śniadanie. Dla mnie to idealne śniadanko.:)
Pozdrawiam ciepło :)