Bezglutenowe | Dania główne | Kuchnia | Wegetariańskie

Wegetariańskie gołąbki w liściach buraka

Pomysł na gołąbki pojawił się już na bazarku, gdy kupowałam piękny pęk buraków liściowych. No tak, te liście aż się proszą, żeby coś w nie zawinąć. Są duże, mają piękny odcień zieleni i kolorowe żyłki.

wegetarianskie-golabki-w-lisciach-buraka_01

Chciałam, żeby farsz był równie niezwykły. Przesmażono na złoto cebula z marchewką, doprawiona na ostro, tak, by nadzienie miało wyrazisty smak zapadający w pamięć. Gołąbki bo zawinięciu ułożyłam w płaskim garnku i zalałam bulionem warzywnym, w którym dusiły się na maleńkim ogniu. Pyszne i bardzo kolorowe danie. Smacznego!

wegetarianskie-golabki-w-lisciach-buraka_02

wegetarianskie-golabki-w-lisciach-buraka_03

wegetarianskie-golabki-w-lisciach-buraka_04

wegetarianskie-golabki-w-lisciach-buraka_09

Wegetariańskie gołąbki w liściach buraka

[przepis]

pęczek buraka liściastego (można zastąpić kapustą włoską)

cebula

3 marchewki

3 ząbki czosnku

½ łyżeczki soli

łyżka słodkiej papryki

łyżeczka ostrej papryki

łyżeczka wędzonej papryki

łyżka przyprawy curry

200 g ugotowanego ryżu

250 g fety

½ litra bulionu warzywnego

olej

[/przepis]

  1. Odciąć łodygi buraków. Liście zblanszować, pozbawić twardych części.
  2. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  3. Łodygi pokroić wzdłuż na trzy części, a następnie posiekać w drobną kostkę. Czosnek przecisnąć przez praskę.
  4. Na patelni rozgrzać olej, przesmażyć cebulę i czosnek, posolić.
  5. Dodać marchewkę, pokrojone łodygi, smażyć 7 minut, często mieszając.
  6. Zmniejszyć ogień do minimum, dodać paprykę i curry.
  7. Smażyć razem 2-3 minuty. Zdjąć z ognia, dodać ryż i pokrojoną w małą kostkę fetę, dokładnie wymieszać.
  8. Na każdy liść kłaść nadzienie i zawijać gołąbki. Jeśli liście są bardzo duże, przeciąć je na pół.
  9. Gotowe gołąbki ułożyć w płaskim garnku, zalać gorącym bulionem.
  10. Gotować po przykryciem ok. 15 minut.

wegetarianskie-golabki-w-lisciach-buraka_05

wegetarianskie-golabki-w-lisciach-buraka_08

wegetarianskie-golabki-w-lisciach-buraka_11

 

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *