Pomysł na gołąbki pojawił się już na bazarku, gdy kupowałam piękny pęk buraków liściowych. No tak, te liście aż się proszą, żeby coś w nie zawinąć. Są duże, mają piękny odcień zieleni i kolorowe żyłki.
Chciałam, żeby farsz był równie niezwykły. Przesmażono na złoto cebula z marchewką, doprawiona na ostro, tak, by nadzienie miało wyrazisty smak zapadający w pamięć. Gołąbki bo zawinięciu ułożyłam w płaskim garnku i zalałam bulionem warzywnym, w którym dusiły się na maleńkim ogniu. Pyszne i bardzo kolorowe danie. Smacznego!
Wegetariańskie gołąbki w liściach buraka
[przepis]
pęczek buraka liściastego (można zastąpić kapustą włoską)
cebula
3 marchewki
3 ząbki czosnku
½ łyżeczki soli
łyżka słodkiej papryki
łyżeczka ostrej papryki
łyżeczka wędzonej papryki
łyżka przyprawy curry
200 g ugotowanego ryżu
250 g fety
½ litra bulionu warzywnego
olej
[/przepis]
- Odciąć łodygi buraków. Liście zblanszować, pozbawić twardych części.
- Cebulę pokroić w drobną kostkę. Marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
- Łodygi pokroić wzdłuż na trzy części, a następnie posiekać w drobną kostkę. Czosnek przecisnąć przez praskę.
- Na patelni rozgrzać olej, przesmażyć cebulę i czosnek, posolić.
- Dodać marchewkę, pokrojone łodygi, smażyć 7 minut, często mieszając.
- Zmniejszyć ogień do minimum, dodać paprykę i curry.
- Smażyć razem 2-3 minuty. Zdjąć z ognia, dodać ryż i pokrojoną w małą kostkę fetę, dokładnie wymieszać.
- Na każdy liść kłaść nadzienie i zawijać gołąbki. Jeśli liście są bardzo duże, przeciąć je na pół.
- Gotowe gołąbki ułożyć w płaskim garnku, zalać gorącym bulionem.
- Gotować po przykryciem ok. 15 minut.
Komentarze
Dziekujemy za cudowne pomysły :)
Proszę i polecam się na przyszłość :)
Świetne danie, cudne zdjęcia. od nich ślinotoku dostałam, od zdjęć znaczy1 :-P
Oj, ale mi miło!!! Taki był mój cel ;)
(y) piekne kolory i apetyczny wyglad-INSPIRUJESZ DZIEWCZYNO <3 ;-)
Z nieba mi spadlas z tym przepisem!!!akurat mam tzw kleske urodzaju na dzialce z liscmi botwinkowymi..
Ależ za mną chodzą gołąbki :F