Dania główne | Kuchnia | Wegetariańskie

Wegetariańskie ciasto z jarmużem, batatami i serem

Wegetariańskie ciasto z nadzieniem z jarmużu i batatów, z dodatkiem sera Tartare Przystań Soli Morskiej wygląda jak milion dolarów, a smakuje jeszcze lepiej. To doskonały przepis na danie, które można ze sobą zabrać na piknik. Wspaniale smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno, a nietypowa forma sprawdza się na wszelkich plenerowych imprezach – po prostu odłamujesz sobie kawałek ciasta i gotowe.

wegetarianskie-ciasto-z-jarmuzem-batatami-i-serem-tartar02

wegetarianskie-ciasto-z-jarmuzem-batatami-i-serem-tartar03Na filmie pokazałam, jak prosto przygotowuje się to cudo. Ciasto drożdżowe przygotowuję dokładnie tak, jak ciasto na pizzę. Nietypową formę ciasta uzyskasz bez trudu dzięki specjalnej metodzie nacinania, spójrz, jakie to proste :)

Wegetariańskie ciasto z jarmużem i batatami

[przepis]

ciasto:

500 g mąki pszennej

opakowanie drożdży instant

łyżeczka cukru

łyżeczka soli

250 ml ciepłej wody

2 łyżki oleju

nadzienie:

250 g jarmużu

2 łyżki oleju

ząbek czosnku

łyżeczka soli

batat średniej wielkości

ser Tartare Przystań Soli Morskiej

jajko

dodatkowo:

jajko do posmarowania ciasta

czarnuszka do posypania

[/przepis]

  1. Na stolnicę wysypać mąkę.
  2. Dodać drożdże, cukier i sól. Rozpocząć wyrabianie ciasta, stopniowo dolewając wodę.
  3. Na koniec dodać olej i zagnieść elastyczne ciasto. Uformować je w kulę i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  4. Na patelni rozgrzać olej. Dodać posiekany jarmuż, smażyć cały czas mieszając ok. minutę. Doprawić przeciśniętym przez praskę czosnkiem i solą.
  5. Upieczonego batata wydrążyć, rozgnieść widelcem na puree. Połączyć jarmuż, batata, pokruszony ser i jajko. Wymieszać składniki nadzienia.
  6. Ciasto podzielić na pół. Rozwałkować jedną część na placek o średnicy ok. 25 cm. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  7. Na placku rozłożyć nadzienie wokół brzegu i na środku. Przykryć drugim plackiem i docisnąć brzegi.
  8. Przykryć środkową część nadzienia miseczką odwróconą do góry dnem. Wyrównać brzegi za pomocą noża, a następnie docisnąć je widelcem.
  9. Naciąć ciasto najpierw na krzyż, a potem każdą ćwiartkę na trzy części. W ten sposób powstanie 12 części. Każdą z nich delikatnie przekręcić w lewo, a następnie skleić brzegi.
  10. Ciasto posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać czarnuszką.
  11. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 st.C i piec ok. 35 minut, aż wierzch ciasta ładnie się przyrumieni. Podawać, gdy lekko przestygnie. Smacznego :)

wegetarianskie-ciasto-z-jarmuzem-batatami-i-serem-tartar01

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wow! chyba już wiem co zrobię na weekend. Pycha

ps. Z tego co pamiętam Tartare jest dostępny w Biedronce ;)

O rany, dlaczego mi prace kuchenne nie idą tak sprawnie? :P filmik super, bardzo praktyczny, na pewno wypróbuję przepis :)

Paulina, życzę powodzenia! Ciasto robi duże wrażenie, a sama produkcja wcale nie jest trudna :)

Nie wiedzialam ze po polsku się mówi jak milion dolarów;-) bardzo ciekawa forma ciasta! Pozdrawiam Monika