Wegetariańskie ciasto z nadzieniem z jarmużu i batatów, z dodatkiem sera Tartare Przystań Soli Morskiej wygląda jak milion dolarów, a smakuje jeszcze lepiej. To doskonały przepis na danie, które można ze sobą zabrać na piknik. Wspaniale smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno, a nietypowa forma sprawdza się na wszelkich plenerowych imprezach – po prostu odłamujesz sobie kawałek ciasta i gotowe.
Na filmie pokazałam, jak prosto przygotowuje się to cudo. Ciasto drożdżowe przygotowuję dokładnie tak, jak ciasto na pizzę. Nietypową formę ciasta uzyskasz bez trudu dzięki specjalnej metodzie nacinania, spójrz, jakie to proste :)
Wegetariańskie ciasto z jarmużem i batatami
[przepis]
ciasto:
500 g mąki pszennej
opakowanie drożdży instant
łyżeczka cukru
łyżeczka soli
250 ml ciepłej wody
2 łyżki oleju
nadzienie:
250 g jarmużu
2 łyżki oleju
ząbek czosnku
łyżeczka soli
batat średniej wielkości
ser Tartare Przystań Soli Morskiej
jajko
dodatkowo:
jajko do posmarowania ciasta
czarnuszka do posypania
[/przepis]
- Na stolnicę wysypać mąkę.
- Dodać drożdże, cukier i sól. Rozpocząć wyrabianie ciasta, stopniowo dolewając wodę.
- Na koniec dodać olej i zagnieść elastyczne ciasto. Uformować je w kulę i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Na patelni rozgrzać olej. Dodać posiekany jarmuż, smażyć cały czas mieszając ok. minutę. Doprawić przeciśniętym przez praskę czosnkiem i solą.
- Upieczonego batata wydrążyć, rozgnieść widelcem na puree. Połączyć jarmuż, batata, pokruszony ser i jajko. Wymieszać składniki nadzienia.
- Ciasto podzielić na pół. Rozwałkować jedną część na placek o średnicy ok. 25 cm. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Na placku rozłożyć nadzienie wokół brzegu i na środku. Przykryć drugim plackiem i docisnąć brzegi.
- Przykryć środkową część nadzienia miseczką odwróconą do góry dnem. Wyrównać brzegi za pomocą noża, a następnie docisnąć je widelcem.
- Naciąć ciasto najpierw na krzyż, a potem każdą ćwiartkę na trzy części. W ten sposób powstanie 12 części. Każdą z nich delikatnie przekręcić w lewo, a następnie skleić brzegi.
- Ciasto posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać czarnuszką.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 st.C i piec ok. 35 minut, aż wierzch ciasta ładnie się przyrumieni. Podawać, gdy lekko przestygnie. Smacznego :)
Komentarze
Pięknie wygląda i smakuje pewnie super:)
Cieszę się Jolu, że Ci się podoba :)
Piekne to ciasto! Czy ten serek można zastąpić feta? Pozdrawiam
Pozostawiam Ci decyzję :)
Ja po prostu nie mam dostępu do Tartare. Czy on nie jest bardziej podobny w smaku do serka Philadelphia? Dzięki ☺
Aniu, to ser w stylu śródziemnomorskim, podobny do fety.
Wow! chyba już wiem co zrobię na weekend. Pycha
ps. Z tego co pamiętam Tartare jest dostępny w Biedronce ;)
Wygląda mega apetycznie :-)
Bardzo mi miło, smakuje też nieźle ;)
O rany, dlaczego mi prace kuchenne nie idą tak sprawnie? :P filmik super, bardzo praktyczny, na pewno wypróbuję przepis :)
Paulina, życzę powodzenia! Ciasto robi duże wrażenie, a sama produkcja wcale nie jest trudna :)
Wygląda bardzo smacznie, lubię eksperymentować, więc może wypróbuję przepis :)
Nie wiedzialam ze po polsku się mówi jak milion dolarów;-) bardzo ciekawa forma ciasta! Pozdrawiam Monika
Your blog is very impressive and have the useful information it is really caught my attention.
great work
تصميم مواقع
good job Beautiful! :)
حراج السيارات
Jak z serem to nie wegańskie