Wegetariańskie cepeliny z grzybami i soczewicą

15 października 2015, 12:49 | Bezglutenowe Dania główne Kuchnia Wegetariańskie | 64
Wegetariańskie cepeliny z grzybami i soczewicą

Jestem pewna, że wegetariańskie cepeliny z bogatym, pachnącym lasem wnętrzem skradną serce, a przynajmniej podniebienie nie tylko roślinożercom. Gdy w XIX wieku hrabia Ferdynand von Zeppelin skonstruował swój sterowiec, w najśmielszych snach nie mógł przewidzieć, że oto pojawi się ziemniaczana kluska, która zdobędzie sławę równą, jeśli nie większą owej latającej machinie.

CEPELIN

(obraz Marcin Kochański)

Cepeliny_06

Tradycyjnie nadziewane wieprzowiną, cepeliny są flagowym przysmakiem kuchni litewskiej i łączą to, co Litwini kochają najbardziej – ziemniaki i mięso. Dziś zapraszam Was na wersję bezmięsną, z pysznym farszem grzybowym.

Cepeliny_08

Cepeliny z grzybami i soczewicą

(przepis pochodzi z bloga Weganon)

z podanych proporcji wychodzi ok. 9-10 cepelinów

ciasto:

2 kg ziemniaków

3 łyżki mąki ziemniaczanej

pół łyżki soli

nadzienie:

400 g świeżych grzybów

cebula

100 g czerwonej soczewicy

pęczek natki pietruszki

łyżka słodkiej mielonej papryki

sól

pieprz

olej

dodatkowo:

cebula

olej

gaza do odciśnięcia ziemniaków

  1. Połowę ziemniaków obrać, ugotować, odlać, przecisnąć przez praskę i zostawić do ostygnięcia.
  2. Soczewicę umyć, odsączyć, przełożyć do garnka, zalać niewielką ilością wody i ugotować do miękkości.
  3. Grzyby i cebulę drobno posiekać.
  4. Na patelni rozgrzać olej, zeszklić cebulę, dodać grzyby, smażyć na średnim ogniu, aż woda z nich odparuje.
  5. Zestawić z ognia, dodać posiekaną drobno natkę. Wymieszać z soczewicą. Doprawić farsz solą i pieprzem i papryką.
  6. Pozostałe ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce o małych oczkach.
  7. Nakładać porcjami na gazę i dokładnie odcisnąć sok nad miską.
  8. Odciśnięte surowe ziemniaki połączyć z ziemniakami gotowanymi, przygotowanymi wcześniej.
  9. Z miski odlać płyn i dodać do ziemniaków oddzieloną na dnie skrobię.
  10. Wsypać też mąkę, sól, wyrobić ciasto.
  11. Podzielić je na równe porcje. Kawałek ciasta rozpłaszczyć na dłoni, położyć łyżkę farszu, skleić brzegi podobnie jak pierogi i uformować cepelina.
  12. W dużym garnku zagotować osoloną wodę z łyżka oleju.
  13. Gotować cepeliny partiami (u mnie po 5 szt.) przez ok. 20 minut. Podczas gotowania, delikatnie przekręcić cepeliny, by ugotowały się równomiernie ze wszystkich stron.
  14. Wyjmować łyżką cedzakową na talerz.
  15. Cebulę pokroić w cienkie plasterki, przyrumienić na oleju. Polać cepeliny i podawać jeszcze ciepłe.

Cepeliny_01

Cepeliny_12

 

 

 

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

64 odpowiedzi na “Wegetariańskie cepeliny z grzybami i soczewicą”

  1. Jadłam góralskie-nie wiem czy to te same, z tartych ziemniaków nadziewane serem na słodko :-)

  2. Kasztelanka pisze:

    Rewelka! Zrobię chyba na jutro!

  3. a ja w Suwałkach z baraniną i polane skwarkami – było to ok. 15 lat temu ale do dziś czuję smak ;-)

  4. W Suwałkach to na pewno były kartacze :) Te tradycyjne, regionalne jednak robi się z wieprzowiną.

  5. Wyglądają tak pysznie,że aż ślinka cieknie:)przyznam się ,że jeszcze nigdy cepelinów sama nie robiłam.Narobiłaś mi Beatko takiego smaka na nie,że nie pozostaje nic innego jak kupić ziemniaki i brać się do roboty:)

  6. nell pisze:

    Świetny pomysł na jutrzejszy obiad 😁 Czy ziemniaki gotowane mogę przepuścić przez maszynkę (nie mam praski) czy utłuc?

    • aga pisze:

      Ja również nie mam praski, a ponieważ nie chciało mi się iść do sklepu, aby ją kupić, wpadłam na pomysł, aby zetrzeć na tarce na drobnych oczkach. I świetnie się to sprawdza. Polecam 😊

  7. Jak wegetariańskie to zrobię na pewno <3

  8. Wileńskie- smaki tegorocznych wakacji

  9. Pyyycha :) tylko skąd macie grzyby ??? u nas w lubuskim z grzybów nici…

  10. Anna Oostdyk pisze:

    Martus, zrobisz? Przyjade!

  11. wygladaja totalnie oblednie , czy mozna je nazwac pyzami ?pamietam je z dziecinstwa , moja mama robila je z miesem … calusy Lawendowa zapracowana kobieto , dobrze ze Cie mamy :)

  12. Innymi słowy kartacze? Hmm kartacze są co prawda z mięsem ale wyglądają jak Twoje :-)

  13. Pyzy i kartacze sa z surowych ziemniaków a cepeliny zugotowanych przynajmniej u mnie w domu. uwiebiam cepeliny z mieskiem i duuuuza ilooscia czosnku no i cebulka zlota :D

  14. Wow, ale cudnie wyglądają

  15. Na Litwie wszyscy to znają,

  16. Ależ smakowite! Ostatnio jadłam pierogi z soczewicą (pierwszy raz), bardzo mi smakowały :)

  17. robimy dzisiaj na obiad :)

  18. Ojacie jakie to dobre być musi :) ale na niskokaloryczny obiad chyba się nie załapią ; P

  19. Beata pisze:

    Fantastyczne :) U mnie w rodzinie Babcia robiła, ale nadzienie było z twarożku na ostro :) Rewelacja

  20. Mniamka mam ochotke coś takiego wyczarować :)

  21. Little Sophie pisze:

    mój tata robi świetne cepeliny z farszem jak do ruskich pierogów :)

  22. Nie, jedna mnie nie załatwi,dwie dla mnie szykuj :-)

  23. Wyglądają i (pewnie) smakują pysznie!

  24. Zrobiłam :) trochę zmodyfikowane ale pycha i będę robić częściej :)

  25. Jagoda pisze:

    Zawitałam do Twojego Lawendowego Domu 2 lata temu w poszukiwaniu przepisu na pierogi z serem. I znalazłam. Nie tylko przepis ale również odnalazłam smak z dzieciństwa ,smak babcinych pierogów. Zrobiły furorę.Mąż i dorosły syn zachwyceni.A ja od tej pory czerpię pomysły z Lawendowego Domu kiedy chcę ugotować coś jednocześnie tradycyjnego ale i niebanalnego. Dziękuję za inspiracje,za wszystkie przepisy i pomysły. Pa,pa :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *