Na bazarku kupiłam ostatnio maleńkie bakłażany i cukinie. Zgrabne, kolorowe warzywa usmażyłam na złoto i rozłożyłam na kruchym cieście. Spora garść ziół dopełniły smaku tej prostej i pysznej tarty. Smakuje zarówno na ciepło, ale smaczna jest też po wystygnięciu. Polecam!
Wegetariańska tarta z bakłażanem i cukinią
[przepis]
ciasto:
300 g mąki (u mnie mieszanka pszennej i kukurydzianej)
150 g zimnego masła
pół łyżeczki soli
nadzienie:
200 g cukinii
200 g bakłażana
olej do smażenia
4 jajka
200 g kremowego serka
200 ml jogurtu naturalnego
ząbek czosnku
pół łyżeczki suszonego tymianku
pieprz
sól
pomidor do dekoracji
masło do wysmarowania formy
[/przepis]
- Mąkę wsypać do miski. Dodać sól i starte na na tarce o dużych oczkach masło.
- Palcami rozetrzeć masło z mąką na kruszonkę. Dodać 3 łyżki zimnej wody, zagnieść ciasto.
- Formę na tartę wysmarować masłem, wylepić ciastem. Nakłuć widelcem i wstawić do nagrzanego do 190 st. C piekarnika na 10 minut.
- Bakłażana i cukinię pokroić w plasterki, oprószyć solą i usmażyć na złoto z obu stron.
- Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
- Jajka wymieszać z serkiem i jogurtem. Doprawić przeciśniętym przez praskę czosnkiem, tymiankiem, solą i pieprzem.
- Masę serowo-jajeczną wylać na podpieczony spód, na wierzchu ułożyć warzywa.
- Wstawić do nagrzanego do 190 st.C piekarnika i piec ok. 25 minut, aż wierzch się ładnie przyrumieni.
- Pomidora pokroić w cienkie plasterki, ułożyć na wierzchu upieczonej tarty, lekko posolić i podawać.
Komentarze