Tak, przyznaję się od razu, miałam taki wielką chęć na parującą, kolorową i sycącą miseczkę fasolki, że nie mogłam czekać. Użyłam w przepisie fasolki z puszki. To wersja dla niecierpliwych, takich jak ja. Dla tradycjonalistów pozostaje oczywiście stara sprawdzona metoda z moczeniem fasoli przez noc, a następnie ugotowanie jej do miękkości. Każdy sposób jest dobry, Tobie pozostawiam wybór ;) I jeszcze jedno! U mnie w domu ludność podzielona pół na pół na wege i wręcz przeciwnie. Jeśli jesteś z tej drugiej frakcji, pod koniec gotowania dorzuć do garnka podsmażone na chrupko plasterki wiejskiej kiełbasy.
Wegetariańska fasolka po bretońsku
[przepis]
1 ½ kg pomidorów
cebula
3 ząbki czosnku
1 marchewka
łyżka słodkiej papryki
½ łyżki wędzonej papryki
łyżeczka ostrej papryki
łyżeczka majeranku
sól
2 puszki fasoli
4 łyżki oleju
[/przepis]
- Naciąć skórkę pomidorów, włożyć je do miski, zalać wrzątkiem. Następnie obrać ze skóry i pokroić.
- Cebulę i czosnek posiekać. Marchewkę obrać, zetrzeć na tarce z dużymi oczkami.
- W garnku z grubym dnem rozgrzać olej. Wrzucić cebulę i czosnek.
- Smażyć na wolnym ogniu, aż cebula się zeszkli.
- Zmniejszyć ogień do minimum, dodać wszystkie rodzaje papryki oraz marchewkę.
- Smażyć 2 minuty, cały czas mieszając.
- Dodać pomidory, gotować pół godziny.
- Powstały sos zmiksować, doprawić majerankiem.
- Fasolę odlać, przełożyć do garnka z sosem pomidorowym, gotować razem 10 minut. Smacznego :)
Komentarze
ale pieknie wyglada – jeszcze tennasycony pomarańczowy kolor w biało niebieskich miseczkach super. u mnie dziś zupa marokańska z soczewicą i cieciorką – już się ciesze na obiad :-) miłego dnia Beatko
Och, chętnie bym wymieniła miseczkę mojej fasolki na michę Twojej marokańskiej :) Miłego Kochana!
Lawendowy Dom wpadaj :-)
Czasem nie ma czasu na moczenie i gotowanie fasoli – wiedzą to mamy żarłoków notorycznie zadających pytanie: „Co na obiad?” [nota bene zadają to pytanie nawet chwilkę po obiedzie … i odwiedzają lodówkę!] <3
Widzę, że rozumiemy się doskonale :) Całusy ślę Słonko!
A czy ktoś z odwiedzających miał kiedyś wizję lodówki na szyfr … ? czy tylko ja? :D
😜 he, he, he, dobre!
wygląda obłędnie :) ja tez robię wersję wege :)
Marta, przybijam piąteczkę 👍
u mnie była niedawno w wersji vege, mniam :) . Jeszcze mam 1 porcję w zamrażalniku :)
u mnie dziś ogórkowa i ciasto czekoladowe z bitą śmietaną
Wygląda obłędniechyba też zrobię.. też zawsze robię z fasolą w puszce bo gotowanie godzinami fasoli i ten zapach mnie denerwuje pozdrawiam gorąco i dzięki za inspirację jesienną
A u mnie dyniowa
Czesto uzywam puszkowej fasoli do cieplych dan tylko ja trafiam na taka drobna, a Twoja duza sie wydaje :), mozesz zdradzic, gdzie ja kupilas?
U mnie też dzisiaj fasola w wersji vege z dodatkiem pomidorów,czosnku,natki i ziół prowansalskich do tego grzanki z bagietki
Jak myślisz Beatko czy z fasolą mung będzie równie dobre? Tylko taką mam na stanie
U mnie krupnik
I mam już obiad na dzisjaj w domku będę za godzinę i właśnie przypomniałam sobie ze nie mam nic do jedzenia a tu rachunkowe ciach i pyszne jedzonko będzie
pyszka!!!! ja kiedyś dodałam pokrojoną w małe kawałki kostkę sojową i mój mężuś myślał, że to kurczak i chwalił jaki super pomysł, że nie z kiełbachą czy boczkiem ;-)
Fasolka bomba, ale jakie cudne miseczki
a mnie nie wolno fasolki-na diecie :-(
Poszlam z rana po puszke fasoli zamiast po cieple buleczki :)
jak to dobrze, że od wczoraj fasola się moczy ;)
Zapach smażonej papryki jest obłędny! :) Właśnie gotujemy sobie na obiadek.