Czasami, gdy brak mi pomysłu lub natchnienia, wybieram się na mój ulubiony bazarek z nadzieją, że nagle spłynie na mnie kulinarna wena. Zazwyczaj wracam z torbami pełnymi pyszności i nowymi pomysłami w głowie. Stoisko z kiszonkami, do którego zawsze formuje się spora kolejka uświadomiła mi, jak ważne i nietypowe są kiszonki w polskiej kulturze jedzenia. O kiszonkach, naszym narodowym dobru napiszę niebawem.
W budce z nabiałem uwielbiam te góry swojskiego masła, misy pełne wiejskiego twarogu no i zaopatruję się tam w delikatny, wyśmienity twarożek kozi. Oto, jak moja wena zareagowała na ostatnią wyprawę na bazar.
Wege burger z kaszy gryczanej i koziego sera z kiszoną czerwoną kapustą i ogórkami
[przepis]
250 g kaszy gryczanej
200 g sera koziego twarogowego
2 cebulki dymki
2 jajka
sól
świeżo mielony pieprz
otręby owsiane do panierowania
olej do smażenia
dodatkowo:
czerwona kapusta
ogórki kiszone
[/przepis]
- Suchą kaszę wsypać do rozgrzanego garnka i uprażyć, cały czas mieszając, aż zacznie wydzielać przyjemny, orzechowy zapach.
- Następnie zalać 400 ml wody, dodać 1/2 łyżeczki soli, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień do minimum, przykryć i gotować jeszcze 15 minut.
- Cebulę drobno posiekać razem z zielonymi częściami. Zeszklić na łyżce oleju.
- W misce połączyć kaszę, ser i cebulę.
- Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem, dodać jajka, wymieszać.
- Formować niewielkie burgery, obtaczać w otrębach i smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju.
- Uwaga! Kotlety przed usmażeniem dość łatwo się rozsypują, dlatego trzeba je ściśle uformować ręką. Po położeniu na patelni nie odwracać, dopóki nie przyrumienią się solidnie, gdyż mogą pęknąć.
- Kapustę drobno posiekać, ogórki pokroić we wstążki obierakiem do jarzyn.
- Usmażone burgery można podać w bułce z dodatkiem kapusty i ogórków lub bez pieczywa. Doskonale będą też smakować z sosem grzybowym lub pomidorowym.
Komentarze
Mniam…. Proszę podaj przepis na surówkę z tej kapusty. Pozdrawiam :-)
Nie ma przepisu. Pokroiłam kapustę drobniej i już. Kiszona czerwona kapusta tak mi smakuje z tymi burgerami, że nie potrzeba mi już nic więcej :)
Beatko ale sama ją kisisz czy to taka z warzywniaka? Pozdrawiam.
wygląda wspaniale! mogę zastąpić ser kozi zwykłym twarożkiem?
Ewa, spokojnie możesz, ale powinien to być tłusty ser twarogowy.
Czy nam Pani może zdradzić na którym bazarku robi Pani zakupi.
Serdecznie pozdrawiam
Na Szembeka w Warszawie :)
W dniu wtorek, 10 lutego 2015 Disqus napisał(a):
chciałam napisać, że… pięknie tu u Ciebie! Zostaję na dłużej, wrzucam do obserwowanych i będę wpadać częściej! Pozdrawiam, Agata :)
Agata, bardzo mi miło. Pozdrawiam serdecznie!
a który twój ulubiony bazarek?
Ela, Szembek, choć Falenica też super :)
Swietne. Smarzyly sie lepiej niz przypuszczalam. Przy obtczaniu (u mnie w kaszy kukurydzianej) okropnie sie kleily i psuly, wiec w koncu posypywalam je ta kasza trzymajac na rece. Przy smazeniu i obracaniu juz nie bylo problemu.