Prosta tarta ze szparagami jest delikatna w smaku i bardzo prosta do przygotowania. To świetna propozycja na danie do zabrania na piknik lub lekką kolację. Po raz kolejny zainspirował mnie Gino D’Acampo. Co tu dużo mówić, lubię tego Włocha. Słońca Wam życzę Kochani!
Tarta z białymi szparagami i ricottą
proporcje na cztery tarty o wymiarach 10×25
Pęczek szparagów
Opakowanie ciasta francuskiego (500 g)
300 g ricotty
50 g startego parmezanu
garść świeżych ziół (proponuję tymianek lub oregano, pasuje też szczypiorek)
1 mała cebula
oliwa
dodatkowo: suszone pomidory odsączone z zalewy
Szparagi obrać, włożyć do garnka z osoloną, wrzącą wodą i gotować 4 minuty, następnie wyjąć z wody i odsączyć. Ciasto pokroić na prostokąty, ozdobnie naciąć brzegi i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C na 10 minut. W tym czasie posiekać drobno cebulę i pomidory. Cebulę zeszklić na oliwie, dodać pomidory i zioła, wymieszać. Połączyć ricottę, parmezan i podsmażoną cebulę z pomidorami i ziołami. Farsz wyłożyć na podpieczone ciasto, na wierzchu ułożyć szparagi, skropić oliwą i piec jeszcze 20 minut. Smacznego!
Komentarze
Pysznie wygląda, aż szkoda byłoby mi to zjeść :)
wyglądają znakomicie!
wyglądają jak obrazki!!!