Szparagi zapiekane w cieście francuskim to prosty i pyszny przepis ze szparagami w roli głównej. Świetna przekąska smakuje dobrze zarówno na ciepło, jak i na zimno, dlatego nadaje się nawet do zabrania na majowy piknik. Doskonale smakuje też w wersji wegetariańskiej – wystarczy jedynie pominąć w składnikach szynkę. Przepis pochodzi z mojej książki „Lawendowy Dom”.
Szparagi w szlafroczkach
[przepis]
10 szparagów
5 plastrów szynki parmeńskiej
5 plastrów sera żółtego
opakowanie ciasta francuskiego
jajko
sezam
[/przepis]
- Szparagi obrać, wrzucić do osolonego wrzątku na 2 minuty, następnie odsączyć i ostudzić.
- Ciasto francuskie pokroić na 10 pasków
- Szynkę i ser przekroić wzdłuż na pół.
- Szparagi owinąć szynką i serem, a następnie ciastem.
- Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować jajkiem, posypać sezamem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 st. C. Piec 15 minut lub do momentu, aż ciasto się ładnie przyrumieni.
Komentarze
Ja bym powiedział, że wyglądają jak osiem i pół miliona dolarów… Czad!
Dzięki Robert. Z Twoich ust do ambrozja ;)
W przepisie jest blad, jest mowa o zielonych szparagach, a na zdjeciu sa biale.
Białe, czy zielone, nie ma znaczenia. W każdym przypadku będą pyszne :)
Tyle że zielonych nie trzeba obierać :)
wyglądają pięknie :) Mam jednak pytanie bo moje doświadczenia ze szparagami nie są najlepsze :( W ubiegłym roku ugotowałam białe i smakowały jak drzewo . Na co zwrócić uwagę przy ich zakupie? i jak prawidłowo je ugotować?
Magda, odłamuję twarde końce i obieram szparagi nożykiem do jarzyn. Zewnętrzna skórka bywa właśnie taka jak opisujesz „zdrewniała”, a tuż pod nią kryje się delikatne, chrupkie i zmaczne wnętrze.
kolejny świetny pomysł, który mi podsunęłaś :). Dziękuję !
Cieszę się Kasiu i bardzo dziękuję :)
a mogą być zielone szparagi??
Mogą :)
OMG…zjadłabym….tylko czym zastąpić ciasto francuskie? Chyba bezglutenowego jeszcze nie wymyslili :(
Aniu, chyba nie wymyślili. Pozdrawiam serdecznie :)
http://www.balviten.com/produkt,6,89-ciasto_francuskie_bezglutenowe_niskobialkowe_pku_500g.html wymyślili ;) pozdrawiam
Dziękuję !
Wygląda to megapysznie!
Młoda mężatko, zatem do dzieła ;)
Wyglądają apetyczniejutro na pewno zrobię
Smacznego i powodzenia!
Aha :-) z wody ;-)
Z wody, a jakże :) Ewelina, a co tam obok się rumieni? Tofu w panierce?
Tofu w panierce z mielonych orzechów laskowych :-)
Ty czarodziejko ;)
Wyglądają jak dwa miliony dolarów :)
:) :) :)
Beatka dzięki za podpowiedz co zrobić na obiad :). Do zobaczenia w przyszłym tygodniu na szermierce!
Kasia, tęsknimy :) :) :)
Prawidłowa odpowiedź:)
Hej, a ty je zjadasz mimo odchudzania? Tak pytam, bez złośliwości, bo zainspirowana twoim przykładem wybieram się do pani dietetyk zrobić porządek ze sobą :)
Jakbym zjadła całą blachę, to mogłabym się martwić. Jeden jest ok :)
przepiękny sposób podania! :)
Super! Już wiem, co będzie na sobotni piknik :)
Mistrzostwo świata
Ja wolę zielone szparagi:) robię z tych samych składników tylko inaczej zawijam:) buziaki
Must have jutrzejszych urodzin. Mam nadzieje, że goście będą zachwyceni.
Oooo, szparagi w cieście francuskim? Tego jeszcze nie grali! Muszę spróbować! / Agata
<3 szparagi <3 w czwartek muszę sprawdzić czy już są na moim bazarku :)
Daj znać, czy są i po ile :)
Lawendowy Dom na pewno dam znać :) pozdrawiam
albo trzeba będzie się wybrać na Żerań http://www.majlert.pl/sklepik.php
Wyglądają smakowicie lubię szparagi, więc trzeba będzie wypróbować przepis
Uwielbiam je w tej wersji. Wyglądają uroczo i super smakują :)
Mój syn właśnie zagląda przez ramię i … nie ma przeproś zawijane szparagi muszą być i koniec
Uściskaj go ode mnie!
Uściskałam :-) stwierdził, że jesteś fajna :-) i kazał przesłać pozdrowieni dla Pani od kręciołków ;-) No to przesyłam :-)
Matko! Jestes mistrzyni! Obledne
Ale mi miło, dzięki Aga!
Biale! Szkoda tylko ze nie ma ich w UK ;(
Tylko zielone sprzedają? Też dobre. Lubię zielone z bułeczką i masełkiem :)
U nas dzis tak jutro w szlafroczkach:)
Ale cudo, aż pachnie przez ekran!!!
Rewelacyjne <3
Dzięki :)
a u nas krem z zielonych szparagów i grillowana pizza ze szparagami :P
O matko, ale wypas Anetko! Uwielbiam pizzę, a ze szparagami to uwielbiam podwójnie :)
Wyglądają cudownie! Chyba spróbuję :)
Smacznego Agnieszko :)
Dokladnie ten przepis zaproponowalam w konkursie u Pani tyle, ze mam go w Pani ksiazce,ktora uwielbiam.Kazdy powinien ja miec pod reka<3
Gosiu, bardzo, bardzo mi miło!
Mnie rowniez:)
Lawendowy Dom w moim domu<3
W Gdyni od tygodnia po 11-15 zeta. Jeszcze się nie nasyciłam, sezon do końca maja…
Pewnie cena spadnie, bo to dopiero początek :)
Mam nadzieję bo w 6-cio osobowej rodzinie 3-4pęczki na jedno „przyłożenie” to portfel jęczy….a lubimy sobie pofolgować, oj lubimy! Warzywne szaleństwa to te bezpieczne, nie obciążone ryzykiem szoku insulinowego 🤓
Sezon na szparagi trwa od końca kwietnia do początków lipca:) Niestety ceny tak szybko nie spadną w tym roku, ponieważ na wielu planacjach szparagi zmarzły, co oznacza wyłączenie z produkcji na ok 1,5 tygodnia i ogromne koszty…. :(
W Lidlu już 8,- (przed chwilą 😃)
Mniam,musze zrobic<3
jestem fanka szparagów. maj to miesiąc na który z ich powodu czekam z utęsknieniem wiec przepis wypróbuję na pewno
Bardzo się cieszę Haniu i życzę smacznego!
Zdecydowanie białe
Marzenka, a jak je podajesz najczęściej?
białe czy zielone, najlepsze z sosem ze świezych ziół
Kasiu, jak robisz sos?
świżą bazylię i pietruszkę z odrobiną koperku wrzucam do malaksera, dodaję sos na bazie octu balsamicznego i oliwę. Doprawiam solą i pieprzem. Jak ktoś lubi, można dodać trochę chilli lub curry
Ja bym chciała zrobić coś a la to: fot. znalezione u Martha Stewart
Ale to ładne :)))))
Ja też się najadłam już samym widokiem ;)
Zdecydowanie zielone, chociaż i białymi nie pogardzę :)
Wyglądają świetnie.
A ja jakoś nie mogę się przekonać do szparagów. Ten ich zapach… robiłam dwa podejścia… Może i w tym roku się skuszę.
Od pewnego czasu przymierzam się do ich zrobienia – to chyba ten czas ;)