Szparagi w cieście francuskim lub szlafroczkach (jak kto woli)

14 maja 2015, 08:34 | Dania główne Kuchnia Wegetariańskie | 81
Szparagi w cieście francuskim lub szlafroczkach (jak kto woli)

szparagi-w-ciescie_2Szparagi zapiekane w cieście francuskim to prosty i pyszny przepis ze szparagami w roli głównej. Świetna przekąska smakuje dobrze zarówno na ciepło, jak i na zimno, dlatego nadaje się nawet do zabrania na majowy piknik. Doskonale smakuje też w wersji wegetariańskiej – wystarczy jedynie pominąć w składnikach szynkę. Przepis pochodzi z mojej książki „Lawendowy Dom”.

szparagi

Szparagi w szlafroczkach

10 szparagów

5 plastrów szynki parmeńskiej

5 plastrów sera żółtego

opakowanie ciasta francuskiego

jajko

sezam

  1. Szparagi obrać, wrzucić do osolonego wrzątku na 2 minuty, następnie odsączyć i ostudzić.
  2. Ciasto francuskie pokroić na 10 pasków
  3. Szynkę i ser przekroić wzdłuż na pół.
  4. Szparagi owinąć szynką i serem, a następnie ciastem.
  5. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować jajkiem, posypać sezamem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 st. C. Piec 15 minut lub do momentu, aż ciasto się ładnie przyrumieni.

szparagi-w-ciescie

 

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

81 odpowiedzi na “Szparagi w cieście francuskim lub szlafroczkach (jak kto woli)”

  1. Ja bym powiedział, że wyglądają jak osiem i pół miliona dolarów… Czad!

  2. smakowite.com pisze:

    W przepisie jest blad, jest mowa o zielonych szparagach, a na zdjeciu sa biale.

  3. wyglądają pięknie :) Mam jednak pytanie bo moje doświadczenia ze szparagami nie są najlepsze :( W ubiegłym roku ugotowałam białe i smakowały jak drzewo . Na co zwrócić uwagę przy ich zakupie? i jak prawidłowo je ugotować?

    • Lawendowy Dom pisze:

      Magda, odłamuję twarde końce i obieram szparagi nożykiem do jarzyn. Zewnętrzna skórka bywa właśnie taka jak opisujesz „zdrewniała”, a tuż pod nią kryje się delikatne, chrupkie i zmaczne wnętrze.

  4. Kasia pisze:

    kolejny świetny pomysł, który mi podsunęłaś :). Dziękuję !

  5. blobla pisze:

    a mogą być zielone szparagi??

  6. OMG…zjadłabym….tylko czym zastąpić ciasto francuskie? Chyba bezglutenowego jeszcze nie wymyslili :(

  7. Wyglądają apetyczniejutro na pewno zrobię

  8. Wyglądają jak dwa miliony dolarów :)

  9. Beatka dzięki za podpowiedz co zrobić na obiad :). Do zobaczenia w przyszłym tygodniu na szermierce!

  10. Hej, a ty je zjadasz mimo odchudzania? Tak pytam, bez złośliwości, bo zainspirowana twoim przykładem wybieram się do pani dietetyk zrobić porządek ze sobą :)

  11. Lawendowy Dom pisze:

    Jakbym zjadła całą blachę, to mogłabym się martwić. Jeden jest ok :)

  12. przepiękny sposób podania! :)

  13. Super! Już wiem, co będzie na sobotni piknik :)

  14. Mistrzostwo świata

  15. Muszka pisze:

    Ja wolę zielone szparagi:) robię z tych samych składników tylko inaczej zawijam:) buziaki

  16. Must have jutrzejszych urodzin. Mam nadzieje, że goście będą zachwyceni.

  17. Komiteptol pisze:

    Oooo, szparagi w cieście francuskim? Tego jeszcze nie grali! Muszę spróbować! / Agata

  18. <3 szparagi <3 w czwartek muszę sprawdzić czy już są na moim bazarku :)

  19. Wyglądają smakowicie lubię szparagi, więc trzeba będzie wypróbować przepis

  20. Mój syn właśnie zagląda przez ramię i … nie ma przeproś zawijane szparagi muszą być i koniec

  21. Matko! Jestes mistrzyni! Obledne

  22. Biale! Szkoda tylko ze nie ma ich w UK ;(

  23. U nas dzis tak jutro w szlafroczkach:)

  24. Aneta Gwiner pisze:

    a u nas krem z zielonych szparagów i grillowana pizza ze szparagami :P

  25. Wyglądają cudownie! Chyba spróbuję :)

  26. Dokladnie ten przepis zaproponowalam w konkursie u Pani tyle, ze mam go w Pani ksiazce,ktora uwielbiam.Kazdy powinien ja miec pod reka<3

  27. Iza Rynkowska pisze:

    W Gdyni od tygodnia po 11-15 zeta. Jeszcze się nie nasyciłam, sezon do końca maja…

  28. jestem fanka szparagów. maj to miesiąc na który z ich powodu czekam z utęsknieniem wiec przepis wypróbuję na pewno

  29. białe czy zielone, najlepsze z sosem ze świezych ziół

  30. Ja bym chciała zrobić coś a la to: fot. znalezione u Martha Stewart

  31. Polska Zupa pisze:

    Zdecydowanie zielone, chociaż i białymi nie pogardzę :)

  32. A ja jakoś nie mogę się przekonać do szparagów. Ten ich zapach… robiłam dwa podejścia… Może i w tym roku się skuszę.

  33. Od pewnego czasu przymierzam się do ich zrobienia – to chyba ten czas ;)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *