Bezglutenowe | Desery | Kuchnia | Wegetariańskie

Semifreddo z bezami i karmelizowanym rabarbarem

semifreddo rabarbarowe_6

Uwielbiam to zestawienie. Kwaskowa słodycz rabarbaru z waniliowymi lodami wzbogaconymi bezami. Cudo, co tu dużo mówić, cudo!

Semifreddo z  bezami i karmelizowanym rabarbarem

4 duże jaja
½ szklanki cukru pudru
łyżeczka cukru waniliowego
450 g serka mascarpone
50 ml śmietanki 30%

50 g bezów
8 łodyg rabarbaru

3 łyżki cukru

3 łyżki miodu

Połowę rabarbaru pokroić w plasterki, włożyć do garnka, dodać 3 łyżki cukru i smażyć ok. 15 minut. Zostawić do ostygnięcia. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z dwiema łyżkami cukru pudru oraz cukrem waniliowym. Bezy pokruszyć, ale niezbyt drobno i dodać do żółtek. Śmietankę ubić mikserem na sztywno, zmniejszyć obroty miksera do minimum i stopniowo dodawać serek mascarpone. Białka ubić na sztywną pianę, następnie dodać pozostałą część cukru i ubijać dalej do otrzymania lśniącej masy.
Połączyć zawartość trzech misek ze sobą, ostrożnie mieszając. Przełożyć gotową masę do pojemnika, przykryć folią spożywczą i wstawić do zamrażalnika na około 4-5 godzin. Przed podaniem przygotować karmelizowany rabarbar. Rabarbar pokroić w cienkie paskie długości  15 cm. Na patelnię wlać miód, podgrzać, dodać rabarbar i gotować, aż będzie miękki. Podczas gotowania z rabarbaru wycieknie sok i połączy się z miodem. Przy odrobinie cierpliwości powinien zgęstnieć i stworzyć coś w rodzaju ciągnącego się, słodkiego karmelu. Przed podaniem wyłożyć semifreddo na talerz i udekorować przestudzonym rabarbarem.

lody rabarbarowe_9

lody rabarbarowe

 

 

 

 

 

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

W przepisie na semifreddo z truskawkami jest 500ml śmietanki 30%, a tutaj i w semifreddo migdałowym 50 ml ? Czy gdzieś jest błąd? Ja wczoraj zrobiłam to z truskawkami i jest zbyt śmietanowe… o ilości nie wspomnę muszę zaprosić mnóstwo łasuchów bo sami dwóch dużych keksówek nie zjemy:)