Wędzona makrela to jeden z naszych narodowych skarbów. Wyrazista w smaku, pyszna ryba doskonale sprawdza się w pastach, na kanapkach i w sałatkach. Sałatka z ryżem, ogórkami i sporą ilością zielonej cebulki jest dobrym pomysłem na wszelkie spotkania towarzyskie pod chmurką lub przy grillu. Nie wiem ile razy w popłochu zastanawiałam się, co wziąć ze sobą na składkowe przyjęcie do znajomych. I tu bezwzględnie wygrywa sałatka z makrelą na równi z równie pyszną sałatką ziemniaczaną (przepis tu). Polecam wersję nieco lżejszą, doprawioną olejem i cytryną, ale oczywiście doskonale też będzie smakować z majonezem. Sałatkę najlepiej przygotować dzień wcześniej i zostawić w lodówce, żeby składniki zdążyły się „przegryźć”.
Sałatka z wędzoną makrelą na grilla
[przepis]
wędzona makrela
300 g ugotowanego na sypko ryżu
5 ogórków kiszonych
dymka
świeżo mielony pieprz
3 łyżki oleju
sok z połowy cytryny
opcjonalnie 3 łyżki majonezu
[/przepis]
- Rybę obrać ze skóry, pozbawić ości, podzielić na kawałki.
- Połączyć w misce z ryżem.
- Dodać ogórki pokrojone w kostkę oraz posiekaną dymkę.
- Sałatkę doprawić pieprzem, olejem i sokiem z cytryny (dla chętnych dodatkowo majonez)
- Delikatnie wymieszać i wstawić do lodówki na przynajmniej godzinę. Smacznego!
Komentarze
xdxdxd