Bezglutenowe | Kuchnia | Sałatki

Sałatka z wędzoną makrelą na grilla

Wędzona makrela to jeden z naszych narodowych skarbów. Wyrazista w smaku, pyszna ryba doskonale sprawdza się w pastach, na kanapkach i w sałatkach. Sałatka z ryżem, ogórkami i sporą ilością zielonej cebulki jest dobrym pomysłem na wszelkie spotkania towarzyskie pod chmurką lub przy grillu. Nie wiem ile razy w popłochu zastanawiałam się, co wziąć ze sobą na składkowe przyjęcie do znajomych. I tu bezwzględnie wygrywa sałatka z makrelą na równi z równie pyszną sałatką ziemniaczaną (przepis tu). Polecam wersję nieco lżejszą, doprawioną olejem i cytryną, ale oczywiście doskonale też będzie smakować z majonezem. Sałatkę najlepiej przygotować dzień wcześniej i zostawić w lodówce, żeby składniki zdążyły się „przegryźć”.

Sałatka z wędzoną makrelą na grilla

[przepis]

wędzona makrela

300 g ugotowanego na sypko ryżu

5 ogórków kiszonych

dymka

świeżo mielony pieprz

3 łyżki oleju

sok z połowy cytryny

opcjonalnie 3 łyżki majonezu

[/przepis]

  1. Rybę obrać ze skóry, pozbawić ości, podzielić na kawałki.
  2. Połączyć w misce z ryżem.
  3. Dodać ogórki pokrojone w kostkę oraz posiekaną dymkę.
  4. Sałatkę doprawić pieprzem, olejem i sokiem z cytryny (dla chętnych dodatkowo majonez)
  5. Delikatnie wymieszać i wstawić do lodówki na przynajmniej godzinę. Smacznego!

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *