Ta sałatka z cykorii kojarzy mi się z czasami dzieciństwa. Moja mama przygotowywała ją dość często, a ja jako dziewczynka miałam do niej mieszane uczucia. Przeszkadzała mi gorycz cykorii, za to lubiłam słodki kontrast pomarańczy i rodzynek. Długo nie wracałam do tego smaku, ale ostatnio przypomniałam sobie o tym smacznym obiadowym dodatku. Sałatka z cykorii z pomarańczą i rodzynkami znów pojawiła się na moim stole. O dziwo, kupiona w supermarkecie cykoria wcale nie była gorzka, za to przyjemnie chrupiąca i soczysta. Z dodatkiem słodkich pomarańczy i wyrazistego sosu z dodatkiem gruboziarnistej musztardy jest po prostu doskonała.
Sałatka z cykorii z pomarańczą i rodzynkami
[przepis]
2 cykorie
2 pomarańcze
2 łyżki rodzynek
½ szklanki soku pomarańczowego
3 łyżki majonezu
łyżka musztardy gruboziarnistej
łyżka soku z cytryny
[/przepis]
- Rodzynki namoczyć w soku pomarańczowym, aby zmiękły.
- Odciąć głąba z cykorii, rozdzielić listki, dokładnie umyć i osuszyć.
- Następnie poszatkować i przełożyć do miski.
- Pomarańcze obrać i pokroić w kostkę.
- Dodać odsączone rodzynki.
- Majonez wymieszać z musztardą i sokiem z cytryny.
- Powstały sos dodać do sałatki i dokładnie wymieszać.
Komentarze
ja nie lubie posmaku goryczy w cykori, tak samo jak w kaszy jaglanej, nie moge sie przekonac do tego
Jeszcze nie jadłam cykorii i muszę w końcu spróbować :)
Taka robie ,ale z sałatą lodową
Ulubiona wersja moich dzieci: cykoria, mandarynka (pomarańcza), orzechy włoskie, kosteczki sera typu gruyère lub compté (lub inny wyrazisty żółty) i winegret. Jutro próbuję z rodzynkami, dziękuję za inspirację.
Ale kolorowo <3
Śliczne zdjęcia:) Sałatkę robię podobną, tylko bez majonezu i koniecznie z dodatkiem orzechów. Jest pyszna:)
Gorycz cykorii zależy od sposobu jej przechowywania. Aby gorycz była niewyczuwalna, należy ją cały czas strzec przed światłem poprzez odkręcenie papierem lub ściereczką. Niektórzy sprzedawcy o tym wiedzą i mają na ladzie wystawioną tylko jedną sztukę a resztę trzymają na zapleczu. Trzeba się o taką pytać.