To pyszne ciasto fit bez cukru i tłuszczu przygotowuje się je nie dłużej niż kwadrans. Ma bardzo ciekawą, zróżnicowaną konsystencję, nie zawiera tłuszczu, ani cukru i jest pyszne. Czego chcieć więcej? Na zdjęciach udekorowałam go miodową polewą z dodatkiem orzechów i suszonej żurawiny. Jeśli zależy Ci na ograniczeniu kalorii, po prostu zrezygnuj z niej :)
Ciasto fit bez tłuszczu i cukru
[przepis]
3 kwaśnie jabłka
dojrzały banan
50 g daktyli
2 łyżki suszonej żurawiny
150 g mąki orkiszowej z pełnego przemiału
100 g zmielonych orzechów włoskich
łyżeczka sody
łyżka przyprawy piernikowej
łyżka karobu lub kakao
2 jajka
[/przepis]
- Piekarnik nagrzać do 185 st.C.
- Jabłka obrać ze skórki, pozbawić gniazd nasiennych, pokroić w małą kostkę.
- Banana rozgnieść widelcem.
- Daktyle pozbawić pestek, drobno pokroić.
- Do miski wsypać mąkę, orzechy, sodę, przyprawę piernikową, karob (lub kakao).
- Dodać jabłka, banana, daktyle i żurawinę.
- Wymieszać składniki.
- Jajka dokładnie ubić widelcem, dodać do reszty składników, dokładnie wymieszać. Ciasto będzie dość gęste.
- Formę keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć masę.
- Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 45 minut.
- Upieczone ciasto wyjąć z formy na kratkę i pozostawić do wystygnięcia.
Komentarze
wyglada smakowicie! :)
Pychotka Grażynko, polecam!
w takim razie zbiore skladniki i niebawem zrobie :) Pozdrawiam!
Pozdrawiam serdecznie :)
a w nosie z odchudzaniem, idem robić!!!!
Basiu, dobra wiadmość – to ciasto idealnie nadaje się na odchudzanie :)
ta.. zależy ile się zje, ale i tak będę do Ciebie zaglądać
Czytasz mi w myślach i wiesz,że po raz enty postanowiłam sobie być fit? ;)
Mówisz masz ;) Smacznego Basiu, ciasto jest super!
Wygląda bosko.
Beatko, czy z jakąś mąką bezglutenową da się zrobić?
Beatko, nie próbowałam. A jakiej mąki beglutonowej używasz na codzień?
Mam gryczaną, ryżową, kukurydzianą i taki miks z M&S ale nigdy nie piekłam ciasta bezglutenowego.
:) o dziękuję bardzo :) widzę że zamówienie na przepis fit zrealizowane błyskawicznie :) dziś upiekłąm już babeczki owsiane z blendera ;) ale w weekend wypróbuję na 100 % :)
Aniu, oczywiście :) Po głowie mi chodził Twoja prośba i oto ciasto jest ;))))
Jeszcze raz wielkie dzięki :) wygląda pysznie :)
Super :) a ja zamienie orzechy wloskie na wiorki kokosowe i tez bedzie pyvha :)
Ooo, i zdrowe a zimą trzeba się zdrowo odżywiać, prawda? ;) Robimy! Omnomnom…. :)
wyglada apetycznie..:)))
Idealne na „po świętach” ☺️
jutro piekę :)
Bosko wyglada
Wielkie dzięki za przepis
Justyna !
Fajny przepis. Tylko uwaga na żurawinę, potrafi zawierać nawet 70 g cukru na 100 g produktu!
a w wersji bezglutenowej to z jaka mąka będzie naj, naj….
na pewno wypróbuję :)
Ktos sie orientuje, czy nadaje sie dla mam karmiacych?
Jedynie orzechy i kakao mogą wpłynąć na ewentualne kolki lub wysypkę u bąbla. Daj korab a zamiast orzechów włoskich użyj migdałów. :-)
Karob! Uwielbiam te literówki :-/ :-P
Dzieki! :-)
Ja poproszę kawałek z ciepłą kawusią z wczorajszego wpisu
Wchodze w to! :)
Yyy, czemu nie mam daktyli w domu?! ;) :D
Można zastąpić czymś innym daktyle, lub całkiem z nich zrezygnować?
wow! super ale musi poczekać:( bo dziś upiekłam ciasto korzenne w wersji fit ( przepis także z „ulubionego” Lawendowego Domu:))))))))))) jest super pyszne!!
Ja też idę robić, tylko potwierdz pliz czy ciasto jest wege i dla cyklistów, bo jestem gorszego sortu
Piotr rób spokojnie, ja ten sam gorszy sort
Juz sie robi;)
Fajny przepis, tylko mąkę zmienię na jakąś bezglutenową, bo orkisz choć zdrowy – u mnie odpada
Jak nie mam czegoś ze składników podanych wyżej, zawsze cos innego dodaje od siebie. Zamiast daktyli, dodałam maliny, zamiast jajka nasiona chia i troszkę oleju kokosowego, jak i mąkę orkiszowa zastąpiłem kokosowa;) czekam na rezultaty
Jak wyszlo z maka kokosowa????
Rewelacyjnie! Maliny tez dały kwaskowatosc ;) i fajnie sie wkomponowały;)
Wygląda smakowicie i chyba tak smakuje :)
Troszkę wygląda jak niemiecki Stollen, który też jest prawie bez ciasta :) trzeba spróbować!
Smaczne i proste
Można bez sody?
pobiegłam zrobic, ale mi jabłka wyszły ;(
Daje 5 jabłek, karob, szklankę mąki, z 5 daktyli bo jak daje więcej to dla mnie zbyt słodkie. Reszta podobnie. Jedynie bakali sporo, zależy jakie wpadną mi w rękę i bez przyprawy piernikowej. Pyszne, ale uzależniające;)
Wygląda smakowicie.
Piekłam – jest pyszne :-) zamiast mąki -cieciorka
Wyglada bosko! Pyszne musi być bardzo. :)
mmmm
Upieczony . Dzięki za następny super przepis . Czekam na następne
Wygląda bardzo ładnie, ale ja spróbuję sodę zastąpić proszkiem do pieczenia. Soda nadaje ciastom taki charakterystyczny posmaczek, którego ja akurat nie lubię.
A zamiast jabłek mogę dać gruszki lub jakieś inne owoce? Mam uczulenie na jabłka, czym je zastąpić?
pozdrawiam
Zrobione. Przepyszne, polecam wszystkim! :)
Kasiu, baaaardzo dziękuję za wspaniałą recenzję :)
Tak szybko jak się robi tak szybko się je zjada :-)
Katarzyna Miko ???
Nie.
Właśnie zamówiłam Pani książkę dla Cioci – myślę, że będzie zachwycona! :) dziękuję za moc pozytywnych inspiracji i pozdrawiam :)
Wygląda na smaczne, spróbuję je wykonać. Dam znać :-)
a jak się robi ta polewę miodowa?
Dzień dobry,
czy można zamiast mąki orkiszowej użyć żytniej lub pszennej?
Orkisz to odmiana pszenicy, rozumiem, że chodzi Ci o pszenną białą mąkę. Przepis opracowałam na bazie mąki orkiszowej z pełnego przemiału, żytnia może tu być za ciężka.
zrobiłam,pycha
Kseniu, bardzo się cieszę :)
Przepiękne to Twoje ciasto :)
Marta Kaniszczak ;)
A chłopcy mogą? ;)
No dobra, mogą ;)
Zrobiłam. Początkowo wydawało mi się, że ilość jabłek jest na dwie keksówki, ale konsystencja ciasta jest dość zbita, więc się bez problemu zmieściło. Myślałam też, że jeden banan to za mało na osłodzenie i wyjdzie chleb bakaliowy- myliłam się, ciasto jest bardzo smaczne !!! Jeśli ktoś lubi keksy- polecam!
Nie mialam banana i daktyli, więc dalam trochę mleka kokosowego i figi..wyszło bajeczne
Karolina Dombrowska zrób,polecam
Z mąką bezglutenową też wyszło. Pyszka
Kasiu, ciekawa jestem, jakiej mąki użyłaś?
Zostało mi akurat tyle co do ciasta, więc to nie mógł być przypadek;)
Ciasto smakuje wspaniale i jestem nim zachwycona. :)
podoba mi się. Dziękuję.
Wygląda wspaniale i zamierzam je zrobić na małe spotkanie rodzinne :) Mogę prosić o informację czy do pieczenie użyła Pani standardowej keksówki? Ta na zdjęciu wydaje się trochę mniejsza :) Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam serdecznie, Pani blog jest wspaniały!
upiekłam to ciasto trzy razy. Każdorazowo w wersji „recycling kuchenny” czyli używałam różnych mąk: kokosowej, gryczanej, ryżowej, nawet graham. Każdorazowo było super a pełna blaszka znikała w towarzystwie 3 dorosłych osób! :) Udawało mi się każdorazowo skubnąć kawałek – rzeczywiście pycha! A przede wszystkim zdrowe :) Przy okazji: piekłąm też kruche ciasteczka lawendowe. Zamiast zwykłej mąki użyłam zmielonych płatków owsianych. Córka ozdobiła je gorzką czekoladą, orzechami i nasionami goji – rewelacja! Dziękuję za inspirację :)
bardzo smakowite ciacho! super! :)
Pierwszy raz zrobiłam coś z Pani przepisu. Zapewne nie ostatni ;) dzięki!
Ciasto wyszło pyszne! Słodkie od żurawiny i wilgotne od jabłka. Najlepsze jakie do tej pory udało mi się zrobić, jeśli chodzi o zdrowe, niesłodzone ciacha (a muszę przyznać, że jestem strasznym łasuchem i uwielbiam piec – mimo to do tej pory nie znalazłam zdrowych odpowiedników, które by mi smakowały tak bardzo jak to). Pozdrawiam!
Ciasto wyszło pyszne, juz myśle o następnych przepisach
U mnie właśnie sie piecze. Czekam no efekt końcowy- konsumpcje:)
Super przepis!! Zamiast zmielonych orzechów dałam mąkę owsianą oraz 3 łyżki domowego mleka kokosowego. Domownicy (łasuchy) nie wierzą, że to wypiek bez cukru :) Super blog, bardzo pozytywny i inspirujący. Ciągle szukam zdrowych i smacznych receptur i już wiem, że nigdzie się stąd nie wybiorę :D pozdrawiam serdecznie i proszę o więcej cudownych fit przepisów!
Wiedziałam, że upiekę to ciasto od razu jak je zobaczyłam … i upiekłam:). Oczywiście na publikację musiało poczekać, bo dopiero się do wpisu zabieram … ale zdążyło też być upieczone po raz drugi …. przyznam szczerze, że troszkę się bałam co to z tego wyjdzie, ale nie było czego. Ciasto bardzo smaczne, wilgotne, pełne niespodzianek:) …. dziękuję za przepis i ciepło pozdrawiam:)
Czy byłaby Pani w stanie określić ile jeden kawałek ciasta ma kalorii? Wyszło przepyszne !!!
Nie mogę jeść daktyli czy można je czymś zastąpić?
Bardzo dobre i szybkie :)
Witam! Jaka duza keksowka?
Bardzo proszę o podanie wymiarów keksówki :)
dziękuję!
Napewno jest przepyszne; )
Wypróbuję przy najbliższej okazji
Moniko, polecam i życzę pięknego dnia :)
Alicja Rutkowska
z brakiem cukru bym nie przesadzał :) żurawina podczas suszenia bardzo często obficie słodzona
gryza:)
Jest najlepsze
Bez tłuszczu cukru mleka jajek i bez ciasta
Najlepsze! Uwielbiam je robić;)
Ja!!!!! Tyle ze sernik z poprzedniego przepisu
Uwielbiam to ciacho… :)
zaskoczę swoją rodzinkę i im zrobię :D w podziękowaniu za pomoc – mam nadzieję , że mi się uda i będzie pyszne :D
Rzeczywiście ciasto pyszne. Robiłam kilkakrotnie.
Zrobiłam dziś przepyszne :))
Tego mi było trzeba! Robię
Fajne, czyms by trzeba zamienic make moze na mielone migdaly :)
Upiekłam dziś, świetne jest <3
A do tego szybko i łatwo się robi a to ważne, bo nie lubię za dużo czasu w kuchni spędzać :D
Slicznie,bosko i cudownie….
Ciasto jest przepyszne. Śmiało polecam wszystkim którym cukier nie służy
Zamiast orzechów włoskich, użyłam ziemnych. Nie dodałam kakao, a w zamian 50 gram mąki, dodałam 50 gram odżywki białkowej. Mimo to ciasto wyszło świetne! Dziękuję! :)
To jest obłędnie dobre! Zamiast orzechów dałam płatki migdałowe. Zamiast żurawiny – suszone śliwki i nieco rodzynek. Koniecznie z polewą. Mąkę dałam w proporcjach 2/3 z pełnego przemiału i 1/3 zwykłej pszennej. Następnym razem wypróbuję z gruszką, bo intuicja mi mówi, że będzie jeszcze wspanialsze. Dziękuję za ten przepis.
Czy mogę zastąpić tę mąkę jakąś inną? I jeśli tak to jaką? Z góry dziękuję za odpowiedź :)
Jak zrobić tą polewe miodową?
Pyszne!. Zmieszalam mąkę jaglana, gryczaną i owsianą . Wyszło Obłędne. Dziękuję przepis rewelacyjny