Pyszne ciasto fit bez tłuszczu i cukru

5 stycznia 2016, 14:36 | Ciasta i ciasteczka Kuchnia Wegetariańskie | 117
Pyszne ciasto fit bez tłuszczu i cukru

To pyszne ciasto fit bez cukru i tłuszczu przygotowuje się je nie dłużej niż kwadrans. Ma bardzo ciekawą, zróżnicowaną konsystencję, nie zawiera tłuszczu, ani cukru i jest pyszne. Czego chcieć więcej? Na zdjęciach udekorowałam go miodową polewą z dodatkiem orzechów i suszonej żurawiny. Jeśli zależy Ci na ograniczeniu kalorii, po prostu zrezygnuj z niej :)

ciasto-fit-bez-tluszczu-i-cukru-przepis_01

ciasto-fit-bez-tluszczu-i-cukru-przepis_04

Ciasto fit bez tłuszczu i cukru

 

3 kwaśnie jabłka

dojrzały banan

50 g daktyli

2 łyżki suszonej żurawiny

150 g mąki orkiszowej z pełnego przemiału

100 g zmielonych orzechów włoskich

łyżeczka sody

łyżka przyprawy piernikowej

łyżka karobu lub kakao

2 jajka

  1. Piekarnik nagrzać do 185 st.C.
  2. Jabłka obrać ze skórki, pozbawić gniazd nasiennych, pokroić w małą kostkę.
  3. Banana rozgnieść widelcem.
  4. Daktyle pozbawić pestek, drobno pokroić.
  5. Do miski wsypać mąkę, orzechy, sodę, przyprawę piernikową, karob (lub kakao).
  6. Dodać jabłka, banana, daktyle i żurawinę.
  7. Wymieszać składniki.
  8. Jajka dokładnie ubić widelcem, dodać do reszty składników, dokładnie wymieszać. Ciasto będzie dość gęste.
  9. Formę keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć masę.
  10. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 45 minut.
  11. Upieczone ciasto wyjąć z formy na kratkę i pozostawić do wystygnięcia.

 

ciasto-fit-bez-tluszczu-i-cukru-przepis_03

ciasto-fit-bez-tluszczu-i-cukru-przepis_05

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

117 odpowiedzi na “Pyszne ciasto fit bez tłuszczu i cukru”

  1. Grażyna Mat pisze:

    wyglada smakowicie! :)

  2. Barbara Paul pisze:

    a w nosie z odchudzaniem, idem robić!!!!

  3. Barbara Gutt pisze:

    Czytasz mi w myślach i wiesz,że po raz enty postanowiłam sobie być fit? ;)

  4. Kamila pisze:

    Wygląda bosko.

  5. Beatko, czy z jakąś mąką bezglutenową da się zrobić?

  6. :) o dziękuję bardzo :) widzę że zamówienie na przepis fit zrealizowane błyskawicznie :) dziś upiekłąm już babeczki owsiane z blendera ;) ale w weekend wypróbuję na 100 % :)

  7. Jeszcze raz wielkie dzięki :) wygląda pysznie :)

  8. Super :) a ja zamienie orzechy wloskie na wiorki kokosowe i tez bedzie pyvha :)

  9. Wojslandia pisze:

    Ooo, i zdrowe a zimą trzeba się zdrowo odżywiać, prawda? ;) Robimy! Omnomnom…. :)

  10. wyglada apetycznie..:)))

  11. Magda Vilček pisze:

    Idealne na „po świętach” ☺️

  12. Wielkie dzięki za przepis

  13. Fajny przepis. Tylko uwaga na żurawinę, potrafi zawierać nawet 70 g cukru na 100 g produktu!

  14. Dorota Michałek pisze:

    a w wersji bezglutenowej to z jaka mąka będzie naj, naj….

  15. na pewno wypróbuję :)

  16. Ktos sie orientuje, czy nadaje sie dla mam karmiacych?

  17. Ja poproszę kawałek z ciepłą kawusią z wczorajszego wpisu

  18. Yyy, czemu nie mam daktyli w domu?! ;) :D

  19. Kaasiad pisze:

    Można zastąpić czymś innym daktyle, lub całkiem z nich zrezygnować?

  20. wow! super ale musi poczekać:( bo dziś upiekłam ciasto korzenne w wersji fit ( przepis także z „ulubionego” Lawendowego Domu:))))))))))) jest super pyszne!!

  21. Ja też idę robić, tylko potwierdz pliz czy ciasto jest wege i dla cyklistów, bo jestem gorszego sortu

  22. Fajny przepis, tylko mąkę zmienię na jakąś bezglutenową, bo orkisz choć zdrowy – u mnie odpada

  23. Jak nie mam czegoś ze składników podanych wyżej, zawsze cos innego dodaje od siebie. Zamiast daktyli, dodałam maliny, zamiast jajka nasiona chia i troszkę oleju kokosowego, jak i mąkę orkiszowa zastąpiłem kokosowa;) czekam na rezultaty

  24. Wygląda smakowicie i chyba tak smakuje :)

  25. Troszkę wygląda jak niemiecki Stollen, który też jest prawie bez ciasta :) trzeba spróbować!

  26. pobiegłam zrobic, ale mi jabłka wyszły ;(

  27. Joanna Słota pisze:

    Daje 5 jabłek, karob, szklankę mąki, z 5 daktyli bo jak daje więcej to dla mnie zbyt słodkie. Reszta podobnie. Jedynie bakali sporo, zależy jakie wpadną mi w rękę i bez przyprawy piernikowej. Pyszne, ale uzależniające;)

  28. Beata Bożuta pisze:

    Piekłam – jest pyszne :-) zamiast mąki -cieciorka

  29. Majana pisze:

    Wyglada bosko! Pyszne musi być bardzo. :)

  30. Upieczony . Dzięki za następny super przepis . Czekam na następne

  31. Wygląda bardzo ładnie, ale ja spróbuję sodę zastąpić proszkiem do pieczenia. Soda nadaje ciastom taki charakterystyczny posmaczek, którego ja akurat nie lubię.

  32. Natalia pisze:

    A zamiast jabłek mogę dać gruszki lub jakieś inne owoce? Mam uczulenie na jabłka, czym je zastąpić?
    pozdrawiam

  33. Zrobione. Przepyszne, polecam wszystkim! :)

  34. Aneta Malec pisze:

    Tak szybko jak się robi tak szybko się je zjada :-)

  35. Magiczna pisze:

    Właśnie zamówiłam Pani książkę dla Cioci – myślę, że będzie zachwycona! :) dziękuję za moc pozytywnych inspiracji i pozdrawiam :)

  36. Wygląda na smaczne, spróbuję je wykonać. Dam znać :-)

  37. a jak się robi ta polewę miodowa?

  38. Kinga pisze:

    Dzień dobry,
    czy można zamiast mąki orkiszowej użyć żytniej lub pszennej?

    • lawendowy_dom pisze:

      Orkisz to odmiana pszenicy, rozumiem, że chodzi Ci o pszenną białą mąkę. Przepis opracowałam na bazie mąki orkiszowej z pełnego przemiału, żytnia może tu być za ciężka.

  39. ewa pisze:

    Zrobiłam. Początkowo wydawało mi się, że ilość jabłek jest na dwie keksówki, ale konsystencja ciasta jest dość zbita, więc się bez problemu zmieściło. Myślałam też, że jeden banan to za mało na osłodzenie i wyjdzie chleb bakaliowy- myliłam się, ciasto jest bardzo smaczne !!! Jeśli ktoś lubi keksy- polecam!

  40. Nie mialam banana i daktyli, więc dalam trochę mleka kokosowego i figi..wyszło bajeczne

  41. Z mąką bezglutenową też wyszło. Pyszka

  42. allmyloving pisze:

    Ciasto smakuje wspaniale i jestem nim zachwycona. :)

  43. podoba mi się. Dziękuję.

  44. Agnieszka pisze:

    Wygląda wspaniale i zamierzam je zrobić na małe spotkanie rodzinne :) Mogę prosić o informację czy do pieczenie użyła Pani standardowej keksówki? Ta na zdjęciu wydaje się trochę mniejsza :) Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam serdecznie, Pani blog jest wspaniały!

  45. upiekłam to ciasto trzy razy. Każdorazowo w wersji „recycling kuchenny” czyli używałam różnych mąk: kokosowej, gryczanej, ryżowej, nawet graham. Każdorazowo było super a pełna blaszka znikała w towarzystwie 3 dorosłych osób! :) Udawało mi się każdorazowo skubnąć kawałek – rzeczywiście pycha! A przede wszystkim zdrowe :) Przy okazji: piekłąm też kruche ciasteczka lawendowe. Zamiast zwykłej mąki użyłam zmielonych płatków owsianych. Córka ozdobiła je gorzką czekoladą, orzechami i nasionami goji – rewelacja! Dziękuję za inspirację :)

  46. bardzo smakowite ciacho! super! :)

  47. Pierwszy raz zrobiłam coś z Pani przepisu. Zapewne nie ostatni ;) dzięki!

  48. Ola pisze:

    Ciasto wyszło pyszne! Słodkie od żurawiny i wilgotne od jabłka. Najlepsze jakie do tej pory udało mi się zrobić, jeśli chodzi o zdrowe, niesłodzone ciacha (a muszę przyznać, że jestem strasznym łasuchem i uwielbiam piec – mimo to do tej pory nie znalazłam zdrowych odpowiedników, które by mi smakowały tak bardzo jak to). Pozdrawiam!

  49. Ciasto wyszło pyszne, juz myśle o następnych przepisach

  50. Marlena pisze:

    U mnie właśnie sie piecze. Czekam no efekt końcowy- konsumpcje:)

  51. An_jaa pisze:

    Super przepis!! Zamiast zmielonych orzechów dałam mąkę owsianą oraz 3 łyżki domowego mleka kokosowego. Domownicy (łasuchy) nie wierzą, że to wypiek bez cukru :) Super blog, bardzo pozytywny i inspirujący. Ciągle szukam zdrowych i smacznych receptur i już wiem, że nigdzie się stąd nie wybiorę :D pozdrawiam serdecznie i proszę o więcej cudownych fit przepisów!

  52. Wiedziałam, że upiekę to ciasto od razu jak je zobaczyłam … i upiekłam:). Oczywiście na publikację musiało poczekać, bo dopiero się do wpisu zabieram … ale zdążyło też być upieczone po raz drugi …. przyznam szczerze, że troszkę się bałam co to z tego wyjdzie, ale nie było czego. Ciasto bardzo smaczne, wilgotne, pełne niespodzianek:) …. dziękuję za przepis i ciepło pozdrawiam:)

  53. Klaudia pisze:

    Czy byłaby Pani w stanie określić ile jeden kawałek ciasta ma kalorii? Wyszło przepyszne !!!

  54. Aguta13 pisze:

    Nie mogę jeść daktyli czy można je czymś zastąpić?

  55. Marcin pisze:

    Bardzo dobre i szybkie :)

  56. Natalia pisze:

    Witam! Jaka duza keksowka?

  57. Karolina pisze:

    Bardzo proszę o podanie wymiarów keksówki :)

    dziękuję!

  58. Napewno jest przepyszne; )
    Wypróbuję przy najbliższej okazji

  59. Radost pisze:

    z brakiem cukru bym nie przesadzał :) żurawina podczas suszenia bardzo często obficie słodzona

  60. Bez tłuszczu cukru mleka jajek i bez ciasta

  61. Najlepsze! Uwielbiam je robić;)

  62. Anna Makowska pisze:

    Ja!!!!! Tyle ze sernik z poprzedniego przepisu

  63. Uwielbiam to ciacho… :)

  64. zaskoczę swoją rodzinkę i im zrobię :D w podziękowaniu za pomoc – mam nadzieję , że mi się uda i będzie pyszne :D

  65. Rzeczywiście ciasto pyszne. Robiłam kilkakrotnie.

  66. Zrobiłam dziś przepyszne :))

  67. Tego mi było trzeba! Robię

  68. Fajne, czyms by trzeba zamienic make moze na mielone migdaly :)

  69. Aga Zok pisze:

    Upiekłam dziś, świetne jest <3
    A do tego szybko i łatwo się robi a to ważne, bo nie lubię za dużo czasu w kuchni spędzać :D

  70. Slicznie,bosko i cudownie….

  71. Ciasto jest przepyszne. Śmiało polecam wszystkim którym cukier nie służy

  72. Magda pisze:

    Zamiast orzechów włoskich, użyłam ziemnych. Nie dodałam kakao, a w zamian 50 gram mąki, dodałam 50 gram odżywki białkowej. Mimo to ciasto wyszło świetne! Dziękuję! :)

  73. Mej pisze:

    To jest obłędnie dobre! Zamiast orzechów dałam płatki migdałowe. Zamiast żurawiny – suszone śliwki i nieco rodzynek. Koniecznie z polewą. Mąkę dałam w proporcjach 2/3 z pełnego przemiału i 1/3 zwykłej pszennej. Następnym razem wypróbuję z gruszką, bo intuicja mi mówi, że będzie jeszcze wspanialsze. Dziękuję za ten przepis.

  74. Anna pisze:

    Czy mogę zastąpić tę mąkę jakąś inną? I jeśli tak to jaką? Z góry dziękuję za odpowiedź :)

  75. Grażka pisze:

    Jak zrobić tą polewe miodową?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *