Bardzo smaczna, jesienna tarta z mocnym grzybowym akcentem. Ciasto jest delikatne i proste w przygotowaniu. jeśli nie macie akurat suszonych grzybów, można je zastąpić po prostu pieczarkami. Miłego weekendu Kochani!
Prosta tarta z grzybami i porem
Ciasto:
300 g mąki (u mnie pół na pół biała i razowa)
½ łyżeczki soli
150 g masła
1 żółtko
ok. 2 łyżki zimnej wody
Nadzienie:
2 pory (białe części)
150 g suszonych borowików
1 ząbek czosnku
4 jajka
250 ml słodkiej śmietanki
100 g tartego żółtego sera
sól
pieprz
olej do smażenia
Grzyby zalać wodą i odstawić, aż zmiękną. Do miski wsypać mąkę, sól, dodać posiekane masło i rozetrzeć składniki palcami na kruszonkę. Następnie dodać jajko i tyle wody, by dało się zagnieść ciasto. Uformować je w kulę, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut. W tym czasie pory pozbawić zielonych części, dokładnie umyć i pokroić w prasterki. Zeszklić na rozgrzanym oleju z posiekanym czosnkiem, lekko posolić, zdjąć z patelni. Grzyby odsączyć na sitku, usmażyć na patelni. Doprawić solą i pieprzem. W misce wymieszać jajka ze śmietanką, dodać ser i doprawić solą i pieprzem. Ciasto rozwałkować na grubość 5 mm, wyłożyć nim wysmarowaną olejem blaszkę, nakłuć widelcem. Na wierzchu ułożyć pory, a na porach grzyby. Zalać masą jajeczną i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C. Piec ok. 30 minut., wyjąć z piekarnika i zostawić do ostygnięcia.
Komentarze