Co na targu? | Dania główne | Dolny pasek | Kuchnia | Wegetariańskie

Prosta tarta z grzybami i porem

tarta z grzybami_3

Bardzo smaczna, jesienna tarta z mocnym grzybowym akcentem. Ciasto jest delikatne i proste w przygotowaniu. jeśli nie macie akurat suszonych grzybów, można je zastąpić po prostu pieczarkami. Miłego weekendu Kochani!

tarta z grzybami_2

Prosta tarta z grzybami i porem

Ciasto:

300 g mąki (u mnie pół na pół biała i razowa)

½ łyżeczki soli

150 g masła

1 żółtko

ok. 2 łyżki zimnej wody

Nadzienie:

2 pory (białe części)

150 g suszonych borowików

1 ząbek czosnku

4 jajka

250 ml słodkiej śmietanki

100 g tartego żółtego sera

sól

pieprz

olej do smażenia

Grzyby zalać wodą i odstawić, aż zmiękną. Do miski wsypać mąkę, sól, dodać posiekane masło i rozetrzeć składniki palcami na kruszonkę. Następnie dodać jajko i tyle wody, by dało się zagnieść ciasto. Uformować je w kulę, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut. W tym czasie pory pozbawić zielonych części, dokładnie umyć i pokroić w prasterki. Zeszklić na rozgrzanym oleju z posiekanym czosnkiem, lekko posolić, zdjąć z patelni. Grzyby odsączyć na sitku, usmażyć na patelni. Doprawić solą i pieprzem. W misce wymieszać jajka ze śmietanką, dodać ser i doprawić solą i pieprzem. Ciasto rozwałkować na grubość 5 mm, wyłożyć nim wysmarowaną olejem blaszkę, nakłuć widelcem. Na wierzchu ułożyć pory, a na porach grzyby. Zalać masą jajeczną i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C. Piec ok. 30 minut., wyjąć z piekarnika i zostawić do ostygnięcia.

tarta z grzybami_4 tarta z grzybami_5

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *