Chrupiące, złociste, pachnące ziołami i czosnkiem. Usmażone na oleju na złoto są doskonałym jesiennym daniem. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe, takie prosto z patelni. Pasuje do nich sos grzybowy lub pomidorowy. Doskonałe energetyczne danie na jesienną szarugę.
Placki z dyni
[przepis]
400 g dyni (polecam odmianę hokkaido)
2 jajka
250 ml mleka
150 g mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
ząbek czosnku
łyżeczka siekanego tymianku
gałka muszkatołowa
pieprz
sól
50 g parmezanu
olej do smażenia
[/przepis]
- Dynię pokroić w plastry, oczyścić z nasion, ułożyć na blasze do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. C.
- Piec ok. 20 minut, następnie wyjąć, ostudzić, obrać ze skóry i rozgnieść widelcem.
- Do miski wbić jajka, wlać mleko, dodać mąkę i proszek do pieczenia.
- Zmiksować na gładką masę.
- Połączyć dynię z masą mleczno-jajeczną.
- Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, tymianek, gałkę muszkatołową, świeżo mielony pieprz i sól.
- Parmezan zetrzeć na tarce z małymi oczkami, dodać do masy dyniowej i wymieszać.
- Na patelni rozgrzać olej.
- Nakładać niewielkie porcje ciasta i smażyć placki na średnim ogniu z obu stron na złoto. Smacznego :)
Komentarze
Dziś!
Jak wczoraj wykorzystałam całą dynie :p
Dobrze że kolejna w planach do zdobycia :D
Ale się cieszę :)
moja dynia tak pieknie wyglada na oknie ze musze inna skombinowac
Haniu, ja to mam kilka na tarasie i prawie codziennie jakaś idzie do przerobienia :))))
Oj musi Pani kochać dynię :)
Lubię dyniowe potrawy, a mamy pełnię sezonu, więc korzystam i inspiruję moich kochanych czytelników :)
Normalnie zrobimy w weekend
Super!
Pięknie, zrobię wkrótce
Zostając w temacie dyni polecam burgery/kotlety jajeczno -dyniowe
Aniu, dziękuję za ciekawą inspirację. Podzielisz się przepisem?
Jasne 😉
Co prawda to konkurencja, śle uwielbiam tą stronę i te inspiracje :
http://www.kwestiasmaku.com/przepis/kotlety-jajeczne-z-dynia
Bardzo lubię Kwestię Smaku i pięknie dziękuję za podesłanie przepisu :)
Beatko, polecam również konkurencyjne placki dyniowe. Są przepyszne 😉
http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska/placki/placki_dyniowe/przepis.html
Sezon dyniowy
🎃🎃🎃
Lubimy😋😋😋
W Pani wykonaniu wszystko jest genialne
ja robię z ziemniakami,takie dyniowo-ziemniaczane
na oleju kokosowym, rzepakowym i maśle klarowanym :)
Z dyni jeszcze nie robiłam ale mam wegetarianina i cały czas szukam pomysłów. Dziękuję :)
—————————————————————————————————————
https://100club.pl/artykuly/Frittata-z-kurkami,4218.html
maslo klarowane i olej rzepakowy
olej kokosowy oraz olej rzepakowy
Olej kokosowy, masło ghee
Mniam. Nie sądziłam, że takie przyszności można zrobić z dyni. Po serniku, to kolejny przepis, który trafił do mojego przepiśnika. :D
Zrobię w weekend. Mam dużą dynię muscat.
Ja dodałam ser biały do dyni i placuszki piekłam zamiast smażyć
Aleksandra Zaremba robimy?
myslalam dzis o tym :)
A na deser muffinki jak za starych dobrych czasów 🍩🍰🍫🍬🍭
na rafinowanym oleju kokosowym :)
Alicja Drzewiecka kolejne wyzwanie ;)
na patelni
Pycha :)
Kocham placki z dyni (w ogóle – dynię i placki, razem i osobno ;) ), więc spróbuję tego przepisu. Jeśli jeszcze tego nie robiłaś, polecam wypróbować również smażenie ich na oleju sezamowym – niezależnie od placków, sezam nadaje doskonały aromat!