Placki z dyni

13 października 2016, 08:38 | Dania główne Kuchnia Wegetariańskie | 34
Placki z dyni

Chrupiące, złociste, pachnące ziołami i czosnkiem. Usmażone na oleju na złoto są doskonałym jesiennym daniem. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe, takie prosto z patelni. Pasuje do nich sos grzybowy lub pomidorowy. Doskonałe energetyczne danie na jesienną szarugę.

Placki z dyni

400 g dyni (polecam odmianę hokkaido)

2 jajka

250 ml mleka

150 g mąki

łyżeczka proszku do pieczenia

ząbek czosnku

łyżeczka siekanego tymianku

gałka muszkatołowa

pieprz

sól

50 g parmezanu

olej do smażenia

  1. Dynię pokroić w plastry, oczyścić z nasion, ułożyć na blasze do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. C.
  2. Piec ok. 20 minut, następnie wyjąć, ostudzić, obrać ze skóry i rozgnieść widelcem.
  3. Do miski wbić jajka, wlać mleko, dodać mąkę i proszek do pieczenia.
  4. Zmiksować na gładką masę.
  5. Połączyć dynię z masą mleczno-jajeczną.
  6. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, tymianek, gałkę muszkatołową, świeżo mielony pieprz i sól.
  7. Parmezan zetrzeć na tarce z małymi oczkami, dodać do masy dyniowej i wymieszać.
  8. Na patelni rozgrzać olej.
  9. Nakładać niewielkie porcje ciasta i smażyć placki na średnim ogniu z obu stron na złoto. Smacznego :)

 

 

 

 

 

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

34 odpowiedzi na “Placki z dyni”

  1. Dziś!
    Jak wczoraj wykorzystałam całą dynie :p
    Dobrze że kolejna w planach do zdobycia :D

  2. moja dynia tak pieknie wyglada na oknie ze musze inna skombinowac

  3. Oj musi Pani kochać dynię :)

  4. Normalnie zrobimy w weekend

  5. Pięknie, zrobię wkrótce
    Zostając w temacie dyni polecam burgery/kotlety jajeczno -dyniowe

  6. W Pani wykonaniu wszystko jest genialne

  7. ja robię z ziemniakami,takie dyniowo-ziemniaczane

  8. na oleju kokosowym, rzepakowym i maśle klarowanym :)

  9. Wellness pisze:

    Z dyni jeszcze nie robiłam ale mam wegetarianina i cały czas szukam pomysłów. Dziękuję :)
    —————————————————————————————————————
    https://100club.pl/artykuly/Frittata-z-kurkami,4218.html

  10. maslo klarowane i olej rzepakowy

  11. Gosia Kamila pisze:

    olej kokosowy oraz olej rzepakowy

  12. Mniam. Nie sądziłam, że takie przyszności można zrobić z dyni. Po serniku, to kolejny przepis, który trafił do mojego przepiśnika. :D

  13. Zrobię w weekend. Mam dużą dynię muscat.

  14. Dorota Szmaus pisze:

    Ja dodałam ser biały do dyni i placuszki piekłam zamiast smażyć

  15. Aleksandra Zaremba robimy?

  16. Magda Pilska pisze:

    na rafinowanym oleju kokosowym :)

  17. Alicja Drzewiecka kolejne wyzwanie ;)

  18. Kocham placki z dyni (w ogóle – dynię i placki, razem i osobno ;) ), więc spróbuję tego przepisu. Jeśli jeszcze tego nie robiłaś, polecam wypróbować również smażenie ich na oleju sezamowym – niezależnie od placków, sezam nadaje doskonały aromat!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *